Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οταν η μαφία κάνει... πολιτική


Οι εικόνες έκαναν, όπως λέγεται σε αυτές τις περιπτώσεις, τον γύρο του κόσμου. Ο Ρομπέρτο Σπάντα (μέλος γνωστής «οικογένειας» στην παραθαλάσσια περιοχή της Ρώμης Οστια) απάντησε με κουτουλιά και σιδερένιο δοκάρι στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου της Rai, Nτανιέλε Πιερβιντσέντσι, και του οπερατέρ Εντουάρντο Ανσέλμι.
Ενα περιστατικό απαράδεκτης βίας που προκάλεσε σοβαρό κάταγμα στη μύτη αλλά και γενική κατακραυγή.
Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, οι αρχηγοί των ιταλικών κομμάτων, ενώ η πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της Rai χαρακτήρισαν το συμβάν «πέρα για πέρα απαράδεκτο».
Οπως ήταν φυσικό και επιβεβλημένο, η γενική εισαγγελία κατά της μαφίας της Ρώμης αποφάσισε την προσαγωγή του Σπάντα, με τις κατηγορίες, όπως διέρρευσε, πρόκλησης σωματικής βλάβης και άσκησης βίας, σε μαφιόζικο χώρο.

Ο Ρομπέρτο Σπάντα με τον οπερατέρ της Rai

Σαν τη Χρυσή Αυγή

H όλη αυτή υπόθεση, όμως, έχει πολύ βαθύτερες ρίζες. Η Ιταλίδα δημοσιογράφος «εκνεύρισε» τον Σπάντα επειδή τον ρώτησε επανειλημμένα αν η οικογένειά του στηρίζει, στις τοπικές εκλογές, την ακροδεξιά, νεοφασιστική οργάνωση «Κάζα Πάουντ».
Μια ερώτηση απολύτως εύλογη και επίκαιρη, από τη στιγμή που στον πρώτο γύρο των διαμερισματικών εκλογών της Οστια, πριν από μία εβδομάδα, η Kάζα Πάουντ κατάφερε να εξασφαλίσει ποσοστό 9%.
Μέλη της οικογένειας Σπάντα έχουν φωτογραφηθεί με στελέχη της νεοφασιστικής οργάνωσης, η οποία μοιράζει μακαρόνια και λοιπά τρόφιμα στους κατοίκους, ζητώντας, σε αντάλλαγμα, τις ψήφους τους.
Είναι σαφές ότι το μοντέλο είναι το ίδιο με εκείνο που έγινε τραγικά γνωστό και στην Ελλάδα, με τη Χρυσή Αυγή.
Οσο για τους Σπάντα, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, έχουν αναμειχθεί στην παράνομη διαχείριση και στον έλεγχο εκατοντάδων λαϊκών πολυκατοικιών, «γαζώνουν» και δολοφονούν τους εχθρούς τους και απαιτούν την καταβολή παράνομου δασμού προστασίας από τους εμπόρους της περιοχής. Ενα προφίλ που θυμίζει έντονα μαφιόζικες μεθόδους και λογικές.

Εκτακτος επίτροπος

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή, την Οστια, την οποία, τα τελευταία δύο χρόνια, κλήθηκε να διαχειριστεί έκτακτος επίτροπος από τη στιγμή που το διαμερισματικό της συμβούλιο διαλύθηκε με απόφαση της Δικαιοσύνης, λόγω διείσδυσης συμφερόντων του οργανωμένου εγκλήματος, της μαφίας.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η βία κατά της δημοσιογράφου της Rai και του οπερατέρ του δεν είναι μια τυχαία πράξη.
Στόχος της είναι να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι τα εν λόγω παράνομα συμφέροντα δεν εννοούν να εγκαταλείψουν την περιοχή, και ότι, παράλληλα, η πολιτική εξουσία δεν διαθέτει την απαιτούμενη δύναμη για να περιορίσει τη δράση τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, ο πρώην, πλέον, έκτακτος επίτροπος της Οστια, Ντομένικο Βουλπιάνι, δήλωσε πως δεδομένης της κατάστασης, κανονικά θα ήταν αναγκαίο να παραμείνει στη θέση του για μία δεκαετία.
Σε δέκα ημέρες, στην Οστια θα διεξαχθεί ο δεύτερο γύρος των τοπικών, διαμερισματικών εκλογών, με αντιπάλους την υποψήφια των Πέντε Αστέρων και εκείνη των κομμάτων της Κεντροδεξιάς και της Ακρας Δεξιάς.
Πολλοί θεωρούν ότι οι ακροδεξιοί εκπρόσωποι της Κάζα Πάουντ εννοούν να στηρίξουν την υποψήφια πρόεδρο της δεξιάς παράταξης, αφού έχουν ήδη δηλώσει πρόθυμοι να προσφέρουν στήριξη και σε ενδεχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση, μετά τις εκλογές της άνοιξης.
Ευελπιστούν, μάλιστα, να συγκεντρώσουν ποσοστό 3% στις εθνικές εκλογές, εκμεταλλευόμενοι τον θυμό και τη φτώχεια πολλών Ιταλών.
Μένει να διαπιστώσουμε -πολύ σύντομα- πόσα αντισώματα διαθέτει το ιταλικό δημοκρατικό σύστημα.

πηγή: efsyn.gr

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια