Παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κατανάλωση αντιβιοτικών οι Έλληνες!Κατέχουμε τη δεύτερη θέση στο κάπνισμα, αλλά είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές στη συνταγογράφηση και κατανάλωση αντιβιοτικών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΟΟΣΑ που αφορά στην Υγεία.

Ξεκινώντας από τα αντιβιοτικά, γι' αυτά που συνταγογραφούνται -υπάρχουν κι αυτά που δεν συνταγογραφούνται- είμαστε οι πρώτοι στην κατανάλωσή τους διεθνώς. Σύμφωνα με τα νεωτέρα στοιχεία που δημοσιεύονται στην έκθεση για το 2017, πάνω από 35 συνταγές ανά 1.000 άτομα του πληθυσμού στη χώρα μας παίρνει αντιβιοτικά με συνταγή γιατρού.

Ενώ ο μέσος όρος συνταγογράφησης αντιβιοτικών στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 20.6 ανά 1.000 άτομα, στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός είναι 36.1 ανά 1.000 άτομα. Η Γαλλία ακολουθεί στη δεύτερη θέση, με αναλογία 29.9 άτομα ανά 1.000. Τελευταίοι στην κατανάλωση αντιβιοτικών είναι οι Ολλανδοί, καθώς μόλις 10 στους 1.000 λαμβάνουν αντιβιοτικά.

Από την ίδια έκθεση προκύπτει ότι το 20% των γυναικών και σχεδόν το 35% των ανδρών, εξακολουθούν να καπνίζουν σε καθημερινή βάση στη χώρα μας, η οποία με ποσοστό 27,3% μαζί με την Τουρκία, είναι η δεύτερη χώρα μετά την Ινδονησία -ανάμεσα σε 43 χώρες όπου υπάρχουν στοιχεία- στην καθημερινή κατανάλωση καπνού, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 18,4%. Μετά την Ελλάδα και την Τουρκία, οι περισσότεροι καπνιστές καταγράφονται στην Ουγγαρία, την Κίνα και την Αυστρία, ενώ οι λιγότεροι στην Ιρλανδία, το Μεξικό και τη Βραζιλία, με ποσοστά καθημερινών καπνιστών που δεν ξεπερνούν το 8%.

Όσον αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης στη χώρα μας, αυτό βρίσκεται σε σχετικά καλά επίπεδα. Για τους άνδρες είναι τα 78.5 έτη με μέσο όρο του ΟΟΣΑ τα 77.9 έτη και για τις γυναίκες είναι τα 83.7 έτη, με μέσο όρο τα 83.1 έτη. Οι άνδρες ζουν περισσότερο στην Ιρλανδία, 81.2 χρόνια και λιγότερο στη Λετονία, 69.7 χρόνια, ενώ οι πιο μακρόβιες γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 87.1 έτη στην Ιαπωνία και οι λιγότερο μακρόβιες 77.7 έτη στο Μεξικό.


Η ασφαλιστική κάλυψη των Ελλήνων είναι η χαμηλότερη από τις χώρες του ΟΟΣΑ. Ασφαλιστική κάλυψη έχει το 86% του πληθυσμού, όταν ο μέσος όρων των χωρών του ΟΟΣΑ έχει ασφαλιστική κάλυψη σε ποσοστό που αγγίζει το 98%. H χώρα με καθολική ασφαλιστική κάλυψη 100% είναι η Βρετανία.

Οι Έλληνες πληρώνουν αρκετά χρήματα, ποσοστό 4.4%, από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό για ιατρικές δαπάνες, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 3%. Τα λιγότερα χρήματα από την τσέπη τους για δαπάνες υγείας πληρώνουν όσοι ζουν στο Λουξεμβούργο, μόλις 1,4% και τα περισσότερα οι Ελβετοί, ποσοστό 5,3% του οικογενειακού τους προυπολογισμού.

Η θέση της Ελλάδας, αναφορικά με το επιπλέον σωματικό βάρος του πληθυσμού, είναι πάνω από το μέσο όρο του 34,5% που καταγράφεται στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ. Βρίσκεται στο 39,2%. Οι λιγότερο υπέρβαροι -παχύσαρκοι άνθρωποι, οριακά στο 20%, είναι οι Ιάπωνες, ενώ οι άνθρωποι με τα περισσότερα επιπλέον κιλά συναντώνται στις ΗΠΑ και το Μεξικό. Όμως το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα παιδιά με παραπάνω κιλά στη χώρα μας παραμένουν ψηλά στη λίστα του ΟΟΣΑ. Περίπου 3 στα 10 παραμένουν υπέρβαρα και παχύσαρκα και συναγωνίζονται στο επιπλέον βάρος, παιδιά από τις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Ισπανία και τη Χιλή.

Τέλος, στην κατανάλωση φρούτων, η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 56,8%. Στη χώρα μας 55% των πολιτών τρώνε έστω και ένα φρούτο καθημερινά, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Αυστραλία είναι 95%! Τα λιγότερα φρούτα καταναλώνουν -σε ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 30%- οι Λετονοί και οι Φινλανδοί. Στην κατανάλωση λαχανικών τα πάμε καλύτερα και είμαστε στο 62,2%, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι στο 59%. Κόντρα στο μέσο όρο βρισκόμαστε και όσον αφορά την εβδομαδίαια άσκηση, καθώς 6 στους 10 ενήλικες κάνουν κάποια μορφή γυμναστικής.


Πηγή: newsbeast.gr
_