Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Tόσκας: Στα Εξάρχεια θέλει ακόμα δουλειά

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκα συνομίλησε με το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου κατά τη διάρκεια εκπομπής στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM».

 

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

 

Δημοσιογράφος: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Νίκο Τόσκα. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου, καλημέρα στους ακροατές.

 

Δημοσιογράφος : Θα ξεκινήσω ζητώντας την απάντησή σας στη μόνιμη αιτίαση της Νέας Δημοκρατίας, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τους τελευταίους μήνες ότι υπάρχει από πλευράς Κυβερνήσεως ένα είδος ανοχής απέναντι στην παραβατική δραστηριότητα των Εξαρχείων. Θέλω την τοποθέτησή σας γι’ αυτό το θέμα και κυρίως θέλω να μου πείτε πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση εκεί.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου, η Αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία, κύρια επικεντρώνεται στο θέμα των Εξαρχείων παραγνωρίζοντας έντεχνα τη συνολική εικόνα στα θέματα ασφάλειας σε όλη τη χώρα, αλλά να μιλήσω για τα Εξάρχεια. Θυμάστε ποτέ, έμπειρος παλιός δημοσιογράφος είστε, θυμάστε ποτέ να έχουν γίνει τέτοιες μεγάλες επιχειρήσεις σαν κι αυτές που έγιναν για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών ή επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση ακόμη και ανθρώπων που κατηγορούνται για τρομοκρατία στις περιοχές που αναφέρεστε;

 

Παλιά τι γινόταν; Γίνονταν μεγάλες επιχειρήσεις με πάρα πολλές προσαγωγές. Ανέφερε ο Πρωθυπουργός τα στοιχεία στη Βουλή: 1.605 προσαγωγές - 144 συλλήψεις. Εμείς τι κάνουμε; 203 προσαγωγές, 185 συλλήψεις. Δεν θέλω να μπαίνω συνέχεια σ’ αυτά τα νούμερα, αναφέρθηκαν εξάλλου από τον Πρωθυπουργό. Αλλά δείχνει ότι δεν στοχεύουμε σε εντυπωσιασμούς, δεν στοχεύουμε στο να κάνουμε μεγάλες επιχειρήσεις που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και την άλλη μέρα να κάνουν ακριβώς τα ίδια.

 

Δημοσιογράφος : Η Αντιπολίτευση εξ όσων άκουσα κάνει μία διάκριση. Διακρίνει τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας από την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης. Λέει δηλαδή ότι η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της όταν την αφήνει η Κυβέρνηση. Θα το ακούσατε και εσείς αυτό από χειλέων του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι μία καλή προπαγανδιστική τεχνική, αλλά μέχρι εκεί. Γιατί αυτό το «καλή αστυνομία, κακός υπουργός» ξέρετε μάλλον δεν αποδίδει και την πραγματικότητα. Η Αστυνομία παίρνει κατευθύνσεις πολιτικές και παίρνει και προτεραιότητες. Αυτό οφείλει να κάνει ο Υπουργός και αυτό κάνει. Μας κατηγορούν για ανοχή ή ότι δεν αντιμετωπίζουμε όπως πρέπει τα θέματα ασφαλείας, νόμου και τάξης…

 

Δημοσιογράφος : Ιδίως σας κατηγορούν για ανοχή σε σχέση με τους αναρχικούς των Εξαρχείων, ότι δηλαδή ο Ρουβίκωνας και οι άλλες αυτές συλλογικότητες εκεί, δρουν χωρίς να νιώθουν την καυτή ανάσα της Αστυνομίας.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτή και κάποιες άλλες είναι οι κατηγορίες. Μας κατηγορούν επίσης ότι δεν θέλουμε να πατάξουμε το έγκλημα, ότι είμαστε οι ηθικοί αυτουργοί πίσω από όλα αυτά τα περιστατικά στα οποία αναφέρονται. Μπορώ να πω ότι εδώ και 30 χρόνια τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιεί η Νέα Δημοκρατία. Θυμάστε τι έλεγε ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

 

Αλλά να μιλήσω λίγο για τη σκληρότητα, με την οποία αντιμετωπίζουμε εμείς το κοινό έγκλημα. Υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη σκληρότητα και πιο γρήγορη αντιμετώπιση περιστατικών σαν κι αυτά που εξιχνιάσθηκαν τον τελευταίο καιρό και όχι μόνο τον τελευταίο καιρό, αλλά τέλος πάντων, συνήθως θυμόμαστε την τελευταία εικόνα. Και πάω στο Ρουβίκωνα και τις άλλες ομάδες που είπατε.

 

Η Αστυνομία κάνει τις συλλήψεις, κάνει τις προσαγωγές εκεί που χρειάζεται, ελέγχει αν παραβαίνουν το νόμο και όταν παραβαίνουν το νόμο τους προσαγάγει στη Δικαιοσύνη. Και από εκεί και πέρα η Δικαιοσύνη έχει το λόγο. Αυτή είναι η δουλειά της Αστυνομίας και βέβαια δεν σημαίνει αυτό ότι δεν βλέπουμε και προβλήματα, ότι δεν βλέπουμε και ομάδες οι οποίες περνούν τα όρια και εκεί συνεχώς αναπροσαρμόζουμε την τακτική μας.

 

Υπάρχουν και προβλήματα σε όλους τους τομείς και στην εγκληματικότητα παρόλο ότι έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα. Όμως υπάρχουν προβλήματα, δεν τα αρνούμαστε και αναπροσανατολίζουμε τις τακτικές μας.

 

Δημοσιογράφος: Πάντως για να κλείσουμε αυτό το θέμα των Εξαρχείων, ανεξάρτητα με το τι λέει η αντιπολίτευση, εγώ ακούω και από κατοίκους της περιοχής ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ότι δηλαδή ανησυχούν για τις περιουσίες τους, για τα αυτοκίνητά τους, ότι υπάρχει γενικά εκεί μια ασυδοσία και τα ακούω διαχρονικά αυτά τα σχόλια αυτά, όχι μόνο επί ημερών σας.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς, συσσωρεύτηκαν πολλά προβλήματα σε αυτή την περιοχή και σε άλλες όπως στην Δυτική Αττική. Κοιτάξτε ποια είναι η κατάσταση στην Δυτική Αττική τώρα. Δεν σημαίνει ότι όλα ομαλοποιήθηκαν και δεν υπάρχουν προβλήματα σε αυτήν την περιοχή, όπως και στα Εξάρχεια.

 

Προσπαθούμε, κάνουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες, ώστε να μειώσουμε την ένταση σε όλες τις προβληματικές περιοχές. Στα Εξάρχεια θέλει ακόμη δουλειά χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει και έχουν δίκιο οι κάτοικοι σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά έχουν γίνει και βήματα αρκετά που νομίζω ότι τα αναγνωρίζει ο κόσμος κύριε Χατζηνικολάου.

 

Δημοσιογράφος: Πάμε στο κοινό έγκλημα. Τι γίνεται; Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η Αστυνομία επιλύει μεν τους μεγάλους γρίφους στα μεγάλα εγκλήματα, άλλα ότι στην εγκληματικότητα της γειτονιάς, στην κλοπή στην ληστεία, στο μαγαζί στο σπίτι και λοιπά ότι εκεί υπάρχει πρόβλημα. Μήπως μία λύση θα ήταν, λέω για παράδειγμα, να επιστρέψουν οι πεζές περιπολίες ή έχετε σκεφτεί κάτι άλλο;

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε και έχετε απόλυτο δίκιο κύριε Χατζηνικολάου, να κατεβάσουμε στο πεζοδρόμιο όσο το δυνατόν περισσότερους αστυνομικούς. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Πολλές φορές παίρνοντας αστυνομικούς από

 

εκεί που είχαν στήσει το νοικοκυριό τους στην επαρχία και σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλη εγκληματικότητα και παραβατικότητα και κατεβάζοντάς τους στην Αθήνα.

 

Θα αυξήσουμε την παρουσία στους δρόμους, ειδικά στο κέντρο, θα αυξήσουμε την προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, παρότι έχουν γίνει πολύ μεγάλες επιτυχίες και θα αυξήσουμε και τους ελέγχους στα θέματα τροχαίας, γιατί πράγματι οι αριθμοί, όπως δείχνει και μια σημερινή έρευνα Διεθνούς Ινστιτούτου, δεν είναι καλή και μας ανησυχούν τα στοιχεία. Αυτοί είναι οι τρεις κύριοι τομείς στους οποίους θα επιδιώξουμε να κάνουμε κάποια βήματα το επόμενο διάστημα.

 

Δημοσιογράφος: Τώρα θέλω να σας ρωτήσω, επίσης, τι γίνεται στην Αστυνομία; Πώς είναι τα πράγματα εκεί και ρωτώ γιατί κατά καιρούς στην διάρκεια αυτής της επτάχρονης κρίσης ακούμε παράπονα από την Αστυνομία για τις υποδομές, για τα οχήματα, για τους εξοπλισμούς, για τα γιλέκα, για τα όπλα. Πώς είναι τα πράγματα αυτή την στιγμή και αν ελπίζετε ότι μπορούν να εξασφαλισθούν περισσότερα κονδύλια για την υλικοτεχνική υποδομή και επίσης για τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας;

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου, πράγματι συσσωρεύτηκαν πολλά προβλήματα στη διάρκεια αυτών των ετών της κρίσης, προβλήματα που έχουν σχέση με την υλικοτεχνική υποδομή, κύρια τα αυτοκίνητα, αγοράστηκαν ελάχιστα αυτοκίνητα μετά το 2004, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να ξεπεράσουμε και γραφειοκρατικές διαδικασίες γιατί σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν τα χρήματα και προσπαθούμε να τα αναπροσανατολίσουμε, μιλάω για κάποια ευρωπαϊκά κονδύλια, γιατί είχαν προσανατολιστεί σε στόχους που δεν είναι τόσο αναγκαίοι. Υπογράφουμε τον άλλο μήνα τη σύμβαση για 400 περίπου αυτοκίνητα. Δεν λύνεται το πρόβλημα με 400 αυτοκίνητα. Κοιτάζουμε να βρούμε τρόπους για προμήθεια περισσοτέρων αυτοκινήτων. Συσσωρεύτηκαν πολλά προβλήματα αυτά τα χρόνια και προσπαθούμε με μεγάλες προσπάθειες να βελτιώσουμε τη κατάσταση.

 

Δημοσιογράφος: Τώρα, θέλω να σας ρωτήσω επίσης με αφορμή τη σύλληψη του 29χρονου, ποια είναι η εικόνα που σας δίνουν η Αντιτρομοκρατική και γενικά οι Αρχές Ασφαλείας, για την τρομοκρατία εν έτη 2017; Ποια είναι η εικόνα δηλαδή που έχει το υπουργείο σας για την σημερινή λειτουργία και δράση στο χώρο της τρομοκρατίας; Πιστεύετε ότι έχει αποδυναμωθεί και σε ποιο βαθμό;

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες…

 

Δημοσιογράφος: Όχι, μια γενική τοποθέτηση θέλω.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …που θα δυσκολέψουν τη συνέχεια της έρευνας, θέλω όμως να πω ότι η εκτίμησή μου είναι ότι βρισκόμαστε σε φάση σημαντικής μείωσης της τρομοκρατίας. Μετά τη σύλληψη της Ρούπα, μετά τη σύλληψη του 29χρονου, έχουν γίνει σημαντικά βήματα και επιβεβαιώνεται αυτό που επέμενα από παλιά ότι δεν έχουμε νεοτρομοκρατία, δηλαδή νέα φαινόμενα που βρίσκονται εν τη γενέσει τώρα, αλλά έχουμε μια εξέλιξη, ουρές, μείωση, τα τελευταία ξεσπάσματα, κάπως έτσι, της τρομοκρατίας, η οποία ποτέ δε μηδενίζεται σε καμία χώρα, αλλά πιστεύω ότι βρίσκεται σε φάση σημαντικής μείωσης. Αυτά για την εσωτερική τρομοκρατία.

 

Για τις απειλές της εξωτερικής τρομοκρατίας, εκεί συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με όλες που έχουν καλή πληροφόρηση από τις δύσκολες εμπόλεμες περιοχές και προσπαθούμε να διασφαλίζουμε τα νησιά μας, τις εισόδους που μπαίνουν άνθρωποι ξένοι, ώστε να μην έχουμε περιστατικά σαν και αυτά που παρουσιάζονται σε άλλες χώρες. Βλέπετε ότι τα πράγματα πάνε καλά για τη χώρα μας σε αυτό το τομέα, αλλά θέλει συνεχή προσπάθεια.

 

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Υπουργέ. Καλή σας ημέρα.

 

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κι εγώ σας ευχαριστώ.


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια