Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιάννα Τσούπρα: Όλα όσα έγιναν για την τραγωδία της Μάνδρας - Ποιος ήταν ο ... επισπεύδων


Η περιφερειακή σύμβουλος, εντεταλμένη για θέματα πολιτικής προστασίας κ. Γιάννα Τσούπρα, με ανάρτηση της στο facebook επιχειρεί απολογισμό έργου για όλα όσα έγιναν από
πλευράς συναρμόδιων υπηρεσιών για την τραγωδία της Μάνδρας, διευκρινίζοντας ξεκάθαρα πάντως, το πρόσωπο που είχε την ευθύνη διαχείρισης των συνεπειών.

Διαβάστε την ανάρτηση, παρουσιάζει -από κάθε άποψη- τεράστιο ενδιαφέρον.

Απόσπασμα της τοποθέτησης μου, στην συζήτηση, για την πλημμύρα στην Δυτική Αττική, στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής την Τρίτη 28/11. " Όπως όλοι γνωρίζετε η πολίτικη προστασία, σε όλον τον κόσμο, έχει την ευθύνη της άμεσης διαχείρισης των συνεπειών μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο βασίζεται στην εγκύκλιο της Γενικής γραμματέας πολίτικης προστασίας.

Με άλλα λόγια η Πολιτική Προστασία δεν είναι αρμόδια ούτε για τον σχεδιασμό ούτε για την υλοποίηση των έργων.
Υπό το πρίσμα αυτό, τη Διεύθυνση πολιτικής προστασίας την ενδιαφέρει να έχουν προβεί οι υπηρεσίες της περιφέρειας σε όλες τις προληπτικές δράσεις επαναλαμβανόμενου χαρακτήρα -
συγκεκριμένα επειδή κάποιοι είπαν πολλά χωρίς να είναι ενήμεροι:

1) πραγματοποιήθηκε εγκαίρως ΣΟΠΠ με πρόεδρο τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι, μέσα σε αυτά που γίνονται σε ένα ΣΟΠΠ είναι να ειναι ενήμεροι και να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν την ώρα της κρίσης.

2) είχαν πραγματοποιηθεί οι καθαρισμοί ρεμάτων και όσων φρεατίων είναι στην αρμοδιότητα της περιφέρειας. (πρακτικά καθαρισμού υπάρχουν και κατατέθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο).

Καθώς υπήρχε προειδοποίηση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα, εμείς ήμασταν σε επιφυλακή για όλη την Αττική, γιατί δεν υπήρχε βεβαιότητα σε σχέση με τον προσδιορισμό περιοχής και έντασης.
Έτσι την Τετάρτη 15/11 λίγο μετά τις 6 το πρωί, σε επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου, ενημερωθήκαμε για την ένταση του φαινόμενου, και ότι υπάρχει σημαντική καταστροφή.

Αμέσως ο κύριος Βασιλείου προχώρησε στην απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων. Μια κρίσιμη απόφαση που απέτρεψε ίσως χειρότερες καταστάσεις, σώζοντας ζωές μικρών μαθητών.
Αφού έγινε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες μια πρώτη ερευνά και καταγραφή των προβλημάτων της περιοχής και διαπιστώθηκε το μέγεθος του προβλήματος προχώρησα, μετά από συνεννόηση με την περιφερειάρχη, σε εισήγηση προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης.

Από τις 8 ειδοποιήσαμε συνεργεία και σε συνεργασία με την πυροσβεστική άρχισαν οι πρώτοι αναγκαίοι καθαρισμοί. Η εικόνα ήταν τραγική και οι δυσκολίες τεράστιες. Όσοι δεν έχουν εικόνα του φερόμενου δεν μπορούν να καταλάβουν την τραγικότητα του .

Στης 10:30 πραγματοποιήθηκε έκτακτο ΣΟΠΠ που συγκάλεσε και προέδρευσε ο περιφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου όπου συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Καταγράφηκαν τα προβλήματα και ανέλαβαν σύμφωνα με τον θεσμικό τους ρόλο ο κάθε φορέας της αρμοδιότητες του, Ο δήμος Μάνδρας δήλωσε ότι έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Σε συνεννόηση με τους δήμους Μάνδρας και Μεγάρων δόθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής μηχανήματα έργου που ζητήθηκαν για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση εντός των οικισμών.
Ταυτόχρονα βοηθήσαμε με σκαπτικά μηχανήματα την ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
Ενώ με άλλα συνεργεία, ξεκινήσαμε σε συνεννόηση με την πυροσβεστική, καθαρισμό και άλλες αναγκαίες εργασίες στις περιοχές της αρμοδιότητάς μας.

Όλες αυτές τις μέρες εμείς ως Πολιτική Προστασία, με μεγάλο αριθμό ειδικών μηχανημάτων έργου 58 σήμερα, που δουλεύουν ακατάπαυστα, προχωράμε στην απομάκρυνση τεράστιας ποσότητας φερτών υλικών από το εθνικό οδικό δίκτυο αλλά και τους δρόμους εντός και εκτός των πολεοδομικών συγκροτημάτων της Μάνδρας και της Νέας Περάμου καθώς και στην απομάκρυνση όλων των οχημάτων που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Όπως ανέφερε και ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου την προηγούμενη Τρίτη, άμεσα, την δεύτερη μέρα συγκροτήθηκαν επιτροπές και ξεκίνησαν οι έλεγχοι για την καταγραφή των κατεστραμμένων επιχειρήσεων.

Ενεργοποιήσαμε τις εθελοντικές ομάδες .

Ζητήσαμε την συνδρομή του στρατού και του ΕΚΠΥ για την ψυχοκοινωνική στήριξη των πληγέντων.
Ακόμα ζητήσαμε να Λειτουργεί μονάδα υγείας με γενικούς γιατρούς και κινητή μονάδα από την ελληνική Αστυνομία με γιατρούς και ψυχολόγους στην Mάνδρα. Καθώς και την συνδρομή της ΕΥΔΑΠ τα δημοτικά δίκτυα ύδρευσης.

Τέλος, παρόλο που η αρμοδιότητα για την φιλοξενία και την σίτιση ανήκει στους δήμους, αντιλαμβανόμενοι τις διαστάσεις και τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος, προμηθεύσαμε από την πρώτη μέρα νερό και φαγητό στους δήμους σύμφωνα με της ανάγκες, όπως μας τις έθεσε ο κάθε δήμος.

Μάλιστα διαπιστώνοντας ότι το πρόβλημα για φαγητό και νερό συνέχιζε να υπάρχει στους κατοίκους της Μάνδρας, σε συνεννόηση με τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Καπάνταη και τη συνδρομή του Στρατού, οργανώσαμε τρία περιφερειακά κέντρα διανομής φαγητού, νερού, ένδυσης και υπόδησης στην Μάνδρα.

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το τμήμα πολιτικής προστασίας λειτουργεί όπως σας έχω αναφέρει και στο παρελθόν, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες
συνθήκες.
Υποστελεχωμένο, με τη δουλειά και την αυταπάρνηση των λίγων υπαλλήλων που το αποτελούν, ανθρώπων που δεν γνωρίζουν αργίες ή ωράριο

Για αυτό και το περιστατικό συμβούλιο θα ήθελα να τους ευχαριστήσει δημόσια, για τη δουλειά τους.
Επίσης να ευχαριστήσω τους εθελοντές μας, που από τις πρώτες ώρες έδωσαν το παρών στην πληγείσα περιοχή,
Και γενικά ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι βοήθησαν."

H κ. Γιάννα Τσούπρα, περιφερειακή σύμβουλος, εντεταλμένη για θέματα πολιτικής προστασίας
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια