Τόσκας: Κλιματική αλλαγή και μπάζωμα ρεμάτων οι αιτίες της τραγωδίας

«Από την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε γρήγορα και συντονισμένα. Η πυροσβεστική αντέδρασε σωστά και έκανε σωστή αναγνώριση των προβλημάτων της περιοχής.
Το πρώτο που μας ενδιέφερε ήταν να σωθούν οι άνθρωποι, να μειωθούν όσο το δυνατόν οι απώλειες και σε δεύτερο επίπεδο να ανοίξουν οι δρόμοι κυρίως προς το Θριάσιο νοσοκομείο και κεντρικά σημεία. Στη συνέχεια άρχισε η προσπάθεια της αναζήτησης ατόμων και τελευταίο βέβαια το θέμα των περιουσιών» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται τώρα είπε πως «δυστυχώς η κακοκαιρία συνεχίζεται και μέχρι το Σάββατο οπότε και θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, έχουμε διασπείρει στην περιοχή 150 πυροσβέστες με 56 συνεργεία, οι οποίοι ενεργούν σε συνεχή βάση. Οι οδηγίες που δίνουμε είναι να μην κυκλοφορούν οι κάτοικοι άσκοπα στην περιοχή και να μην γίνονται κινήσεις οχημάτων σε ορεινές απομονωμένες περιοχές, και να καλούν την Πυροσβεστική όποτε έχουν ανάγκη. Για το σκοπό αυτό άλλωστε θα δουλεύει σε 24ωρη βάση και το συντονιστικό κέντρο που έχει δημιουργηθεί στην Ελευσίνα».

Ο κ. Τόσκας απέδωσε την τραγωδία σε δυο παράγοντες. Στην κλιματική αλλαγή και τον μεγάλο όγκο της βροχής που έπεσε σε μικρό χρονικό διάστημα και σε αμέλειες και ζημιές που έχουν μεταπολεμικά στο φυσικό περιβάλλον. Με την οικοπεδοποίηση των ρεμάτων και την άναρχη δόμηση έχουν κλείσει τα περισσότερα ρέματα στην Αττική και το νερό δεν πρόκειται να σταματήσει εάν δεν βρει διέξοδο. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα μεγάλο σχέδιο το οποίο θα αντιμετωπίσει τους πιθανούς κινδύνους. Αυτό θέλει χρόνο, και η άμεση προτεραιότητα αυτές τις μέρες, είναι να σωθούν οι άνθρωποι.

Σχετικά με το εάν υπάρχουν ευθύνες των κυβερνήσεων ή των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε αυτή και άλλες καταστροφές όπως ήταν ο σεισμός της Μυτιλήνης και οι φωτιές του καλοκαιριού με σύστημα και καλή οργάνωση πρόσθεσε όμως ότι αυτά δεν αρκούν, χρειάζεται διαχρονική αντιμετώπιση η οποία όμως δεν υπήρχε τόσα χρόνια.

«Εκεί, έχουν ευθύνη και οι κυβερνήσεις και η τοπική αυτοδιοίκηση γιατί δεν έδωσαν προτεραιότητα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που τώρα εκδικείται», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τόσκας είπε επίσης ότι έχει ήδη αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και πως έχουν δοθεί κατευθύνσεις από τον πρωθυπουργό να επιταχυνθεί η διαδικασία της καταγραφής.

Πηγή: enikos με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

_