Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν θα δεχθεί να γίνουν τα νησιά του βορείου Αιγαίου μόνιμο πάρκινγκ ψυχών

Κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στο μεταναστευτικό-προσφυγικό άσκησε από την Χίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στο προσυνέδριο του κόμματος ο Πρόεδρος της ΝΔ
τόνισε πως η κυβέρνηση είχε σχέδιο «να καταντήσει την Ελλάδα κέντρο προσφύγων και να δεχθεί την αρχή ότι σύνορα υπάρχουν στην ξηρά και όχι στη θάλασσα».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι προτάσεις της ΝΔ είναι πιο επίκαιρες από ποτέ επισημαίνοντας πως δυστυχώς υπάρχουν από την κυβερνητική πλειοψηφία φωνές που δεν θέλουν την εφαρμογή της πολιτικής που είχε αποφασιστεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με αποτέλεσμα όπως είπε, τη νύφη να την πληρώνουν οι κάτοικοι των νησιών. «Εμείς ως ΝΔ δεν θα δεχθούμε τα νησιά του βορείου Αιγαίου να γίνουν μόνιμο πάρκινγκ ψυχών και να έρχονται περισσότεροι από όσους αντέχουν οι τοπικές κοινωνίες» δήλωσε τονίζοντας πως η διασφάλιση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα.
«Μας λένε κάποιοι αριστεροί ότι είναι δεξιά πολιτική, η πολιτική τάξης και ασφαλείας δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερή πολιτική ούτε κεντρώα, είναι προϋπόθεση ελευθερίας και προϋπόθεση άσκησης οικονομικής δραστηριότητας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως όσο δεν υπάρχουν επιστροφές, τόσο νομοτελειακά θα αυξάνει και ο αριθμός των ανθρώπων στα νησιά. Προτάσσοντας την ανάγκη της επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων και τη γρήγορη επιστροφή στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος με αυστηρή οριοθέτηση του ρόλου των ΜΚΟ.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη φύλαξη των συνόρων, κάτι που όπως είπε είναι όρος εθνικής κυριαρχίας επισημαίνοντας πως τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης. «Δεν μπορούμε να δούμε τη Σέγκεν χωρίς να φυλάξουμε τα εξωτερικά σύνορα, αλλά αυτό είναι μία διαδικασία που δεν πρέπει να επωμιστούμε μόνοι μας, η Frontex είναι μια πρώτη κίνηση για μία ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης ευρωπαϊκών συνόρων, η Ευρώπη πρέπει να μπει σε αυτό το παιχνίδι» είπε χαρακτηριστικά ασκώντας έντονη κριτική στις χώρες εκείνες που αρνούνται πεισματικά να δεχθούν πρόσφυγες. «Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» είπε προσθέτοντας πως πολλές φορές πέφτουμε θύματα ενός εύκολου λαϊκισμού και εθνικισμού που υπονομεύει τις πολιτικές αλληλεγγύης. «Μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν σημαίνει μόνο χρήματα αλλά και δίκαιη κατανομή βαρών» είπε.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην ανάγκη στήριξης των τοπικών κοινωνιών επαναλαμβάνοντας την θέση του για μειωμένο ΦΠΑ τον οποίο, όπως είπε, κάποιοι εκχώρησαν. Μάλιστα προέταξε την ανάγκη να υπάρξουν μικρά αντισταθμιστικά οφέλη στα νησιά, όπως είναι η επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο της Χίου, με στόχο να τονωθεί η δραστηριότητα στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Ο πρόεδρος της ΝΔ κλείνοντας την ομιλία του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα δώσουν και πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στην παράταξη για να βγει, όπως είπε, η χώρα από το αδιέξοδο το οποίο την οδήγησε η «ανερμάτιστη κυβέρνηση» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, αργότερα ή νωρίτερα, οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη ΝΔ την παράταξη που στάθηκε όρθια στα δύσκολα» είπε χαρακτηριστικά.
Πριν την ημερίδα ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόμενος από στελέχη του κόμματός του, επισκέφθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο του νησιού, όπου μίλησε με πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού και της Frontex και τους εξέφρασε τη στήριξη του στο έργο τους, σημειώνοντας ότι η ασφάλεια των συνόρων βρίσκεται στα χέρια τους. Συνομίλησε με τον λιμενάρχη Χρήστο Φραγκιά και δήλωσε πως «η προσφορά σας αναγνωρίζεται όχι μόνο στα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζοντας παράλληλα πως σε όλες τις επαφές με τους ευρωπαίους αξιωματούχους υπογραμμίζει πως τα σύνορα την Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης και το αντίστροφο.


iefimerida.gr 

_