Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σε ποιες περιοχές της Λάρισας «χτυπάνε» οι κλέφτες - Συνέντευξη με τον Αστυνομικό Δ/ντη

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας, Ταξίαρχος Γιώργος Αγάκος μιλάει για την εγκληματικότητα, 


την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Ν. Σμύρνη, την κρίση που μαστίζει και την Αστυνομία, αλλά και για τις εξελίξεις στο ανεξιχνίαστο έγκλημα του παιδοχειρουργού Δημήτρη Τσούμα το 2013

Του Πάνου Γαρουφαλιά
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στη Larissanet o Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας, Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Αγάκος αναλύει τις πτυχές της εγκληματικότητας στη Λάρισα. Αναφέρεται στις περιοχές της πόλης που προτιμούν οι δράστες να δραστηριοποιούνται και αναλύει το νέο σχέδιο της αστυνομίας για την αντιμετώπιση της επικρατούσας κατάστασης στη Νέα Σμύρνη.
Αναλύει τα πρώτα αποτελέσματα για την αστυνόμευση μετά την αναδιάρθρωση, που εφαρμόστηκε από το υπουργείο πριν από μερικούς μήνες. Αποκαλύπτει ποιες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με το ανεξιχνίαστο έγκλημα του Παιδοχειρουργού Δημήτρη Τσούμα, ο οποίος βρέθηκε άγρια δολοφονημένος τον Σεπτέμβριο του 2013 επί της Οδού Κάρλας. Τέλος περιγράφει ποια είναι η κατάσταση με τον γερασμένο στόλο των αυτοκινήτων.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Αστυνομικού Διευθυντή Λάρισας, Ταξίαρχου κ. Γεώργιου Αγάκου στη larissanet:
Ξεκινώντας να σας ρωτήσω κ. Αγάκο, στη Λάρισα μιλάμε για αύξηση ή για μείωση της εγκληματικότητας;
Μιλάμε ξεκάθαρα για μείωση της εγκληματικότητας για τον τελευταίο χρόνο που διανύουμε, σε σχέση με το 2016. Έχουμε τεράστια μείωση και διαφοροποίηση της εγκληματικότητας, την τελευταία πενταετία σε σχέση με το τί αντιμετωπίζαμε στο παρελθόν.  Αναφέρομαι στο 2013, αλλά περισσότερο από το 2010 – 2012. Μιλάμε κυρίως για μείωση στις κλοπές.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εγκληματικότητα στην περιοχή έχει μεγαλύτερη βιαιότητα; Θυμίζω το περιστατικό με την ηλικιωμένη που σημειώθηκε στα Βούναινα, στα όρια με το νομό Λάρισας.
Δεν έχουμε ευτυχώς αυτή την περίοδο σκληρή εγκληματικότητα στην περιοχή μας. Το περιστατικό στα Βούναινα απασχόλησε και εμάς. Έχουμε το έγκλημα με τον παιδοχειρουργό που βρέθηκε δολοφονημένος στην οδό Κάρλας, το οποίο δεν έχει εξιχνιαστεί ακόμα.
Υπάρχουν περιοχές, συνοικίες ίσως που καταγράφονται περισσότερα περιστατικά κι τί είδους περιστατικά παραβατικότητας είναι αυτά;
Περιφερειακά μας απασχολεί περισσότερο η περιοχή του Α.Τ. Τυρνάβου, δηλαδή ο Δήμος Τυρνάβου, όπου εκεί υπάρχουν μικροκλοπές, αλλά και ληστείες όχι όμως με σκληρή αντιμετώπιση από την πλευρά των δραστών. Στην πόλη της Λάρισας θα έλεγα ότι έχουμε πράξεις σε όλο τον ιστό της πόλης. Περιοχές που παρουσιάζουν παραβατικά περιστατικά είναι ο σταθμός του ΟΣΕ, το κέντρο της πόλης και η πλευρά προς τον Αγ. Κων/νο που παρουσιάζει πολλά αδικήματα. Επίσης, κάποια περιστατικά είχαμε και στην περιοχή του Αγ. Αθανασίου. Σε περιφερειακές συνοικίες μιλάμε για διαρρήξεις κατοικιών κυρίως (για τη φετινή χρονιά) τις ημέρες της Μεγάλης εβδομάδας και του παζαριού. Περιπτώσεις έχουμε στην Νίκαια και κάποιες στο Μεγάλο Μοναστήρι στο Δήμο Κιλελέρ. Επίσης στην Ελασσόνα είχαμε κάποιες κλοπές με κύριο χαρακτηριστικό την εξαπάτηση, με κλοπές μπαταριών οι οποίες κάποιες εξιχνιάστηκαν.
Τι εικόνα υπάρχει για την εγκληματικότητα στη Νέα Σμύρνη;
Πολλά χρόνια πριν υπήρχαν παράπονα για την συμπεριφορά των Τσιγγάνων. Δεν παύει όμως και αυτοί να είναι Λαρισαίοι. Από τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως τους θερινούς μήνες εφαρμόζαμε ένα σχέδιο προληπτικών ελέγχων στην περιοχή. Υπήρξαν κάποια παράπονα πολιτών, προς το Δήμο, την Αστυνομία και την Εισαγγελία. Φέτος μετά από συζητήσεις που είχαμε στο γραφείο του δημάρχου, με παρουσία εκπροσώπων από τους πολίτες, αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο συνεχών ελέγχων σε επίμαχες ώρες ώστε να μπορέσουν να συμβιώσουν οι πολίτες. Η λύση για την Νέα Σμύρνη είναι η πρόληψη. Να προλάβουμε την κλοπή, την παραβατική συμπεριφορά. Οι αθίγγανοι με την συνδρομή του Δήμου και των κοινωνικών δομών θα πρέπει να ενταχθούν πλήρως στην τοπική κοινωνία. Νομίζω ότι με αυτές τις παραμέτρους είναι διαχωρίσιμο το ζήτημα.
Θέλω να ρωτήσω για το έγκλημα που αναφερθήκατε προηγουμένως και αφορά στην δολοφονία του παιδοχειρουργού Δημήτρη Τσούμα στην οδό Κάρλας, στη Λάρισα το 2013. Μια υπόθεση που παραμένει ανεξιχνίαστη.
Είναι μια υπόθεση η οποία συνεχίζει να μας απασχολεί. Τότε η Ασφάλεια έκανε ότι καλύτερο στη συλλογή στοιχείων. Ακόμη εκκρεμούν κάποια στοιχεία. Καινούργια στοιχεία δεν υπάρχουν. Η δικογραφία είναι στον εισαγγελέα αλλά δεν έχει κλείσει. Υπήρξαν ύποπτοι, αλλά δεν ταυτοποιήθηκαν. Η κατεύθυνση των ερευνών αυτή την στιγμή δεν είναι εστιασμένη σε κάποιο άτομο.
Πως η κρίση έχει επηρεάσει την περιοχή της Λάρισας σε έμψυχο δυναμικό την Αστυνομία αλλά και σε μέσα;
Το έμψυχο δυναμικό είναι σε καλό επίπεδο στην περιοχή μας. Κάνουμε διαχείριση της έμψυχης δύναμης. Έχουμε ικανοποιητικό αριθμό αστυνομικών για να ανταπεξέλθει στα προβλήματα. Στα μέσα είχαμε μια βοήθεια πριν από πέντε χρόνια από το ΕΣΠΑ με νέα οχήματα. Από τότε δεν παραλάβαμε κάτι νέο. Έχουμε μια δυσκολία. Η κρίση έχει επηρεάσει και την αστυνομία. Εκείνο που μας κουράζει είναι ότι περνώντας ο χρόνος ο στόλος παλιώνει. Έτσι έχουμε περισσότερες βλάβες και αυτές οι βλάβες θέλουν χρήματα να επισκευαστούν. Ξέρετε ένα παλαιό όχημα απαιτεί περισσότερα χρήματα για συντήρηση σε σχέση με ένα καινούργιο. Προσπαθούμε με τα μέσα που έχουμε και τα καταφέρνουμε. Δεν θέλουμε να ακινητοποιούνται αυτοκίνητα καθώς αλλάζει όλος ο προγραμματισμός. Το αυτοκίνητο πρέπει να ξεκουραστεί δεν μπορεί να δουλεύει 24 ώρες συνεχόμενα.
Πριν από 5-6 μήνες είχαμε την εφαρμογή της νέας αναδιάρθρωσης της Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια και στη Λάρισα. Ποια είναι τα πρώτα αποτελέσματα; Τί γίνεται με τις απομακρυσμένες περιοχές και τα χωριά όπου έκλεισαν τμήματα;
Βλέπω πως έχουμε θετικά βήματα με την αναδιοργάνωση. Δεν έγιναν μεγάλες αλλαγές. Έχουμε περιφερειακά ισότιμες υπηρεσίες. Μετά την αναδιοργάνωση δεν υπάρχει περιφερειακή υπηρεσία που να παραπονιέται για ενίσχυση. Με την κατάργηση του Α.Τ. Ραψάνης δεν είχαμε πρόβλημα. Η υπηρεσία τοποθέτησε εκεί έναν τοπικό αστυνόμο. Με την αύξηση του προσωπικού η περιοχή αστυνομεύεται καλύτερα. Το ίδιο συμβαίνει και στην πόλη της Λάρισας. Η παρουσία της Άμεσης Δράσης στην πόλη έδωσε μια άλλη πνοή στην παρουσία της αστυνομίας κοντά στον κόσμο. Τρία περιπολικά περιπολούν την πόλη σε κάθε βάρδια. Αυτή η παρουσία της Αστυνομίας και με την συνδρομή της ΔΙΑΣ έφερε την μείωση στις κλοπές.
ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET - larissanet.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια