Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

"Η ανομία διέβη τον Ρουβίκωνα"


Του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου*

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε τα τελευταία χρόνια για το άβατο των Εξαρχείων και να πληροφορούμαστε τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου τις επιθέσεις που δέχονται οι κλούβες έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και από το Υπουργείο Πολιτισμού. Εξαιτίας, μάλιστα, αυτών των επεισοδίων άλλαξαν διαδρομή τα τρόλεϊ, που κινδύνευαν από τα πυρά των αντιεξουσιαστών. Αυτή, άλλωστε, είναι τα τελευταία χρόνια η επίσημη στρατηγική του οργανωμένου κράτους: να κάνει στην άκρη για να μην συγκρουστεί με την παρανομία.  
Δεν είναι όμως μόνο τα Εξάρχεια, όπως υποστηρίζουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα, που έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το γραφείο του δολοφονηθέντος Ζαφειρόπουλου βρίσκεται εκτός της περιοχής. Το Κέντρο της Αθήνας αποτελεί ένα "πολυκατάστημα παρανομίας". Λίγα βήματα πιο πέρα από το Υπουργείο Πολιτισμού ανθεί το εμπόριο λαθραίων τσιγάρων, στους δρόμους που κάποτε αποκαλούσαμε Silicon Valley της Αθήνας.  Πολύ κοντά στη Χαριλάου Τρικούπη, βρίσκεται ένα από τα στέκια των τοξικομανών, ο χώρος δίπλα στη Νομική Σχολή και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.  Τέτοιοι χώροι είναι κατά καιρούς επίσης η Πλατεία Ομόνοιας, η Καποδιστρίου, η Πλατεία Κουμουνδούρου, η Πλατεία Αμερικής, ή η Βερανζέρου, όπου μπορεί να βρει κανείς μεγάλη γκάμα ναρκωτικών ουσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του αστυνομικού ρεπορτάζ, στην Ομόνοια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν από μαχαίρι μέχρι καλάζνικοφ, ενώ σε άλλες περιοχές του Κέντρου (Γ’ Σεπτεμβρίου, Πατησίων, Πεδίο του Άρεως) ανθεί ο παράνομος αγοραίος έρωτας. 
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια πόλη, όπου οι τοίχοι των κτιρίων του Κέντρου καταλαμβάνονται από παράνομη αφισοκόλληση και γκράφιτι, ο αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται πουθενά, ενώ οι οδηγοί αυτοκινήτων χωρίς ζώνη καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια, οι οδηγοί μηχανών χωρίς κράνη οδηγούν πάνω σε αυτά και οι πεζοί παραβιάζουν του φωτεινούς σηματοδότες, αν κρίνουν ότι είναι αρκετά γρήγοροι ώστε να προλάβουν να περάσουν πριν τους κτυπήσει αυτοκίνητο. 
Σε αυτό το περιβάλλον διαχρονικής ανομίας έχουμε εσχάτως και ένα πολύχρωμο σκηνικό ομάδων που επεμβαίνουν για να ασκήσουν βία εναντίον όσων χαρακτηρίσουν ως εχθρούς. Τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, που αρχίζουν πάλι να ξεθαρρεύουν  οι οργανωμένοι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, οι πρόσφατα εμφανισθείσες ομάδες ελέγχων αποτελούμενες από κουκουλοφόρους που περιπολούν στο Κέντρο της Αθήνας, οι αντισπισιστές που επιτέθηκαν σε κρεοπωλείο και ο διαβόητος Ρουβίκωνας που απονέμει δικαιοσύνη στη Βουλή, σε Πρεσβείες ή σε Νοσοκομεία. Αυτές οι ομάδες αντιλαμβάνονται το κενό αστυνόμευσης και επιχειρούν να το καλύψουν εξυπηρετώντας καθεμιά τις δικές της σκοπιμότητες.
Όλα αυτά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς. Την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ανάλογα φαινόμενα διασάλευσης του νόμου και της τάξης. Μέχρι σήμερα το οργανωμένο κράτος παρακάμπτει το Κέντρο της Αθήνας, προφανώς συνειδητά, για μην συγκρουστεί με την ανομία, όπως ακριβώς συνέβη με τα τρόλεϊ στην Πατησίων. Ο λόγος μπορεί να είναι σε κάποιες περιπτώσεις το πολιτικό κόστος, σε άλλες η ιδεολογική συγγένεια και το προφίλ της Κυβέρνησης, που θέλει να εμφανίζεται "cool” απέναντι σε κάποιες συλλογικότητες. 
Η Ελληνική Αστυνομία πολύ συχνά αποδεικνύει, ότι όταν παίρνει την εντολή μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Προφανώς δεν παίρνει την ίδια εντολή σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς ο πολιτικός της προϊστάμενος κ. Τόσκας ισχυρίζεται, ότι οι Έλληνες πολίτες ζουν στο πιο ήσυχο περιβάλλον που είχε ποτέ η χώρα. Ίσως επειδή, θεωρεί ότι το κέντρο της Αθήνας, ανήκει σε άλλη χώρα και βρίσκεται εκτός της αρμοδιότητάς του.
Η ανομία όμως φαίνεται να διαβαίνει τον Ρουβίκωνα, να περνά τα όρια των περιοχών και των πεδίων, που της είχαν παραχωρηθεί σιωπηρά από το κράτος. Η εφαρμογή του νόμου και η ασφάλεια των πολιτών είναι μια ατζέντα χωρίς ιδεολογία και δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία χωρίς ασφάλεια. Το ευχάριστο είναι ότι οι συσχετισμοί στην κοινωνία αλλάζουν και το αίτημα για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης ισχυροποιείται.Το ανησυχητικό είναι ότι αυτό το αίτημα μένει στις περισσότερες περιπτώσεις ανικανοποίητο. Είναι προφανές ότι αυτό που λείπει είναι μια Κυβέρνηση, που θα το ικανοποιήσει, ώστε το οργανωμένο κράτος πάψει να παρακάμπτει το κέντρο της Αθήνας.
Η ανομία διέβη τον Ρουβίκωνα
* Ο κ. Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι Σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
capital.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια