Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αντιδικίες για την απαγόρευση της τετράτροχης «γουρούνας» στην άσφαλτο

Η αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), μεταξύ άλλων, έφερε στην επικαιρότητα 


τις «γουρούνες», τα τετράτροχα οχήματα χωρίς οροφή που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους τουρίστες, κυρίως στα νησιά, αλλά συχνά πρωταγωνιστούν σε τροχαία ατυχήματα.
Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης προανήγγειλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας τους σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους όλων των κατηγοριών.
Αντίθετη γνώμη όμως έχει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων και σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι οι τετράχρονες μοτοσικλέτες επιτρέπεται να κυκλοφορούν νόμιμα στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας.
Επισημαίνουν ότι οι προωθούμενες απαγορεύσεις έρχονται σε αντίθεση με τον 168/2013 Κανονισμό της Ε.Ε. και ειδικά στην παράγραφο 3 του άρθρου 6 που ορίζει πως «τα κράτη-μέλη δεν απαγορεύουν, δεν περιορίζουν» την κυκλοφορία αυτού του είδους των οχημάτων.
Να σημειωθεί πάντως ότι από χρόνια, γνωστοί οδηγοί αγώνων είχαν διαπιστώσει ότι είναι ασαφές το καθεστώς κυκλοφορίας αυτής της κατηγορίας των τροχοφόρων, ενώ είχαν αναδείξει τα θέματα ασφάλειας.
Η πρώτη αντίφαση προέρχεται από το γεγονός ότι η «γουρούνα» φορολογείται και ταξινομείται με τη διαδικασία μοτοσικλέτας, αλλά για την οδήγησή της αρκεί το δίπλωμα αυτοκινήτου.
Το ATV (All Terrain Vechiles), όπως είναι η τεχνική ονομασία του, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα «νευρικό» στην οδήγηση και, το σπουδαιότερο, παρουσιάζει αστάθεια, που αποδίδεται στην πολύ μικρή απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στον άξονα (μεταξόνιο) και τον τροχό (μετατρόχιο).
Είναι όμως ιδιαίτερα δημοφιλές όχημα γιατί συνδυάζει τη δίτροχη μοτοσικλέτα και το «ξεσκέπαστο» τζιπ.
Δεν είναι πάντως φθηνά τροχοφόρα, τόσο στην αγορά όσο και στην ενοικίασή τους, ενώ θεωρούνται ιδιαίτερα σπάταλα στην κατανάλωση καυσίμων σε σχέση με ένα Ι.Χ. χιλίων κυβικών.
Από στοιχεία του Συνδέσμου, η αγορά τους μπορεί να φθάσει ώς τα 12.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ένα κανονικό όχημα μεσαίου κυβισμού.
Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τις «γουρούνες» που κυκλοφορούν, ενώ είναι αποσπασματικές οι καταγραφές της αστυνομίας για την εμπλοκή τους σε τροχαία ατυχήματα.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πωλούνται περίπου 1.000 οχήματα, με εξαίρεση το 2016 οπότε εκτοξεύτηκαν στις 3.000. Το πρώτο εννεάμηνο του έτους παρουσιάζουν μείωση πωλήσεων κατά 46%.
Με την υποχρεωτική εφαρμογή του κανονισμού, από την 1η Ιανουαρίου του 2016 τέθηκαν σε ισχύ και οι αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας που όφειλαν να πληρούν οι νέες «γουρούνες».
Με αυτό το «ξεσκόνισμα» αποσύρθηκαν από την αγορά ATV με προέλευση από χώρες της Απω Ανατολής.
Τα γραφεία ενοικίασης οφείλουν πλέον να αποσύρουν τις «γουρούνες» επτά χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία τους, ενώ για τα Ι.Χ. το αντίστοιχο όριο είναι στα 12 χρόνια.
efsyn.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια