Οι πιο συνήθεις αιτίες του καρκίνου του οισοφάγου και πώς θα προστατευτούμεΤα περιστατικά καρκίνου του οισοφάγου μειώνονται σταθερά την τελευταία δεκαετία, ενώ όλο και περισσότεροι ασθενείς επιβιώνουν, εφόσον διαγνωστούν έγκαιρα.

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να συμβεί σε άνδρες, από ό,τι σε γυναίκες, και ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Η ακριβής αιτία του δεν είναι γνωστή, αλλά οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι τα παρακάτω μέτρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο.
  1. Κόβουμε το κάπνισμα: Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στο DNA των κυττάρων του τοιχώματος του οισοφάγου, συνεπώς αποτελεί τεράστιο παράγοντα κινδύνου.
  2. Τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά: Περίπου το 15% των περιστατικών έχουν συσχετιστεί με κακή διατροφή, φτωχή σε φρούτα και λαχανικά.
  3. Περιορίζουμε τα πολύ ζεστά ροφήματα: Μπορεί να προκαλέσουν φθορές στα τοιχώματα του οισοφάγου, οδηγώντας ακόμα και σε καρκίνο, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.
  4. Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ: Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα από τρία ποτά την ημέρα έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες καρκίνου του οισοφάγου.
  5. Διατηρούμε ένα υγιές βάρος: Η παχυσαρκία, ειδικά αν το λίπος είναι συσσωρευμένο στην περιοχή της κοιλιάς, έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του οισοφάγου.
  6. Κρατούμε την παλινδρόμηση υπό έλεγχο: Αν πάσχετε από παλινδρόμηση, η έκθεση του οισοφάγου σας σε οξέα του στομάχου και σε χολή συνεχώς, μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη.


Πηγή: iatronet.gr
_