Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

H ημερίδα της Περιφέρειας Αττικής - ΕΑΠΣ - FEU για την πολιτική προστασία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Την  Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την Πολιτική Προστασία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η ημερίδα  οργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής  και την Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος στα πλαίσια του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Ενώσεων Αξιωματικών της Ευρώπης (F.E.U.) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μεταξύ 8 και 11 Νοεμβρίου.


Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία τόνισε ότι αυτή η πρωτοβουλία για την ημερίδα έχει στόχο  την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών σε σχέση με τα τεκταινόμενα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων. «Φαινομένων που ειδικά στη σημερινή εποχή, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, κάνουν την εμφάνισή τους με εξαιρετικά απειλητικό τρόπο», υπογράμμισε η Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι «η αντιμετώπιση αυτών των δεδομένων επιβάλλει επαγγελματισμό, συστηματικό σχεδιασμό, και πάνω από όλα πρόληψη».



Ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ Γιάννης Σταμούλης, ευχαρίστησε την κ. Δούρου για την υποστήριξη της Περιφέρειας της Αττικής τόσο για την πραγματοποίηση της ημερίδας, όσο και για την γενικότερη  συστράτευση της, στην υποστήριξη των πυροσβεστικών επιχειρήσεων στην Αττική. Επεσήμανε ότι η φιλοξενία στην Αθήνα στελεχών της Πυροσβεστικής από 19 χώρες της Ευρώπης, στα πλαίσια του τακτικού συνεδρίου της FEU, αποτελεί μια σημαντική δράση για την εμπέδωση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα εθνικά συστήματα πυροπροστασίας και πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη, αλλά κυρίως για την εξεύρεση των βέλτιστων προτάσεων για την επίλυσή τους, χρησιμοποιώντας την κοινή εμπειρία και την επαγγελματική γνώση τόσων πολλών στελεχών από όλη την γηραιά ήπειρο. 

 Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γ. Καπάκης  ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Β. Καπέλιος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Ενώσεων Αξιωματικών της Ευρώπης (F.E.U.)  Chris Addiers
Στην ημερίδα, από ελληνικής πλευράς παρουσιάστηκε το ελληνικό μοντέλο πολιτικής προστασίας τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Η πρώτη εισήγηση ήταν από την Χαρά Καφαντάρη, Γεωλόγο, Βουλευτή Β΄ Αθηνών, με θέμα την κλιματική αλλαγή, τις  φυσικές καταστροφές και την πολιτική προστασία, με κύριο σημείο την  ανάγκη αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας  στη χώρα μας και της εναρμόνιση της με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.                                                     

Από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, το ελληνικό σύστημα διαχείρισης κρίσεων παρουσίασε  ο Δρ. Ανδρέας Αντωνάκος, Γεωλόγος,από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.
 Ο εκπρόσωπος των Δανών Αξιωματικών, Jakob Veldsted,  παρουσίασε το εθνικό σύστημα. πυροπροστασίας, ενώ  για την  Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κοπεγχάγης, που  είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία πυρόσβεσης και διάσωσης στη Δανία, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχει ετήσιο προϋπολογισμό 555 εκατομμυρίων DKK. ενώ διαθέτει συνολικά 11 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και 7 σταθμούς ασθενοφόρων, με προσωπικό 1.000 άτομα.
Ο Σλοβένος εκπρόσωπος Tomaz Kucic,  παρουσίασε  το  Πυροσβεστικό Σώμα της Σλοβενίας, το  ανήκει στο Υπουργείο Άμυνας. Το  πυροσβεστικό έργο υποστηρίζεται τόσο από το Κράτος όσο και από τους Δήμους. Έχει μακρά ιστορία στον εθελοντισμό, αφού η πρώτη εθελοντική πυροσβεστική υπηρεσία ιδρύθηκε στη χώρα το 1869.


Ο Δαβάκης Ευστράτιος Δρ. Χημικός Μηχανικός Αν. Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, παρουσίασε την συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο πολιτικής προστασίας της χώρας, καθώς και τις ειδικότερες δράσεις της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα αυτό. 

Ο Γερμανός εκπρόσωπος Vries Sebastian από την Πυροσβεστική του Αμβούργου, παρουσίασε το σύστημα της. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αμβούργου ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Διαθέτει 19 σταθμούς πυρόσβεσης και διάσωσης, ενώ για την καλύτερη διασπορά των ασθενοφόρων του έχει 33 σταθμούς βάσης για την παροχή πρώτων ιατρικών βοηθειών. Παράλληλα οκτώ σταθμοί ασθενοφόρων παρέχουν υπηρεσία με ιατρό έκτακτης ανάγκης. Το όλο σύστημα υποστηρίζεται από 86 εθελοντικές πυροσβεστικές μονάδες οι οποίες είναι πλήρως ενσωματωμένες στο σύστημα απόκρισης.

Ο Τσέχος συνάδελφος Vladi Vlcek, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μοράβια-Σιλεσία,παρουσίασε το  σύστημα τόσο σε εθνικό, όσο και περιφερειακό επίπεδο. Στην Τσεχία κάθε δήμος πρέπει να δημιουργήσει Τμήμα Εθελοντικής Πυροσβεστικής. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι βιομηχανίες υψηλού κινδύνου. Συνολικά στην χώρα λειτουργούν 7.405 πυροσβεστικοί σταθμοί με 78.390 πυροσβέστες. Από αυτό το νούμερο, 241 πυροσβεστικοί σταθμοί είναι οι κρατικοί, πλήρους απασχόλησης με 6.441 επαγγελματίες Πυροσβέστες, 236 τοπικοί πυροσβεστικοί σταθμοί με 2.940 Πυροσβέστες μερικής απασχόλησης, 1349 Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί με 16.896 εθελοντές Πυροσβέστες, 80 Βιομηχανικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί με 2447 Πυροσβέστες, 5282 δημοτικοί εθελοντικοί πυροσβεστικοί σταθμοί με 47.538 Εθελοντές Πυροσβέστες και 143 βιομηχανικοί πυροσβεστικοί σταθμοί με 1305 Εθελοντές Πυροσβέστες. Στην επαρχία Μοραβίας - Σιλεσίας λειτουργούν 400 πυροσβεστικοί Σταθμοί με 6.909 Πυροσβέστες.


Η ημερίδα έκλεισε με τις παρουσιάσεις του Αυστριακού  Jily Bernhard και του Erny Kirsch, από το Λουξεμβούργο.
Την ημερίδα συντόνισαν ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ Γιάννης Σταμούλης, η εντεταλμένη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Γιάννα Τσούπρα,και η Επιπυραγός Κυριακή Μπόσινα
Η κ. Τσούπρα σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε για την ημερίδα: "η Περιφέρεια Αττικής είναι «παρούσα στην πρώτη γραμμή», είτε πρόκειται για αντιμετώπιση καταστροφών, είτε για δράσεις αύξησης της ετοιμότητας και «αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών στον μετριασμό των επιπτώσεων των καταστροφών», η κ. Τσούπρα αναφέρθηκε στην ευκαιρία για ενοποίηση τακτικών και δράσεων που παρέχει η ημερίδα. «Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου η αξιοποίηση πόρων στα πλαίσια των εταίρων στην Ευρώπη και οι συνέργειες δράσεων είναι πλέον από απαραίτητες» επισήμανε. Χαρακτήρισε, δε, απόλυτα ενδιαφέρουσες τις εισηγήσεις και την ανταλλαγή απόψεων τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, που αναπτύχθηκε μετά τις παρουσιάσεις των συστημάτων Πυροπροστασίας-Πυρόσβεσης-Πολιτικής Προστασίας, από τις εθνικές αντιπροσωπείες."

Ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ και ο Πρόεδρος της FEU, παρέδωσαν στην κ.Ρένα Δούρου το κοινό έμβλημα των οργανώσεων, ευχαριστώντας για την συνδιοργάνωση του συνεδρίου και της ημερίδας από την Περιφέρεια Αττικής.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ ευχαρίστησε την κ.Δούρου, πέρα από την συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής στο συνέδριο, για την γενικότερη προσωπική της υποστήριξη στο έργο του πυροσβεστικού προσωπικού και ειδικότερα για τις παρεμβάσεις της, τις δύσκολες στιγμές των φετινών πυρκαγιών στην Αττική.

Οι εισηγήσεις της ημερίδας θα παρουσιαστούν σε ξεχωριστή  έκδοση της ΕΑΠΣ.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους, ο Διοικητής της Δίοικησης Π.Υ.Αθηνών Αρχιπύραρχος κ.Μ. Ανδριόπουλος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Αρχιύραρχος κ.Σ.Βαρσάμης, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ Δημήτρης Σταθόπουλος, ο Γ.Γραμματέας της ΠΕΕΠΣ Δ.Ζέρβας, το προεδρείο της ΠΕΑΠΣ, στελέχη της Περιφέρειας Αττικής και στελέχη εθελοντικών ομάδων της Αττικής.

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια