Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Υπερπτήση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τα Ίμια

Σε απόσταση αναπνοής πάνω από τα Ίμια πέταξε δύο φορές μέσα σε λίγες ώρες τουρκικό αεροσκάφος, λίγο αφού το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε εκδώσει προκλητική ανακοίνωση και μία μέρα μετά τις 15 παραβιάσεις του FIR Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας πραγματοποιεί επίσκεψη στη Θράκη.

«Σήμερα 3 Νοεμβρίου 2017 τουρκικό Ελκόπτερο / AB-412 εισήλθε στο FIR Αθηνών την ώρα που στην περιοχή διεξάγεται SAR [ Έρευνα και διάσωση μεταναστών] του Λιμενικού. Ειδικότερα το τουρκικό ε/π στις 07:59 πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν των Ιμίων στα 100 πόδια εξερχόμενο ακολούθως από το FIR Αθηνών», αναφέρει το ΓΕΕΘΑ.

Σχεδόν δύο ώρες αργότερα έγινε και δεύτερη υπερπτήση πάνω από τα Ίμια, από τουρκικό ελικόπτερο.

«Την 3 Νοεμβρίου 2017, τουρκικό Ε/Π ΑΒ-412, εισήλθε στο FIR Αθηνών και την 9:41 πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν Ν.Ίμα στα 800 FT εξερχόμενος ακολούθως του FIR», αναφέρει το ΓΕΕΘΑ.

Στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης προσφύγων, στην οποία συμμετέχουν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, της Frontex, καθώς και ελικόπτερα Super Puma.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του «ανοιχτή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» την κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου στη Ρόδο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν από τις στρατιωτικές αρχές, η Ελλάδα και η Αίγυπτος πραγματοποιούν κοινή αμφίβια επιθετική άσκηση μεταξύ 30 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου και σημειώνει ότι «η Συνθήκη του Παρισιού του 1947 απαγορεύει κάθε είδους στρατιωτική εκπαίδευση στη Ρόδο, η οποία παραδόθηκε από την Ιταλία στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της αποστρατικοποίησης (του νησιού). Έτσι, αυτή η άσκηση που πραγματοποιείται στην Ρόδο είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Μεταβιβάστηκε στον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα η προειδοποίησή μας για τη σχετική άσκηση και υπενθυμίστηκε ότι πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες οι οποίες κορυφώνουν την ένταση στο Αιγαίο. Τονίζουμε ότι αναμένουμε από την γειτονική μας χώρα, την Ελλάδα να αποφεύγει τέτοιου είδους εχθρικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τις τρίτες χώρες να μην συνδράμουν σε τέτοιου είδους παραβιάσεις της Ελλάδας» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

πηγή: ANTENNANEWS.GR
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια