Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χειροπέδες σε όσους εμποδίζουν πλειστηριασμούς

Οι συμβολαιογράφοι φέρονται να το έχουν θέσει ως απαράβατο όρο προκειμένου να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους και να σταματήσουν την αποχή που έχουν κηρύξει έως το τέλος του έτους.

Πολλά αν όχι όλα, θα κριθούν στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι των συμβολαιογράφων με τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή.
Το θέμα έχει διεθνοποιηθεί, αφού οι θεσμοί το έχουν θέσει ως απαράβατο όρο προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η 3η αξιολόγηση, ενώ στο πρόσφατο Eurogroup θέση πήρε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ο οποίος και τόνισε ότι είναι σημαντικό να λυθεί η αποχή των συμβολαιογράφων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στους κόλπους των συμβολαιογράφων είναι εκρηκτικό και φέρονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις αίθουσες των δικαστηρίων, εάν δεν εξασφαλιστεί με έργα και όχι με λόγια η σωματική τους ακεραιότητα και η ψυχική τους ηρεμία. Μάλιστα τονίζουν ότι δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ότι οι ίδιοι κάνουν απλά την δουλειά τους.
Έτσι λοιπόν ζητούν να υπάρξει αστυνομική παρουσία, όχι διακριτική, η οποία θα είναι ικανή να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη διενέργεια των πλειστηριασμών. Ένα σενάριο, που φαίνεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε συνεργασία με αρμόδια υπουργεία και δείχνει να γίνεται αποδεικτό από τους συμβολαιογράφους είναι: θα επιτρέπονται οι διαμαρτυρίες πολιτών, εκτός των Ειρηνοδικείων, αλλά όποιος επιχειρεί να παρεμποδίσει την διαδικασία θα συλλαμβάνεται.
Την λύση αυτή «έδειξε» και ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, που δήλωσε χθες ότι «Στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα λάβει πρωτοβουλίες για την εκπλήρωση των αιτημάτων των συμβολαιογράφων που θα εγγυώνται την ασφάλειά τους».

Οι τράπεζες

Από τις πλευρά τους οι τράπεζες, δηλώνουν σε όλους τους τόνους, ότι έχουν όλους εκείνους του μηχανισμούς που διασφαλίζουν την μη εκποίηση ακινήτων από τους οικονομικά αδύνατους και πως ο μόνος τους στόχος είναι οι κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές. Χαρακτηριστικά τονίζουν: ««το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και έχουν προβεί σχετικά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η ομαλή λειτουργία των χορηγήσεων δανείων στηρίζεται και στη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η εκ των πραγμάτων στέρηση της δυνατότητας για λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας και βέβαια αντίκειται στο Σύνταγμα».
Τέλος από οι θεσμοί και η ΕΚΤ θεωρούν την απρόσκοπτη πραγματοποίηση πλειστηριασμών, ως κομβικής σημασίας ζήτημα για την ομαλή πραγματοποίηση των stress test που είναι προγραμματισμένα για το επόμενο έτους, αφού θα μπορέσουν να έχουν πραγματικά δειγματοληπτικά στοιχεία για την αξία των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.
newsit.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια