Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα οφέλη της αερόβιας άσκησης στην υγεία του εγκεφάλου μας



Η αερόβια άσκηση έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Αυξάνει το μέγεθος του εγκεφάλου, βελτιώνει τη λειτουργία της μνήμης και τελικά διατηρεί την υγεία του εγκεφάλου καθώς γερνάμε, λέει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Η λειτουργία/υγεία του εγκεφάλου μειώνεται με την ηλικία, ενώ ο μέσος όρος του όγκου του εγκεφάλου ελαττώνεται κατά περίπου 5% ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 40 ετών.

Ερευνητές εξέτασαν (Joseph Firth, .και συν. Effect of aerobic exercise on hippocampal volume in humans: A systematic review and meta-analysis. NeuroImage, 2018; 166: 230, Αναρτήθηκε 13/11/2017) τα αποτελέσματα της αερόβιας άσκησης (συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, του στατικού ποδηλάτου και του τρεξίματος) στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, ο  οποίος είναι κρίσιμος για τη μνήμη και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου. Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σωματική άσκηση αύξησε σημαντικά το μέγεθος της αριστερής περιοχής του ιππόκαμπου.

Ενδιαφέρον είναι, επισημαίνει ο ειδικός, ότι η σωματική άσκηση είναι μία από τις ελάχιστες «αποδεδειγμένες» μεθόδους για τη διατήρηση του μεγέθους του εγκεφάλου και της λειτουργίας του σε άτομα με προχωρημένη ηλικία. Με άλλα λόγια, η άσκηση μπορεί να θεωρηθεί ως πρόγραμμα συντήρησης των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Η αερόβια άσκηση (ή καρδιαγγειακή άσκηση, όρος που της έχει αποδοθεί λόγω των οφελών για την καρδιαγγειακή λειτουργία/υγεία) είναι είδος γυμναστικής και περιλαμβάνει κάθε άσκηση που βελτιώνει την κατανάλωση οξυγόνου από το σώμα και στην οποία κινούνται ρυθμικά και επαναλαμβανόμενα μεγάλες μυϊκές ομάδες του σώματος, με συνέπεια την ταχύτερη καύση θερμίδων.


Πηγή: voicenews.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια