Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κατάψυξη ωαρίων


Το πρόβλημα της υπογονιμότητας είναι ένα πρόβλημα που λαμβάνει τα τελευταία χρόνια ανησυχητικές διαστάσεις παγκοσμίως.

Αν και παλιότερα αυτό είχε αποδοθεί κυρίως στις γυναίκες, η πραγματικότητα είναι ότι το 40 με 45% των ανδρών αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσουμε και το σύγχρονο τρόπο ζωής, τότε δεν είναι καθόλου παράξενο που η κατάψυξη ωαρίων κερδίζει συνεχώς έδαφος σε όλο τον κόσμο.

Η κατάψυξη ωαρίων ή κρυοσυντήρηση, ακολουθεί τέσσερα βασικά βήματα:
  1. Φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών ώστε να υπάρξει παραγωγή ωαρίων
  2. Λήψη των ωαρίων αυτών από τις ωοθήκες
  3. Κατάψυξη με τη μέθοδος της υαλοποίησης
  4. Φύλαξη ωαρίων σε υγρό άζωτο.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων ακολουθεί ουσιαστικά το ίδιο πρωτόκολλο με την εξωσωματική γονιμοποίηση και η μόνη διαφορά είναι ότι μετά τη λήψη των ωαρίων από τις ωοθήκες, δεν τα γονιμοποιεί στο εργαστήριο αλλά τα φυλάσσει για μελλοντική προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πρόκειται για πειραματική μέθοδο;

Η απάντηση είναι ναι και όχι! Όπως μας λέει ο μαιευτήρας χειρουργός γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Κωσταράς ιατρός αναπαραγωγής, «τον Οκτώβριο του 2012 η Αμερικανική Εταιρία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) αφαίρεσε από την κρυοσυντήρηση την «ετικέτα» της πειραματικής μεθόδου. Η ASRM είχε ήδη τότε στη διάθεσή της 1000 μελέτες που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Το συμπέρασμα ήταν ότι:
  1. Τα κρυοσυντηρημένα ωάρια και βλαστοκύστες είναι το ίδιο αποτελεσματικά στην εξωσωματική γονιμοποίηση όσο και τα φρέσκα ωάρια.
  2. Τα κρυοσυντηρημένα ωάρια δεν αυξάνουν τις πιθανότητες για γενετικές ανωμαλίες ή χρωματοσωμικές νόσους».

Ποια επιλέγει να καταψύξει τα ωάριά της;

Όπως εξηγεί ο ειδικός, «οι γυναίκες προχωρούν σε κρυοσυντήρηση ωαρίων για πολλούς λόγους, όπως είναι η καριέρα, τα ταξίδια, η χημειοθεραπεία, η έλλειψη συντρόφου και πολλοί άλλοι, προσωπικοί για την κάθε μία λόγοι. Ωστόσο, ο κοινός σκοπός που τις ενώνει όλες είναι η επιθυμία να αποκτήσουν κάποτε δικό τους παιδί».


Από επιλογή κρυοσυντήρηση

Οι γυναίκες που την επιλέγουν θέλουν να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον καθώς -για οποιοδήποτε λόγο- δεν θέλουν να γίνουν μητέρες τώρα.

Καρκίνος

Η μέθοδος της κρυοσυντήρησης ωαρίων αρχικά αναπτύχθηκε για τις γυναίκες αυτές με σκοπό να διατηρήσουν τα υγιή ωάριά τους πριν κάνουν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες.

Γενετικά, ιατρικά θέματα

Γυναίκες με ιστορικό πρώιμης εμμηνόπαυσης, ενδομητρίωσης, Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών ή άλλα ιατρικά προβλήματα, θέλουν συνήθως να κάνουν ό,τι μπορούν για να μπορέσουν όποτε το θελήσουν να γίνουν μητέρες.

Γυναίκες στο στρατό

Γυναίκες που υπηρετούν σε θέσεις ενεργούς δράσης, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν όταν ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, να γίνουν μητέρες. Στις ΗΠΑ μάλιστα το Πεντάγωνο παρέχει ολόκληρο πρόγραμμα κρυοσυντήρησης ωαρίων.

Το να περιμένεις είναι η νέα, φυσιολογική πραγματικότητα

Σήμερα οι γυναίκες θεωρούν δεδομένη την ισότητα στη μόρφωση και την εργασία με τη μορφή και διάσταση αληθινής καριέρας. Με το βιολογικό ρολόι να «χτυπάει» ωστόσο, αλλά και την ανάγκη να βρεθεί ένας σωστός σύντροφος, ο χρόνος περνάει. Η δουλειά έχει απαιτήσεις, η διαδικασία ανεύρεσης συντρόφου συνεχίζεται όλο και πιο δύσκολα, ενώ εύκολα έχουν ξεπεραστεί τα 30.

Το 20% των γυναικών στις ΗΠΑ περιμένει μετά τα 35 χρόνια για να αποκτήσει το πρώτο παιδί. Και το 40% είναι χωρίς παιδιά στις ηλικίες 40-45. Ας το πάρουμε απόφαση: Αυτό είναι το νέο «φυσιολογικό». Η κατάψυξη ωαρίων θα βοηθήσει στο μέλλον τις γυναίκες να έχουν επιλογές και να μην πιέζονται ασφυκτικά από το χρόνο που περνά. Η κατάψυξη ωαρίων μαζί με τις μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης προσφέρουν στις γυναίκες την επιλογή! Μια επιλογή που οι μητέρες τους δεν είχαν.

Μια νέα δεκαετία

Ολίβια Μαμ, Σοφία Βεργκάρα και Κιμ Καρντάσιαν το έκαναν! Και εταιρίες – κολοσσοί όπως είναι η Apple, το προσφέρουν στα ασφαλιστικά συμβόλαια των νεαρών γυναικών υπαλλήλων τους. Πολλοί πια αναφέρονται στη μέθοδο ως «το νέο αντισυλληπτικό χάπι».

Το σώμα και τα ωάριά μας γερνούν γρήγορα κι ως εκ τούτου η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια έξυπνη κίνηση που καμία δεν μετάνιωσε! Γυναίκες με απαιτητική καριέρα και υψηλά στάνταρ αλλάζουν κυριολεκτικά τη ζωή τους χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο. Δεν βιάζονται πια να επιλέξουν ένα «μέτριο σύντροφο» που διαφαίνεται μελλοντικός χωρισμός μόνο και μόνο για να κάνουν οικογένεια εντός γάμου! Έτσι οι σχέσεις αποκτούν ουσιαστικό νόημα χωρίς την ψυχολογική πίεση μιας γυναίκας που ξεπέρασε τα 30 έτη. Η επίσκεψη σε μια μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δίνει τη λύση. Δεν είναι τυχαίο που από το 2000 και μετά, αυξήθηκε η μέση ηλικία απόκτησης παιδιού στις Αμερικανίδες με ένα ακόμα 23% να τεκνοποιεί μετά τα 35.

Πόσα ωάρια πρέπει να φυλάξω; Όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο;

Η απάντηση είναι ναι! Πάντως, μία γυναίκα 30- 37 ετών αν βγάλει 15 ωάρια, θα φυλαχθούν τα 11-12 και θα έχει καλές πιθανότητες αργότερα να γονιμοποιηθούν.

Όπως λέει ο κ. Κωσταράς, «συμβουλεύω τις ασθενείς μου που είναι στην ηλικία των 30 να φυλάξουν 8-15 ωάρια αν θέλουν καλά ποσοστά επιτυχίας σε μία μελλοντική εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχουν ακριβή επιστημονικά δεδομένα αλλά υπάρχει η καθημερινή εμπειρία μας που υποδεικνύει ακριβώς αυτό». Σε γενικές γραμμές, το 80% όσων κρατηθούν θα είναι ώριμα, το 80% θα γονιμοποιηθεί και το 50% αυτών θα γίνει βλαστοκύστη. Τελικά το ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης είναι 40-50%.

Πότε είναι η σωστή ηλικία να καταψύξει η γυναίκα ωάριά της;

Ο κ. Κωσταράς απαντά ότι «η γονιμότητα έχει όρια. Οι άνδρες παράγουν σπέρμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η γυναίκα έχει συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων που καθώς μεγαλώνει μειώνεται και αποκτούν χειρότερη ποιότητα. Τα 35-37 χρόνια είναι ένα σταυροδρόμι καθώς τότε αρχίζει να γίνεται πιο δύσκολη η σύλληψη.

Και καταλήγει: Στα 40 η γυναίκα έχει 5% πιθανότητες να συλλάβει φυσιολογικά σε ένα κύκλο. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι πιθανότητες για χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Στα 30 χρόνια της γυναίκας υπάρχει 1 πιθανότητα στις 385 για σύνδρομο Ντάουν, στην ηλικία των 40 ετών υπάρχει 1 πιθανότητα στις 63. Ενδεικτικά τα 35-37 έτη, μπορεί να είναι ένα όριο χωρίς να αποκλείονται μεγαλύτερες ηλικίες.


Πηγή: healthreport.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια