Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πόσο πιθανό είναι να πάθει κάποιος ανακοπή κατά τη διάρκεια του σεξ;



Οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες είναι, σύμφωνα με έρευνα πιο πιθανό να πάθουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Όπως, όμως, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το σεξ είναι εξαιρετικά σπάνιο να προκαλέσει τέτοιου είδους καρδιακό επεισόδιο. Μόνο 34 από τις 4.557 καρδιακές ανακοπές που εξετάστηκαν συνέβησαν κατά τη διάρκεια ή μία ώρα μετά τη σεξουαλική επαφή και 32 από τους παθόντες ήταν άνδρες.

Ο Δρ Sumeet Chugh, του Καρδιολογικού Ινστιτούτου Cedars-Sinai, δήλωσε ότι η μελέτη, που παρουσιάστηκε σε συνάντηση της American Heart Association, είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σεξουαλική δραστηριότητα ως πιθανή αιτία καρδιακής ανακοπής.


Μια καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν η καρδιά δυσλειτουργεί και ξαφνικά σταματάει να χτυπάει. Ο ασθενής πέφτει αναίσθητος και σταματάει να αναπνέει και αν δεν αντιμετωπιστεί με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (CPR), είναι θανατηφόρα. Η ανακοπή διαφέρει από μια καρδιακή προσβολή, κατά την οποία η ροή του αίματος προς την καρδιά παρεμποδίζεται.

Είναι γνωστό ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, αλλά η σχέση με την καρδιακή ανακοπή ήταν έως τώρα άγνωστη.

Ο Δρ Chugh και οι συνεργάτες του στην Καλιφόρνια εξέτασαν νοσοκομειακά αρχεία για περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής σε ενήλικες μεταξύ 2002 και 2015, στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Η σεξουαλική δραστηριότητα συσχετίστηκε σε λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν άνδρες και ήταν πιο πιθανό να είναι μεσήλικες Αφροαμερικανοί, με ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η CPR εκτελείται μόνο στο ένα τρίτο των περιπτώσεων, παρά το γεγονός ότι υπήρχε και κάποιος άλλος τη στιγμή του επεισοδίου.

Ο Δρ Chugh δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σπουδαιότητα της CPR» και ότι είναι αναγκαίο να εκπαιδεύονται οι άνθρωποι στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

Μια άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, έδειξε ότι ακόμη και παιδιά ηλικίας από έξι ετών και πάνω μπορούν να μάθουν τη σωτήρια τεχνική.

Τα νούμερα της καρδιακής ανακοπής
  1. Σχεδόν το 90% των ατόμων που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου, πεθαίνουν.
  2. Κάθε λεπτό χωρίς καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (CPR) ή χρήση απινιδωτή μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης κάποιου κατά 10%.
  3. Η CPR, ειδικά εάν εκτελεστεί στα πρώτα λεπτά της καρδιακής ανακοπής, μπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης.
  4. Κατά τη διάρκεια της CPR, πρέπει να πιέζετε το στήθος με ταχύτητα 100 έως 120 φορών το λεπτό. Ο ρυθμός του «Stayin’ Alive» των Bees Gees είναι ακριβώς αυτός που πρέπει!


Πηγή: iatrikanews.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια