Κοιμάστε λίγο; Προσοχή στη ζυγαριά σας!


Έχετε αλλάξει τη διατροφή σας, αλλά η ζυγαριά σας έχει κολλήσει και δεν «πέφτει» με τίποτα;
Τότε μάλλον πρέπει να πέσετε για ύπνο!

Όλοι θέλουμε να κοιμόμαστε περισσότερο, λίγοι, όμως, κάνουμε κάτι γι’ αυτό, τις περισσότερες φορές γιατί εξαναγκαζόμαστε. Η καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις, η επιθυμία να προλάβουμε, αφού επιστρέψουμε σπίτι, να τακτοποιήσουμε υποθέσεις και υποχρεώσεις και να φροντίσουμε την οικογένεια ή τον εαυτό μας και να έχουμε κάποια κοινωνική ζωή μάς στέλνει τελικά για ύπνο μετά τις 12 (το νωρίτερο και αν δεν έχουμε υπερένταση!).

Κάπου κάπου, όμως, χρειάζεται να θυμόμαστε να λέμε και «όχι» σε ορισμένα πράγματα, να χαλαρώνουμε και να κοιμόμαστε. Όχι 5 ώρες, αλλά τουλάχιστον 7.

Το να απαριθμήσουμε για άλλη μια φορά τα οφέλη του ύπνου μοιάζει αφελές μετά από τόσο μελάνι που έχει ξοδευτεί γι’ αυτό το θέμα. Σας φέρνουμε όμως κάποια πολύ ενδιαφέροντα νέα από την επιστημονική κοινότητα σχετικά με τη σημασία του ύπνου στον οργανισμό, στο σώμα μας και κατ’ επέκταση στο βάρος μας.


Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Leeds στην Αγγλία, σε 1.615 ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι δεν κοιμούνται αρκετές ώρες ζύγιζαν πολύ περισσότερο σε σχέση με αυτούς που συμπλήρωναν 7 με 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα The Sun, οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου οδηγούν σε μειωμένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας στο αίμα τα οποία είναι αυτά που βοηθούν την καρδιά σας να μένει υγιής.

«Διαπιστώσαμε ότι οι ενήλικες που ανέφεραν λιγότερες ώρες ύπνου από τους συνομηλίκους τους ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και με συσωρρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία του επαρκούς ύπνου», υποστηρίζει η επικεφαλής της έρευνας Dr Laura Hardie.

Φυσικά, η ανάγκη για ύπνο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά οι συνιστώμενες ώρες και αυτές που συνάδουν με τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός της πλειονότητας των ενηλίκων είναι 7 με 9 ώρες.

Επιπλέον, έρευνες στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να αναπληρώσουν τα χαμένα επίπεδα ενέργειας κάτι που, φυσικά, οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους.


Πηγή: bovary.gr
_