Εταιρεία αποσύρει ογκολογικό σκεύασμα για το μελάνωμα από τη θετική λίστα φαρμάκωνΣτην απόσυρση από τη θετική λίστα φαρμάκων ογκολογικού σκευάσματος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με ανεγχείρητο ή μεταστατικό μελάνωμα, πρόκειται να προχωρήσει η φαρμακευτική εταιρία Roche Hellas.
Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο θα συνεχίσει να διατίθεται στην ελληνική αγορά, χωρίς όμως το κόστος του να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για το σκεύασμα Cotellic (cobimetinib) που είχε συμπεριληφθεί στη θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο. Η απόφαση της πολυεθνικής εταιρίας σχετίζεται με την υποχρεωτική έκπτωση 25% για τα νέα, καινοτόμα φάρμακα, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 1/1/2017.

Το συγκεκριμένο μέτρο που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), που έκανε λόγο για εμπόδια στην πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Ο ΣΦΕΕ ανέφερε ότι με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, η τιμή καινοτόμων σκευασμάτων μειώνεται κατά 40% -χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το clawback (επανάκτηση)- και κατά 50% αν περιληφθεί και το clawback, γεγονός που καθιστά τη διάθεσή τους υπό το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αποζημίωσης και μέσω της θετικής λίστας μη βιώσιμη.

Τονίζουν επίσης ότι βάσει νόμου, η αρχική τιμή των νέων θεραπειών στην Ελλάδα καθορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων αντίστοιχων τιμών στην Ευρώπη, οπότε εκ προοιμίου το κόστος των νέων θεραπειών είναι ήδη πολύ χαμηλό. Εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς που διαθέτουν καινοτόμα φάρμακα στην ελληνική αγορά δεν αποκλείουν να ακολουθήσουν και άλλες αποσύρσεις σκευασμάτων.

Τι απαντά το υπουργείο Υγείας

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι: «Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα και αποτελεσματικά  φάρμακα δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα. Και ότι η προκλητική τακτική της ROCHE πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας και από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Παράλληλα ο Υπουργός επισήμανε ότι ήδη το Υπουργείο  Υγείας και η κυβέρνηση ανέλαβαν πολιτικές  πρωτοβουλίες  για να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτός ο εκβιασμός. Διαβεβαιώνουν  τους πολίτες ότι θα διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τη συνέχιση της θεραπείας  όσων ασθενών έχουν ήδη τεθεί σε αγωγή και την εγγυημένη φαρμακευτική κάλυψη όσων στο μέλλον θα έχουν ανάλογη κλινική ένδειξη.

Η νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας

H εταιρεία Roche Hellas ανακοίνωσε χθες ότι ήδη έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για τη δωρεάν διάθεση του σκευάσματος αυτού σε όλους τους ασθενείς που θα βρίσκονται υπό αγωγή, τη στιγμή που το προϊόν θα αποσυρθεί από τη θετική λίστα έως και την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, έχοντας προβεί στην κατάθεση σχετικού αιτήματος στον ΕΟΦ.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, εκτιμάται ότι το φάρμακο λαμβάνουν περίπου 50 ασθενείς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, now24.gr, tanea.gr
_