Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

“Τρομοκρατική οργάνωση” για τους Αμερικανούς ο Ρουβίκωνας

Ως τρομοκρατική οργάνωση αντιμετωπίζεται η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας από τον Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, άλλες και από υπηρεσίες και φορείς
οι οποίοι συνεργάζονται για την καταπολέμηση της Τρομοκρατίας διεθνώς.

Η δράση της ομάδας παρακολουθείται σε κάθε λεπτομέρεια και η πρώτη επίσημη καταγραφή για τον Ρουβίκωνα, στην βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου του Maryland για την παγκόσμια τρομοκρατία, αρχίζει από την εισβολή στο ΤΑΙΠΕΔ τον Σεπτέμβριο του 2015.

του Μάνου Μεϊμαράκη

Η παρακολούθηση και καταγραφή των “επιθέσεων” της ομάδας Ρουβίκωνα γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γίνεται και για εκατοντάδες τρομοκρατικές οργανώσεις διάσπαρτες στην υφήλιο, μεταξύ των οποίων οργανώσεις τζιχαντιστών, ακροδεξιών οργανώσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, δεκάδων αγνώστων οργανώσεων που έχουν δράσει έστω και μια φορά, αλλά και όλων των γνωστών τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα από το 1970 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, ο Ρουβίκωνας χαρακτηρίζεται ως “τρομοκρατική” οργάνωση και τα μέλη του “terrorists” (τρομοκράτες) “χωρίς καμιά αμφιβολία”.

Ωστόσο, οι ενέργειες του Ρουβίκωνα, όπως και άλλων ομάδων, χαρακτηρίζονται “επιθέσεις”, και συγκεκριμένα όχι άοπλες επιθέσεις, αλλά επιθέσεις με σκοπό την προσβολή κρατικών υποδομών και εγκαταστάσεων με την χρήση “όπλων”, που μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και κατά ανθρώπων.

“Ομηρία”
Η πρώτη αναφορά για τον Ρουβίκωνα στην λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις παγκοσμίως αφορά το περιστατικό στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 όταν τα μέλη της ομάδας εισέβαλαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Το όνομα του Ρουβίκωνα αναφέρεται ανάμεσα στις πιό βίαιες οργανώσεις παγκοσμίως που έδρασαν εκείνη την ημέρα...
Μάλιστα, η συγκεκριμένη ενέργεια στο ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται όχι ως επίθεση σε εγκαταστάσεις/υποδομές (Facility/Infrastructure Attack) αλλά ως επίθεση με ομηρία (Hostage Taking (Barricade Incident) για τον λόγο ότι η ομάδα περιφρούρησης του Ρουβίκωνα εγκλώβισε για λίγη ώρα τους υπαλλήλους security που βρίσκονταν στην είσοδο του κτιρίου. Ειδικότερα, αυτή η αναφορά είναι η πρώτη καταγραφή ομηρίας από τρομοκρατική οργάνωση στον ελληνικό χώρο από το 1985.

Πιό συγκεκριμένα, στο αντίστοιχο πεδίο που αφορά τον Ρουβίκωνα, αναφέρεται: Assailants attacked the Hellenic Republic Asset Development Fund (TAIPED) offices in Athens, Attica region, Greece. A security guard was briefly detained and company property was damaged in the attack. Rouvikonas (Rubicon), an Anarchist group, claimed responsibility for the incident”.

Την ίδια ημέρα, είναι καταγεγραμμένες στην ίδια λίστα ακόμα 51 τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη, όπως Αφγανιστάν, Ταϋλάνδη, Ιράκ, Πακιστάν, Κολομβία, Λιβύη, Φιλιππίνες, Υεμένη, Συρία, Σαουδική Αραβία, Νιγηρία, Σομαλία, Τουρκία, Νεπάλ, Αίγυπτο, Ινδία, Ινδονησία με 85 επιβεβαιωμένους θανάτους.

Η δεύτερη αναφορά στον Ρουβίκωνα γίνεται για το περιστατικό στις 16 Δεκεμβρίου 2015 όταν τα μέλη της ομάδας εισέβαλαν με βαριοπούλες στον “Τειρεσία”. Η επίθεση αυτή χαρακτηρίζεται ως επίθεση σε εγκαταστάσεις/υποδομές.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2015 στην βάση δεδομένων του Maryland είναι καταγεγραμμένες 32 επιθέσεις σε Ιράκ, Νιγηρία, Αφγανιστάν, Κατάρ, Κένυα, Σομαλία, Νεπάλ, Φιλιππίνες, Συρία, Ισραήλ, Ρωσία και Υεμένη με συνολικό τραγικό απολογισμό 167 νεκρούς.

Μεταξύ των οργανώσεων οι οποίες έδρασαν αυτές τις δύο ημέρες του 2015 είναι μεταξύ άλλων οι ISIL, Ταλιμπάν, Μπόκο Χαράμ, Αλ Σαμπάμπ, Αμπού Σαγιάφ, κ.α.


“Χωρίς αμφιβολία”
Προς το παρόν, έχει αποκλεισθεί κάθε ενδεχόμενο να εξετασθούν αμφιβολίες αν οι ενέργειες του Ρουβίκωνα είναι τρομοκρατικές καθώς, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αναλυτές, αυτές συναντούν όλα τα κριτήρια ώστε οι πράξεις του να χαρακτηρισθούν ως τέτοιες. Από το 1970 μέχρι σήμερα στον ελληνικό χώρο μεταξύ των περίπου 1200 τρομοκρατικών ενεργειών που είναι καταγεγραμμένες, λιγότερες από 30 περιπτώσεις δεν συνδέονται άμεσα με τρομοκρατία, δηλαδή υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι ενέργειες αυτές σχετίζονται με την δράση κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Αν και οι περισσότερες ήταν καθαρά ένοπλες επιθέσεις από το 1971 μέχρι και το 1997 κατά στόχων Αμερικάνικου ενδιαφέροντος στην Αθήνα.

Τώρα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αναλυτές του Πανεπιστημίου του Maryland, ως τρομοκρατική επίθεση ορίζεται η απειλή για χρήση ή η πραγματική χρήση παράνομης βίας από μη κρατικό φορέα για την επίτευξη πολιτικού, οικονομικού, θρησκευτικού ή κοινωνικού σκοπού μέσω φόβου, εξαναγκασμού ή εκφοβισμού. Ακολούθως για να εξεταστεί ένα περιστατικό και να καταγραφεί ως “τρομοκρατικό” πρέπει να συναντά τα εξής κριτήρια:
Το περιστατικό πρέπει να είναι σκόπιμο και να περιέχει την πρόθεση από πλευράς των δραστών και το αποτέλεσμα της ενέργειας να είναι συνειδητά υπολογισμένο από τους δράστες. Να υπάρχει βία ή άμεση απειλή βίας -συμπεριλαμβανομένης της βίας κατά της ιδιοκτησίας καθώς και της βίας κατά ανθρώπων. Η αποκλειστική επιδίωξη κέρδους δεν ικανοποιεί τα κριτήρια ώστε μια ομάδα ή οργάνωση να χαρακτηρισθεί ως τρομοκρατική και μια πράξη της ως τρομοκρατική πράξη, εκτός αν οι ενέργειες της επιδιώκουν μια πιο βαθιά, συστημική οικονομική αλλαγή. Επίσης, αν η ενέργεια μεταδίδει μήνυμα σε μεγάλο ακροατήριο, ανεξάρτητα αν τα μέλη της ομάδας γνώριζαν ή όχι ότι η μετάδοση μηνύματος ήταν επιδίωξη των αρχηγών της ομάδας.

Και τέλος, μια ενέργεια χαρακτηρίζεται ως “τρομοκρατική” αν πραγματοποιείται εκτός ζώνης πολέμου και δεν ανήκει στις επιτρεπόμενες ενέργειες από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. 

_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια