Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ολόκληρο γερμανικό χωριό βγήκε σε δημοπρασία για 125.000€!



Το Alwine, ένα μικρό χωριουδάκι της Ανατολικής Γερμανίας στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, πριν από λίγα χρόνια έσφυζε από ζωή.

Αν και είχε μόλις 50 κατοίκους και όλοι τους να απασχολούνταν σε ένα από τα παλιότερα εργοστάσια κάρβουνου της Ευρώπης, ωστόσο τους εξασφάλιζε όλα όσα χρειάζονταν.


Σήμερα ο πληθυσμός του είναι λιγότερο από το μισό και τα σπίτια μοιάζουν ερείπια. Χρειάζεται επειγόντως επισκευές και γενναίες ανακαινίσεις, καθώς ο οικισμός μοιάζει ξεχασμένος από το χρόνο και το Θεό τον ίδιο. Ακόμα και ο ηλεκτρισμός σταμάτησε να έρχεται πια εδώ.


Το 2000 δύο αδέρφια αγόρασαν το Alwine έναντι του συμβολικού τιμήματος του 1 μάρκου, θέλοντας να σώσουν τα κτίριά του και όση ζωή του είχε απομείνει. Στα χρόνια που ακολούθησαν, όμως, ο ένας αδερφός πέθανε και ο άλλος εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια αναστήλωσης του χωριού.


Την περασμένη βδομάδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο AFP, το Alwine βγήκε σε πλειστηριασμό και αγοράστηκε από ανώνυμο αγοραστή έναντι 125.000 ευρώ. Ναι, όλο το χωριό!



Η ιστορία του Alwine είναι όμως συνυφασμένη με την ίδια την ιστορία της Γερμανίας. Κατ’ αρχάς, πήρε το όνομά του από τη σύζυγο του καπιταλιστή που είχε το εργοστάσιο κατά το 19ο αιώνα. Μετά, στα ψυχροπολεμικά χρόνια, έγινε μέρος της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας και γνώρισε στο πετσί του τους λεονταρισμούς των δύο κόσμων.


Και σήμερα, τρεις σχεδόν δεκαετίες μετά την επανένωση της Γερμανίας, συνεχίζει να λειτουργεί ως απομεινάρι του παρελθόντος, μένοντας εξόχως πίσω από έναν κόσμο που έχει προχωρήσει πολύ. Υπολείπεται τραγικά σε όρους ευημερίας, μισθών και κατά κεφαλήν εισοδήματος, λες και έμεινε σε άλλα χρόνια.


Το 15% του πληθυσμού αναγκάστηκε να μεταναστεύσει μεταξύ 1991-2015, καθώς το εργοστάσιο που έδινε ζωή στην περιοχή έκλεισε το 1991 και όσοι ήταν νέοι τα μάζεψαν και έφυγαν.

Η πρόσφατη αγορά του έδωσε ξανά ελπίδες στους κατοίκους πως κάτι ίσως αλλάξει, ίσως φέρει την ευημερία στο χωριό που είδε πολλά και έζησε ακόμα περισσότερα…

Πηγή: newsbeast.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια