Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εκφράζουν την προτίμησή τους σε μη μονογαμικές σχέσεις! Τι δείχνουν τα στοιχεία;


Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για μία μη μονογαμική σχέση, ή αλλιώς «ανοιχτή σχέση», και αναζητούν πληροφορίες σχετικά με το πώς θα το πετύχουν, όπως αποκαλύπτουν τα  στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την πλατφόρμα Google Trends!

«Ανοιχτή» θεωρείται μια ερωτική σχέση όπου τα δύο μέλη έρχονται σε μια αμοιβαία συνεννόηση όπου «επιτρέπει» ο ένας στον άλλον να φλερτάρει ή/και συνευρίσκεται σεξουαλικά και με άλλα άτομα πέραν του/της συντρόφου του.

Αυτή η ανοδική τάση στις σεξουαλικές σχέσεις καταδεικνύεται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Sex Research.

Πώς έγινε η έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας η δρ. Amy Moors, διευθύντρια έρευνας και αξιολόγησης κοινωνικών επιστημών στο College of Engineering του Πανεπιστημίου Purdue, εξέτασε τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Google Trends μεταξύ Ιανουαρίου 2006 και Δεκεμβρίου 2015. Είναι η πλατφόρμα της μηχανής αναζήτησης της Google, η οποία αποθηκεύει αυτά που οι χρήστες αναζητούν.

Η δρ. Moors ανέλυσε τον όγκο αναζήτησης για τους όρους «polyamory» (ξενική λέξη που σε ελληνική εκδοχή θα σχηματιζόταν από τα συνθετικά πολύ- και -αγάπη), «ανοιχτές σχέσεις» και «swingers». Ανακάλυψε ότι οι αναζητήσεις για τους όρους «polyamory» και «ανοιχτές σχέσεις» αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου, ενώ οι αναζητήσεις για «swingers» (έναν πιο... ντεμοντέ όρο) μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου.


Ο ρόλος της τηλεόρασης

Η δρ. Moors υποστηρίζει ότι αν και δεν είναι εφικτό να γνωρίζουμε το γιατί ακριβώς οι άνθρωποι αναζητούν αυτούς τους όρους, είναι σαφές ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων σκέφτεται να έχει μη μονογαμική σχέση και ψάχνει για πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Η ίδια εκτιμάει ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός και ότι σε ένα ποσοστό, η αιτία που καταγράφεται αυτή η τάση οφείλεται στην εμφάνισή τους στην τηλεόραση. «Αρκετές από τις μεγάλες αιχμές στις αναζητήσεις αυτές στο διαδίκτυο συμπίπτουν με τις ώρες προβολής τηλεοπτικών σειρών όπου παρουσιάζονται ζευγάρια σε ανοιχτού τύπου σχέσεις. Είναι δύσκολο να πούμε αν οι άνθρωποι αναζητούν στο Google αυτές τις πληροφορίες επειδή είναι απλά περίεργοι για το τι βλέπουν στη μικρή οθόνη ή επειδή πραγματικά ενδιαφέρονται να το δοκιμάσουν οι ίδιοι. Πάντως το εν λόγω θέμα είναι σίγουρα στο μυαλό τους».

Περιορισμοί στην έρευνα

Στη μελέτη, η δρ. Moors επισημαίνει, ότι τα δεδομένα της Google Trends έχουν περιορισμούς. Τα άτομα άνω των 65 ετών είναι πολύ λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο και τα άτομα με ετήσιο εισόδημα κάτω από 30.000 δολάρια είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο γενικότερα. Επομένως, οι ηλικιωμένοι και οι πληθυσμοί χαμηλού εισοδήματος δεν εκπροσωπούνται με ακρίβεια σε αυτή τη μελέτη.

Προσθέτει, επίσης, ότι οι μη μονογαμικές σχέσεις είναι ευρέως παρεξηγημένες και στιγματισμένες. «Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να αγαπούν ή/και να κάνουν σεξ με περισσότερα από ένα άτομα (...). Μάλιστα, μερικές από τις πρόσφατες εργασίες μου συνέκριναν την ποιότητα σχέσεων με βάση την εμπιστοσύνη, την ικανοποίηση και το πάθος μεταξύ ατόμων σε μονογαμικές και μη μονογαμικές σχέσεις και δεν βρήκα διαφορές», αναφέρει η δρ. Moors.

Και καταλήγει: «Προβλέπω ότι οι συναινετικά μη μονογαμικές σχέσεις θα γίνουν πιο συνηθισμένες. Ήδη, νομίζω, ότι πολλά ζευγάρια έχουν ανοιχτές σχέσεις ή αμφιταλαντεύονται επ' αυτού για χρόνια, αλλά παραμένουν κλειστοί λόγω του φόβου του στιγματισμού και των διακρίσεων».


Πηγές: health24.com, iatropedia.gr
_