Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Διεθνής της φιλοζωικής τρομοκρατίας

Οι χορτοφάγοι μαχητές του Animal Liberation Front θεωρούνται μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές απειλές για τις ΗΠΑ
Χορτοφάγοι μαχητές για τα δικαιώματα των ζώων ή οικο-τρομοκράτες βάνδαλοι που σπάνε και καίνε στο όνομα της αναρχικής «πράσινης βίας»; Τι είναι αυτοί οι αντισπισιστές, μέλη του διεθνούς Μετώπου για την Απελευθέρωση των Ζώων (ALF), παράνομης οργάνωσης που θεωρείται κάτι σαν «Διεθνής της φιλοζωικής τρομοκρατίας»;

Στην Ελλάδα πολλοί τους άκουσαν για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη επίθεση σε κρεοπωλείο στα Εξάρχεια. Αλλά το ALF έχει καταχωρηθεί επίσημα, από τον Ιανουάριο του 2005, στις μεγαλύτερες «τρομοκρατικές απειλές κατά των ΗΠΑ». Στη Βρετανία τα μέλη του έχουν χαρακτηριστεί «η πιο δυναμική τρομοκρατική οργάνωση» - από τις βρετανικές φυλακές έχουν περάσει εκατοντάδες ακτιβιστές του, που αποτελούσαν κάποτε τη δεύτερη πολυπληθέστερη οµάδα πολιτικών κρατουµένων, µετά τον IRA.

Ο αντισπισισμός - ή αλλιώς το κίνημα ενάντια στις διακρίσεις των ειδών - μετράει δεκαετίες βίαιης δράσης, με χιλιάδες μέλη πρόθυμα να περάσουν στην παρανομία για τον αγώνα του. Είναι απόρροια της θεωρίας του σπισισμού (από το speciesism, στα αγγλικά species=είδος), όρου που εφευρέθηκε από τον βρετανό ψυχολόγο Ρίτσαρντ Ράιντερ το 1970, προκειμένου να περιγράψει την παραβίαση των δικαιωμάτων των ζώων από τα επιστημονικά πειράματα που γίνονται με πειραματόζωα συνδέοντάς τα με τον ρατσισμό.

Βάση της θεωρίας είναι ότι δεν πρέπει να διακρίνουμε τους ανθρώπους ως ανώτερους από τα υπόλοιπα είδη των ζώων στον τρόπο με τον οποίον τα μεταχειριζόμαστε.

Στην πράξη, η ένταξη στο ALF μοιάζει με προσηλυτισμό σε μια φονταμενταλιστική θρησκεία. Από την ίδρυσή του, το 1976, τρομοκράτες για τα δικαιώματα των ζώων έχουν κάνει χιλιάδες επιθέσεις σε χασάπικα, φάρμες εκτροφής ζώων, επιστημονικά εργαστήρια, εργοστάσια και φαστ φουντ - προκαλώντας ζημιές εκατομμυρίων. Η ιδεολογία πίσω από τις καταστροφές δεν είναι ένα μανιφέστο, αλλά μια δίαιτα: η ολική χορτοφαγία (veganism).

Οι περισσότεροι ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους γύρω από το τραπέζι της οικογένειας, κυρίως έφηβοι που αρνούνται να φάνε κρέας, γίνονται στη συνέχεια vegans - οι οποίοι απορρίπτουν τη χρήση όλων των ζωικών προϊόντων. Αυτή η απόρριψη βασίζεται στην ηθική πεποίθηση ότι η δολοφονία ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση είναι το μεγαλύτερο έγκλημα. Στο μυαλό τους τα μέλη του ALF κατέχουν μια θολωμένη θρησκευτική αλήθεια: η κοινωνία μας είναι χτισμένη πάνω στην άσκοπη δολοφονία ζώων και εκείνοι είναι ηθικά υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της βίας, για να σταματήσει αυτό το καθημερινό ολοκαύτωμα.

Το κίνημα είναι μια σειρά ομόκεντρων κύκλων: διαθέτει χιλιάδες υποστηρικτές που δίνουν μικρά χρηματικά ποσά, εκατοντάδες ακτιβιστές πρόθυμους για καταστροφές, και μια χούφτα βομβιστές, όπως ο Μπάρι Χορν, που έγινε μάρτυρας του ALF όταν πέθανε σε βρετανικές φυλακές από απεργία πείνας, το 2001.
 
Από τη δεκαετία του '80 το κίνημα εξαπλώθηκε στις Ηνωµένες Πολιτείες, όπου πέρασε σε πιο βίαιες µορφές δράσης µε απελευθερώσεις ζώων από ζωολογικούς κήπους, τσίρκα, εκτροφεία και εργαστήρια πειραµάτων. Στη συνέχεια, μέλη του προχώρησαν σε καταστροφές µε βόµβες και εµπρησµούς τέτοιων εγκαταστάσεων, καταστηµάτων γουναρικών, κρεοπωλείων, σφαγείων. Το ALF έχει µια εξαιρετικά χαλαρή και αποκεντρωµένη δοµή, η οποία προσφέρει σε κάθε οµάδα ή µεµονωµένο άτοµο που συµφωνεί µε τις ιδέες του τη δυνατότητα να χρησιµοποιεί την επωνυµία του. Σε αντάλλαγµα, το ALF αναλαµβάνει την ευθύνη και παρέχει υποστήριξη στον δράστη εάν αυτός συλληφθεί.

Την ίδια κατεύθυνση ακολούθησαν και οι ιδρυτές του Μετώπου για την Απελευθέρωση της Γης (ELF), οι οποίοι εγκατέλειψαν τη μητρική οργάνωση Earth First επειδή έβρισκαν εξαιρετικά ήπιες τις µη βίαιες µεθόδους της. Συχνά σε συνεργασία µε το ALF, το ELF προχώρησε στις Ηνωµένες Πολιτείες σε εµπρησµούς και βοµβιστικές επιθέσεις. Αυτές οι πρακτικές έχουν βρει µιµητές και αλλού, με παρακλάδια ή µικρότερες οργανώσεις, που λειτουργούν σε 40 χώρες ως κλειστές σέχτες, οργανωμένες µε συνωµοτικό τρόπο.

Πιο δραστήριες είναι το Justice Department (JD) και η Animal Rights Militia (ARM), που υιοθετούν στρατιωτικού τύπου βία. Το ARM είναι γνωστό για ξυλοδαρμούς κυνηγών στην Αγγλία, ενώ το JD για την ταχυδρόμηση λεπίδων σε επιχειρηματίες γουναρικών και απειλές εναντίον ερευνητών σε εργαστήρια πειραμάτων σε ζώα.

Αντισπισισμός α λα ελληνικά


«Να σπάσουμε κρεοπωλεία, να πυρπολήσουμε γουναράδικα, να βανδαλίσουμε pet-shop, να απελευθερώσουμε έγκλειστα ζώα, να σαπίσουμε στο ξύλο κυνηγούς και σφαγείς, να δράσουμε με αντισπισιστική φαντασία και μαυροπράσινο σθένος». Με τέτοια οικο-αναρχικά συνθήματα, δύο οργανώσεις εγχώριων αντισπισιστών ανέλαβαν την ευθύνη για την πρόσφατη επίθεση σε κρεοπωλείο στα Εξάρχεια.

«Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου της 21ης Οκτώβρη επιτεθήκαμε με σφυριά στο κρεοπωλείο “ο Γιάννης” στην οδό Καλλιδρομίου 51 σπάζοντας την τζαμαρία του πτωματοπωλείου και προκαλώντας φθορές στο φορτηγό μεταφοράς. Η πράξη μας αυτή είναι μια μικρή ανταπόδοση στη βία στην οποία συμμετέχει έμπρακτα κάθε κρεοπώλης. Ποσώς μας ενδιαφέρει αν ο ιδιοκτήτης είναι μικρός ή μεγάλος επιχειρηματίας ή αν “ζει από αυτό” εφόσον οι επιλογές του βασίζονται στην αντικειμενοποίηση και την εκμετάλλευση άλλων αισθανόμενων όντων. Το ίδιο μίσος τρέφουμε και για όσους επιλέγουν να εργαστούν σε τέτοιους χώρους με τη γελοία δικαιολογία “δεν είχα άλλη επιλογή”...» γράφει η προκήρυξη, με υπογραφή Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων (ALF), Αντισπισιστικός Πυρήνας Σφυροφόρων Καταδρομέων.

Το 2007 επιτέθηκαν στον Κυνηγετικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης απειλώντας στην προκήρυξη: «Κυνηγοί, η επόμενη σφαίρα θα είναι στα κεφάλια σας». Το 2008 στόχος έγινε το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, επειδή, όπως είπαν, έκαναν εκεί πειράματα με ζώα. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2010 χτύπησαν σε φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων. Τότε η οργάνωση Αντισπισιστική Δράση ανέβασε στο Διαδίκτυο προκήρυξη, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την απελευθέρωση 60.000 ζώων μινκ από εκτροφεία της Σιάτιστας και της Καστοριάς. «Αποφασίσαμε να χτυπήσουμε τη βιομηχανία γούνας και ειδικότερα τις σιχαμένες “πόλεις της γούνας” Σιάτιστα και Καστοριά. Είμαστε ενάντια στην καταπίεση, την εκμετάλλευση και τη φυλάκιση που αυτός ο πολιτισμός έχει δημιουργήσει απέναντι σε κάθε ζωντανό ον. Σε αυτές τις απελπισμένες μέρες ακόμη παλεύουμε για την ελευθερία. Να τρώτε βίγκαν στα οδοφράγματα».

Τον Απρίλιο του 2014, αντισπισιστές έκαναν επίθεση στη «Θεσσαλική Κρεαταγορά» του Βόλου, έσπασαν την τζαμαρία, έβαψαν συνθήματα και προκάλεσαν ζημιές σε φορτηγό μεταφοράς. Το Πάσχα του 2015 έκαψαν τρία αυτοκίνητα εταιρείας πουλερικών, με στόχους την απελευθέρωση συλληφθέντων μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς», την απαγόρευση χρήσης του DNA ως αποδεικτικού στοιχείου, την εξόρυξη στις Σκουριές και την κρεατοφαγία. Τον Δεκέμβριο του 2016, οργάνωση ονόματι «Πράσινη Νέμεσις» έστειλε προκήρυξη λέγοντας ότι τοποθέτησε προϊόντα δηλητηριασμένα με χλωρίνη στα ράφια σουπερμάρκετ της Αττικής, επειδή κάποιες εταιρείες «ρυπαίνουν, αποψιλώνουν δάση και εκμεταλλεύονται τα ζώα».

Ειρήνη Μητροπούλου
ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια