Κάντας στη δίκη της Siemens: Αν δεν έπαιρνα τις μίζες από τα εξοπλιστικά θα γύρναγαν στις εταιρείες!


Για τον ρόλο των κατηγορουμένων τραπεζιτών στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Φάνη Λυγινού και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ κατέθεσε σήμερα ως μάρτυρας στο Τριμελές Εφετείο
Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η συγκεκριμένη υπόθεση, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1997 - 2002) Αντώνης Κάντας.


Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ωστόσο, ο κ. Κάντας επεκτάθηκε αναγκαστικά και στη δική του ποινική εμπλοκή σε υποθέσεις διακίνησης μαύρου χρήματος από προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, για τις οποίες αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών.

Με άνεση που εντυπωσίαζε, ο κ. Κάντας - ο οποίος έχει ομολογήσει στο παρελθόν ότι ήταν αποδέκτης μαύρου χρήματος από τα εξοπλιστικά - ανέφερε πως αν δεν έπαιρνε ο ίδιος τις μίζες για την υλοποίηση των συμβάσεων αυτών, αυτές θα επέστρεφαν στην κατασκευάστρια εταιρεία ή στον αντιπρόσωπο που προωθούσε τα όπλα. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε στο δικαστήριο στο τελικό τίμημα των όπλων ήταν ενσωματωμένο και το κόστος προώθησής τους, δηλαδή οι μίζες!
Ο κ. Κάντας κλήθηκε και κατέθεσε στη δίκη της Siemens καθώς ο κατηγορούμενος τραπεζίτης για το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων ο Φ. Λυγινός του είχε ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Dresdner Bank, προκειμένου να καταθέσει χρήματα από δωροδοκίες για εξοπλιστικά.

Επίσης, χρήματά του προερχόμενα από μίζες είχαν διακινηθεί και από τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.
Καταθέτοντας για αυτούς τους λογαριασμούς ο κ. Κάντας ανέφερε ότι άνοιξε το λογαριασμό στην Dresdner Bank προκειμένου να καταθέσει χρήματα που προέρχονταν «από το θέμα των εξοπλιστικών» και συγκεκριμένα «από την υλοποίηση συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων» κατά το χρόνο που ο ίδιος ήταν αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συνολικά, δε, όπως όπως προέκυψε από τη κατάθεσή του διακινήθηκαν στον επίμαχο λογαριασμό περί τα 1, 3 εκατ. ευρώ.

Στην κατάθεσή του ο Αντ. Κάντας ανέφερε πως όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Siemens ο Φ. Λυγινός ήταν τρομοκρατημένος - «σε κατάσταση αυτοκτονίας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά - η τράπεζα τον είχε απολύσει και ο ίδιος εργάζονταν πλέον στην BNP Paribas. Μάλιστα όπως είπε, η απομάκρυνσή του Φ. Λυγινού απο την Dresdner Bank σηματοδότησε και την μεταφορά του λογαριασμού που του είχε ανοίξει στη BNP Paribas.

Ακόμη, ο Αντώνης Κάντας αναφέρθηκε και στη γνωριμία του με τον επίσης κατηγορούμενο Ελβετό τραπεζίτη Ζαν Κλοντ. Όσβαλντ λέγοντας ότι του τον είχε συστήσει το 2003 ο Φ. Λυγινός ως προϊστάμενό του. «Είχα πει στο Λυγινό ότι είχε κάποια χρήματα από τα Cornet - 500.000. ευρώ και ότι ήθελα να τα μεταφέρω. Μιλήσαμε και θεώρησα ότι είχε κάποιο τρόπο να με βοηθήσει. Δε μου είπε ότι θα τα δώσει σε κάποιο τρίτο πρόσωπο να τα μεταφέρει» είπε ο μάρτυρας εννοώντας τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Εξοπλιστικά

Αποκαλυπτικός ήταν, όμως, για μια ακόμη φορά ο Αντώνης Κάντας και σε ό,τι αφορά τους τρόπους διακίνησης μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά. Ανέφερε πως αν εκείνος δεν έπαιρνε τις μίζες από τα εξοπλιστικά τα χρήματα αυτά είτε θα γύριζαν στην κατασκευάστρια εταιρεία είτε θα παρέμεναν στον αντιπρόσωπο που τα προωθούσε.

Όπως δε εξήγησε στους δικαστές στο τίμημα των όπλων ήταν ενσωματωμένο και το κόστος προώθησής τους, δηλαδή οι μίζες. Συνολικά - όπως επανέλαβε - ο ίδιος είχε λάβει 11,3 εκατ. ευρώ για 11 συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Εγώ δεν αποφάσιζα, δεν συμμετείχα σε επιτροπές....Τα χρήματα αυτά μου δόθηκαν για να προχωράει απρόσκοπτα ο φάκελος...να μην τον καθυστερήσω...» είπε ο κ. Κάντας και προσέθεσε: «Αφού δόθηκαν αυτά τα χρήματα σε μένα ο καθένας μπορεί να φανταστεί τί πήγαινε σε αυτούς που αποφάσιζαν για την προμήθεια των προγραμμάτων».
Πρόεδρος: Υπήρχαν και πολιτικά πρόσωπα;
Α. Κάντας: Νομίζω πως ναι.. Εκτιμώ ότι ο κύριος όγκος τον χρημάτων πήγαινε σε πολιτικά πρόσωπα. Για τον κ. Τσοχατζόπουλο δε γνωρίζω άλλωστε δεν ήμουν άνθρωπος της εμπιστοσύνης του.


protothema.gr
_