Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Ο απαγωγέας μού χάραζε το δέρμα με έναν κόφτη...»

«Ενας από τους δράστες της απαγωγής έσπασε το δεξί χέρι του ομήρου και με έναν μικρό κόφτη χάραζε το δέρμα των ποδιών του στο ύψος των αστραγάλων. 

Επιπλέον τον κτυπούσαν σε όλο του το σώμα με γροθιές ενώ του έσπασαν τα πλευρά και τα δόντια»


«Το Βήμα» παρουσιάζει, λίγες εβδομάδες μετά το αίσιο τέλος της απαγωγής του 54χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στην Κρήτη, τον άγνωστο δικαστικό φάκελο για τη δράση μιας πολυμελούς συμμορίας αδίστακτων απαγωγέων, η οποία είχε προχωρήσει σε πέντε αρπαγές επιχειρηματιών (εκ των οποίων δύο ήσαν γυναίκες), και η οποία είχε αποκαλυφθεί πριν από πέντε περίπου χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστά τότε όλα τα δεδομένα των εγκληματικών ενεργειών και η πρωτοφανής βαρβαρότητα των δραστών που θυμίζουν... Μεξικό!

Η δίκη των πέντε «άγνωστων απαγωγών» εκδικάζεται αυτές τις ημέρες, σε δεύτερο βαθμό. Ωστόσο το περιεχόμενο της δικογραφίας αλλά και όσα έχουν καταγγελθεί στο δικαστήριο προκαλούν σοκ για την απίστευτη αγριότητα των δραστών, οι οποίοι δεν δίσταζαν να κακοποιούν τους ομήρους αλλά και να απειλούν τους συγγενείς τους προκειμένου να τους καταβάλλουν μεγάλα ποσά αλλά και ράβδους χρυσού. 
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι ένας από τους απαγωγείς ανέφερε στον σύζυγο μιας 35χρονης ομήρου ότι «θέλω τρία εκατομμύρια γιατί όσο μάγκας ήμουν που την πήρα, τόσο μάγκας είμαι να την κάνω κομμάτια» και άλλες απειλές. Ακόμη, την απειλούσαν ότι θα άρπαζαν τον μικρό γιο της την ώρα που έπαιζε ποδόσφαιρο αλλά και ότι θα την «έκοβαν τα χέρια για να στείλουν στην εφημερίδα». Μάλιστα η συγκεκριμένη γυναίκα κρατήθηκε από τα μέλη της συμμορίας για 25 ημέρες, υπό άθλιες συνθήκες, μέσα σε ένα παλιό αυτοκίνητο!

Και αδίστακτοι και θεοσεβούμενοι

Ο φάκελος των πέντε «ξεχασμένων» απαγωγών αφορά τη δράση εννέα μελών (συγκεκριμένα επτά ημεδαπών και δύο Αλβανών, ηλικίας από 29 έως 35 ετών που διέμεναν σε διάφορες περιοχές κυρίως της Δυτικής Αττικής) εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. τον Ιούνιο του 2012. Οι περισσότεροι είχαν γνωρισθεί από... αυτοσχέδιους αγώνες αυτοκινήτων ή σε συνεργεία ΙΧ στην περιοχή κυρίως του Ασπροπύργου. Η συμμορία είχε απαγάγει τρεις επιχειρηματίες ηλικίας 32, 61 και 71 ετών που ήταν χρυσοχόοι ή ιδιοκτήτες εργοστασίων επεξεργασίας πολυτίμων μετάλλων και δύο κοπέλες ηλικίας 26 και 35 χρόνων, από τις οποίες η πρώτη είχε κατάστημα (κάβα ποτών) και η άλλη είχε στενούς συγγενείς ιδιοκτήτες μεταφορικής εταιρείας. Οι δράστες ζητούσαν λύτρα έως και 3.000.000 ευρώ αλλά και ράβδους χρυσού, ενώ βασάνιζαν τα θύματά τους.


Η πρώτη εκ των απαγωγών έληξε χωρίς την καταβολή των λύτρων γιατί τελείωσε η μπαταρία του κινητού των δραστών και δεν ήταν σε θέση να συνεχίσουν τις τηλεφωνικές επαφές με συνεργούς τους και την οικογένεια του απαχθέντος.
Η ΕΛ.ΑΣ. έφθασε στα ίχνη των δραστών όταν εντοπίστηκε η προσπάθεια απόρριψης σακούλας με ρούχα, αποφάγια κ.λπ. ενός εκ των ομήρων. Το εκπληκτικό είναι ωστόσο ότι η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε έναν ακόμη από τους εμπλεκομένους από το γεγονός ότι εμφανιζόταν ως... θρησκευόμενος και εξαιρετικός χριστιανός. Ενώ λοιπόν οι συνεργοί του δράστες καθύβριζαν τα θύματα και τους συγγενείς τους, εκείνος... ευχόταν «να μας έχει ο Θεός καλά και να μας βοηθήσει (σ.σ.: δηλαδή τους απαγωγείς) να πάνε όλα καλά», καθότι πίστευε ότι οι απαγωγές και οι κακοποιήσεις ανυποψίαστων ανθρώπων μπορεί να εξασφάλιζαν και τη... «θεία ευλογία»!

ο εν λόγω απαγωγέας ζήτησε από συγγενή μιας άλλης απαχθείσης «να βάλεις τις δεσμίδες πέντε-πέντε χιλιάδες με λαστιχάκι και να βάλεις σε ένα σακ βουαγιάζ και ένα κιλό χρυσαφικά, εκτός από τον βαφτιστικό σταυρό της»! Ο ένας απαγωγέας απειλούσε ότι «θα κόψει κομμάτια την όμηρο» και ο άλλος «να μην παραδώσει τον σταυρό της γιατί θα είναι αμαρτία».


Ποινές άνω των 20 ετών

Ενας εκ των συγγενών των ομήρων ανέφερε ότι δεχόταν SMS στο κινητό του όπου σημειωνόταν «αν δεν φέρεις αυτά που σου είπα θα φορέσεις μαύρα», «να δω τι θα πουν τα μ... οι μπάτσοι όταν θα κλαις το παιδάκι σου» ή «κι εμένα να πιάσουν, υπάρχει ομάδα από πίσω. Και θα είναι χειρότερα για σένα». Μάλιστα, σε μια αρπαγή που είχε σημειωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου ζητούσαν χρήματα προκειμένου οι συγγενείς των ομήρων «να κάνουν Χριστούγεννα και όχι κηδεία» 

Οπως περιέγραψε στο δικαστήριο η γυναίκα που κρατήθηκε για 25 ημέρες στο αυτοκίνητο, «κοιμόμουν εκεί με τα ρούχα και τα παπούτσια μου. Δεν ήξερα τι θα γινόταν. Αν θα ζήσω ή αν θα πεθάνω, αν θα μου κάνουν κάτι. Ζητούσαν από τον άντρα μου 3.000.000 ευρώ. Ηταν κόλαση η ζωή μου». 


Σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης άνω των 20 ετών, ενώ ένας εξ αυτών συνεργάστηκε με την ΕΛ.ΑΣ. Οπως επισημαίνει ο δικηγόρος Πειραιά κ. Ιωάννης Γλύκας που εκπροσωπεί έναν εκ των δραστών, «σε αυτές τις δικογραφίες που χαρακτηρίζονται δύσκολες και επιβαρυμένες, αυτό το οποίο αναζητείται είναι πρωτίστως η πραγματική συμμετοχή καθενός κατηγορουμένου και μετά η αξιολόγηση συμπεριφορών. Κι αυτό αφορά τον πελάτη μου που έχει καταδικασθεί για μία από τις επιθέσεις και οι παθόντες έχουν μιλήσει θετικά για τη συμπεριφορά του». Με τα περισσότερα από τα θύματα της συγκεκριμένης συμμορίας να αναφέρουν ότι πολλά χρόνια μετά την περιπέτειά τους λόγω του σοκ και των βασανισμών παίρνουν ψυχοφάρμακα...

Βασίλης Λαμπρόπουλος - tovima.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια