Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η έξοδος Κουφοντίνα, οι επίγονοι και η «ρύθμιση» του «χώρου»


«Ο 59χρονος Δημήτρης Κουφοντίνας είναι το "σύμβολο", το πρότυπο και ο εμπνευστής ενός μεγάλου τμήματος του αντιεξουσιαστικού χώρου και των περισσότερων ένοπλων οργανώσεων που
διαδέχθηκαν τη 17Ν. Τον μνημονεύουν σαν τον "μεγαλύτερο εν ζωή επαναστάτη". Τα κινήματα συμπαράστασης στους κρατουμένους της 17Ν, με συμμετοχή τουλάχιστον 1.000 ατόμων, αυτόν θεωρούν σαν κύριο εκφραστή της ένοπλης δράσης στην Ελλάδα. Με το δεδομένο ότι είχε αποδεχθεί τον ηγετικό ρόλο του στη 17 Νοέμβρη και ότι είχε μια "συνεπή αγωνιστική δράση" όπως υποστηρίζουν. Τον Δημήτρη Κουφοντίνα είχαν σαν σημείο αναφοράς ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα του Επαναστατικού Αγώνα που προχωρούσαν, την περίοδο 2013-2014, σε επιθέσεις - απομίμηση των ενεργειών της 17Ν εναντίον πολιτικών, δυνάμεων των ΜΑΤ κ.λπ.

Αυτόν θεωρείται ότι έχουν σαν ιδεολογική βάση των ενεργειών τους οργανώσεις όπως η Επαναστατική Αυτοάμυνα, η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, αλλά και αναρχικοί που είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις ληστειών ή είχαν επαφές με την ομάδα Παλαιοκώστα. Μόνο η Λαϊκή Θέληση και η προπομπός Λαϊκή Επαναστατική Δράση, που προχωρούσαν σε βομβιστικές επιθέσεις πριν από αρκετά χρόνια, είχαν σημείο αναφοράς όχι τη 17Ν και τον Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά τους αδρανοποιημένους Επαναστατικούς Πυρήνες, που προχωρούσαν σε τοποθετήσεις βομβών στα τέλη της δεκαετίας του '90. Επιπλέον, τον Δημήτρη Κουφοντίνα υμνεί η οργάνωση ακτιβιστών Ρουβίκωνας και η επονομαζόμενη Πολιτοφυλακή των Εξαρχείων. Ορισμένοι από αυτούς είχαν επισκεφθεί προ μερικών μηνών τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή, που τότε δήλωνε ότι ποτέ δεν θα δώσει άδεια στον "Λουκά" της 17Ν. Κάτι που έγινε τελικά. Κι όλα αυτά βεβαίως μας δημιουργούν έναν τεράστιο προβληματισμό…».

Αδεια - ώθηση στο αντάρτικο πόλης


Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», υψηλόβαθμο στέλεχος της Λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με την πρώτη άδεια, δύο ημερών, που δόθηκε στον ουσιαστικό αρχηγό της 17Ν - τουλάχιστον την τελευταία 20ετία της δράσης της - Δημήτρη Κουφοντίνα. Εις βάρος τού πλέον δραστήριου μέλους της 17Ν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για 200 αδικήματα σε 84 ενέργειες, μεταξύ των οποίων και για 11 ανθρωποκτονίες.
Επιτελείς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης παραδέχονται ότι «αυτή τη στιγμή δεχόμαστε πιέσεις και αρνητικές κριτικές από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία για τη χορήγηση άδειας σε εκείνον που σκότωσε διπλωμάτες και στρατιωτικούς από τη χώρα τους. Αυτό έχει συμβεί και με την παραγραφή των αδικημάτων της δολοφονίας του Ρίτσαρντ Γουέλς και τις αποφυλακίσεις ή τις χορηγήσεις αδειών και σε άλλα μέλη της 17Ν. Ομως στη δυσφορία των Αμερικανών και άλλων πρέπει να συνεκτιμηθεί και η διαφορετική νομοθεσία στην Ελλάδα, αφού έρχεται το πλήρωμα του χρόνου που αναδεικνύει αυτή τη διάσταση. Είναι πλέον δεδομένο ότι, 15 χρόνια μετά τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού στον Πειραιά, το κάμπινγκ του Δημήτρη Κουφοντίνα στο Αγκίστρι και την παράδοσή του στη ΓΑΔΑ, ήρθε πλέον η στιγμή που ο "Λουκάς" διάβηκε το κατώφλι των φυλακών Κορυδαλλού. Με βασικό ερώτημα τι μπορεί να σηματοδοτήσει αυτό στις ένοπλες οργανώσεις και στη λεγόμενη επαναστατική βία το επόμενο χρονικό διάστημα. Και αυτό που φοβόμαστε ότι είναι ότι το "αντάρτικο πόλης" στην Ελλάδα, με τον Κουφοντίνα εκτός φυλακής, θα ενθαρρυνθεί και θα πάρει νέα ώθηση…».

«Ενοπλη σιωπή» για τον «Λάμπρο»

Οι διωκτικές αρχές αιφνιδιάστηκαν από την έξοδο του Δημήτρη Κουφοντίνα από τις φυλακές, την οποία αποδίδουν στην αλλαγή του εισαγγελέα του Κορυδαλλού. Μέχρι προ μερικών εβδομάδων στη σχετική θέση ήταν η εισαγγελέας, κυρία Σταματίνα Περιμένη, που είχε αρκετές φορές απορρίψει το σχετικό αίτημα με το σκεπτικό τής «μη μεταμέλειας» του ηγετικού μέλους της οργάνωσης. Ομως φαίνεται να ασκήθηκαν πιέσεις τόσο από τον αναρχικό χώρο όσο και από γνωστούς συνεργάτες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σε πρόσφατες ραδιοφωνικές εκπομπές, μέλη του Ρουβίκωνα προανήγγειλαν νέα κλιμάκωση της δράσης του Δημήτρη Κουφοντίνα - πιθανόν με απεργία πείνας - προκειμένου να του δοθεί άδεια από τις φυλακές. Πολλοί ακόμη αστυνομικοί υποστήριζαν ότι «υπήρχε, μέχρι προσφάτως, "ένοπλη σιωπή" από όλες τις οργανώσεις προκειμένου να μην υπάρξει επιφύλαξη και εμπλοκή στην άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και σε μέλη των Πυρήνων. Κι αυτό φαίνεται να άλλαξε όταν συνελήφθη, προ 10ημέρου στην οδό Αλκαμένους, ο 29χρονος κατασκευαστής των δεμάτων βομβών». Χωρίς όμως να υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο για αυτό το σενάριο…

Οι σχέσεις του με «διαδόχους»


Γύρω από τον Δ. Κουφοντίνα υπάρχει πλέον διακριτικός κλοιός αστυνομικών ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., με τον φόβο μήπως υπάρξει κάποιο «καταστροφικό απρόοπτο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Ομως ανώτατοι αξιωματικοί σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη και καμιά πληροφορία ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα επιδιώξει να παραβιάσει την άδεια, φόβο που εκφράζουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή και σε άλλες υπηρεσίες. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2002, που παραδόθηκε στη ΓΑΔΑ, μας έδειξε ότι αυτό συνδυάζεται με την ολοκλήρωση του κύκλου της 17Ν και το τέλος της δράσης της. Είχε πάρει τότε από τη γιάφκα στην οδό Δαμάρεως, στο Παγκράτι, το 45αρι όπλο - σφραγίδα της οργάνωσης, όπως και τη γραφομηχανή της, που τα έκρυψε σε άγνωστα σημεία. Σε μια ίσως συμβολική κίνηση κι όχι σε μια προσπάθεια αναβίωσής της. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν εκτιμούμε ότι είναι Χριστόδουλος Ξηρός που είχε παραβιάσει την 7η αδεια που του είχε δοθεί από τις φυλακές Κορυδαλλού, προκειμένου να υποβοηθήσει τους Πυρήνες στο σχέδιο επίθεσης στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα. Τότε ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε αναφέρει για τον "Μανώλη" της 17Ν ότι… τα είχε κάνει μούσκεμα και του είχε ασκήσει έντονη κριτική».

Τον ίδιο καιρό υπήρχαν αναρτήσεις κατά των "ΣΠΦάδων" (όπως αποκαλούσαν απαξιωτικά τα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς) επειδή χαρακτήριζαν τον Ξηρό "προδότη της 17Ν". Επιπλέον υπήρχαν αναφορές για "βερμπαλιστές Πυρήνες" που έχουν σχέσεις με νονούς της νύχτας».
Με τα επονομαζόμενα «μωρά της τρομοκρατίας» ο 59χρονος ηγέτης της 17Ν είχε σημαντικές αποστάσεις, και όχι μόνο ηλικιακές.

Επιπλέον, τεράστιες διαφορές είχε με τους πρώην συντρόφους του Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και Βασίλη Τζωρτζάτο. Εκείνος θεωρούσε ότι είχαν προδοτική στάση κι εκείνοι τον χαρακτήριζαν «πράκτορα ξένων υπηρεσιών». Κι αυτό είχε οδηγήσει μέχρι και σε συμπλοκές μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού για ασήμαντη αφορμή…

«Σιγαστήρας» μέχρι την αποφυλάκιση


Ωστόσο, οι ίδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι «ενώ δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι ο βασικός εκτελεστής της 17Ν έχει προχωρήσει σε κάποια προεργασία για μεγάλη φυγή και ούτε έχει παίξει ρόλο καθοδηγητή σε ένοπλες επιθέσεις της τελευταίας 15ετίας, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Θα είμαστε διαρκώς σε μια οδυνηρή αβεβαιότητα ύστερα από τα παθήματα με τον Χριστόδουλο Ξηρό το 2014, αλλά και τη φυγή των Ν. Μαζιώτη και Π. Ρούπα το 2012. Δεν ξεχνάμε ότι μετά την εξαφάνιση των δύο τελευταίων είχαμε σειρά νέων ένοπλων επιθέσεων και ληστειών για την ενίσχυση του επαναστατικού ταμείου. Ο Χριστόδουλος Ξηρός σχεδίαζε μπαράζ αιματηρών επιθέσεων ακόμη και εναντίον αυτοκινητοπομπών πολιτικών, επιχειρηματιών κ.λπ. Θεωρούμε ακόμη δεδομένο τον συνωμοτισμό του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και ότι η πίεση του "μύθου" του στον αναρχικό χώρο θα είναι μεγάλη. Η αρχική εικόνα που υπάρχει είναι ότι μέχρι την αποφυλάκισή του, το 2021-2022, ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα αφοσιωθεί σε συγγενικά του πρόσωπα, θα ασχοληθεί με τη μελισσοκομική, με φροντιστήρια μαθηματικών ή ακόμη και με ανάγνωση των οικονομικών σελίδων των εφημερίδων, όπως έλεγαν όσοι τον γνώριζαν ως φιλήσυχο "Δημήτρη Λαμπρόπουλο" μέχρι το 2002. Τότε που είχε εκμεταλλευθεί το τεράστιο λάθος της ΕΛ.ΑΣ., στις αρχές της δεκαετίας του '80, όπου ενώ είχε σαφείς μαρτυρίες ότι είχε προχωρήσει - με το οικογενειακό αμάξι του - σε δοκιμαστική βομβιστική επίθεση σε υποκατάστημα τράπεζας στην οδό Πανόρμου, έπαψε να τον αναζητεί μεθοδικά. Κι αυτός φρόντισε να εξαϋλωθούν τα ίχνη του ως Δημήτρη Κουφοντίνα και εμφανίστηκε ως ανέμελος παραγωγός μελιού και βεβαίως ως ο κύριος εκτελεστής της 17Ν. Ομως τώρα τα πάντα έχουν αλλάξει. Η επιφυλακή μας είναι δεδομένη».



«Ενα νέο αντάρτικο, πιο κοινωνικό από εκείνο της 17Ν»




Οι αστυνομικοί, για να ανιχνεύσουν τις προθέσεις του Δημήτρη Κουφοντίνα, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο βιβλίο «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» που εξέδωσε το 2014. Εκεί, στο τελευταίο κεφάλαιο με τίτλο «Επίλογος και πρόλογος μαζί», προχωρά σε γενικές αναφορές για τους «αγώνες πάλης» και μιλά για την παρουσία «ενός νέου αντάρτικου πιο κοινωνικού και μητροπολιτικού από το δικό μας». Επιπλέον, σε πρόσφατες συνεντεύξεις μίλησε για την αναγκαιότητα μόνο ενός «μαζικού κινήματος».

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θυμούνται τον τελευταίο καιρό τις «εκκρεμότητες» του 2002, που ίσως έχουν κάποια σημασία για τον περαιτέρω χειρισμό του 59χρονου αδειούχου των φυλακών: τα έξι μη ταυτοποιημένα, μέχρι σήμερα, αποτυπώματα στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως αλλά και στο σπίτι του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στους Λειψούς, τα ασύλληπτα μέλη άλλων ένοπλων οργανώσεων με τους οποίους ο «Λουκάς» της 17Ν είχε παλιότερα επαφές…
Οπως, δε, συμπληρώνουν, «ο κύκλος της 17Ν προφανώς έκλεισε πριν από 15 χρόνια. Πιθανόν σήμερα, με τα τεχνικά μέσα όπως DNA, σαρώσεις κινητών, συνδυαστικές τεχνικές έρευνες που υπάρχουν, δεν θα επιβίωνε περισσότερο από 3-4 χρόνια. Παρότι εφάρμοζε εντυπωσιακούς συνωμοτικούς κανόνες, εξαιρετικά προσεκτικές στρατολογήσεις κ.λπ. Ομως η άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα μπορεί να υποκρύπτει μια άλλη δυναμική που τώρα προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε…».

Βασίλης Λαμπρόπουλος - ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια