Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Για ακραία καιρικά φαινόμενα και σε άλλες περιοχές προειδοποιεί ο διευθυντής της ΕΜΥ

«Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι συνηθισμένα τον Νοέμβριο επειδή αυτός ο μήνας είναι από τους


 πιο βροχερούς του χρόνου. Κάποια χαρακτηριστικά τους, όμως, όπως είναι η ένταση, μας επιτρέπει να συνδέσουμε τα φαινόμενα αυτά με την κλιματική αλλαγή».
Την εξήγηση αυτή δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της ΕΜΥ Αντώνης Λάλος για τις εντονότατες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Μάνδρα της Αττικής και λίγες ημέρες νωρίτερα το νησί της Σύμης στα Δωδεκάνησα ή παλαιότερα την Κέρκυρα στο Ιόνιο.
«Το φαινόμενο ως φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο» λέει και υπενθυμίζει μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έζησε η Αθήνα όταν τον Νοέμβριο του 1961 μια άγρια και παρατεταμένη νεροποντή που ξέσπασε λίγο πριν τα μεσάνυκτα της 6ης του μηνός στοίχισε τη ζωή σε 43 άτομα ενώ προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές.
Τι προκαλεί όμως αυτό το φαινόμενο; «Ένας συνδυασμός αέριων μαζών που έρχονται από την Κεντρική Ευρώπη ή τη Μεσόγειο και "φορτώνονται" με υδρατμούς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που διατηρούν ακόμη οι θάλασσες» απαντά.
«Η θάλασσα είναι ακόμη ζεστή οπότε ευνοείται η συγκέντρωση υδρατμών» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Οι ποσότητες του νερού που φέρνουν τα συστήματα αυτά στην περιοχή μας είναι πολύ μεγάλες. Ξέρουμε λοιπόν ότι κάποια στιγμή η μπόρα θα ξεσπάσει και ότι για ευνόητους λόγους οι παραθαλάσσιες περιοχές θα δεχθούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι πόσο τοπικού επιπέδου θα είναι το φαινόμενο, εάν θα συνοδεύεται από χαλαζοπτώσεις ή ισχυρούς ανέμους και σε πιο χρονικό εύρος θα εκδηλωθεί».
Ο Αντώνης Λάλος προβλέπει ότι ανάλογα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές τις επόμενες ημέρες - τουλάχιστον έως το ερχόμενο Σάββατο που φτάνει η μετεωρολογική πρόβλεψη - και πιθανολογεί ότι συνδέεται με την κλιματική αλλαγή: «Συνδέεται με την εξής λογική» λέει. «Τον Οκτώβριο δεν έβρεξε καθόλου και αυτό είναι ένα ακραίο φαινόμενο. Ακραία εκδήλωση είναι και χωρίς διακοπές βροχοπτώσεις επί μια εβδομάδα. Μπορεί επομένως να θεωρήσει κανείς ότι τα χαρακτηριστικά αυτά σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου».
Η πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι ότι τα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται από τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή οπότε και θα περιοριστούν στις ανατολικές περιοχές. Και ο χειμώνας; «Είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη» απαντά ο κ. Λάλος.
kathimerini.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια