Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συνάντηση Ομοσπονδιών με το ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό


Πραγματοποιήθηκε χθες, 23 Νοεμβρίου 2017, στα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, συνάντηση, μετά από αίτημά μας, μεταξύ των Ομοσπονδιών Σωμάτων Ασφαλείας και των εκπροσώπων του
ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτού κας Γιώτας ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ, κ. Νίκου ΣΚΟΡΙΝΗ, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας και κας Πόπης ΡΑΝΤΖΟΥ, εκπροσώπου του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας, προκειμένου να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας για τις μειωμένες πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των Σωμάτων, αλλά και να κατατεθούν προτάσεις, οι οποίες θα τύχουν άμεσης επεξεργασίας, τόσο από το προαναφερόμενο πολιτικό κόμμα, όσο και από την Κυβέρνηση, η οποία στην πλειοψηφία της στελεχώνεται από το προαναφερόμενο κόμμα.
Από την πλευρά μας, με βάση τις πιστώσεις των Φορέων και την κάθε μία κατηγορία δαπάνης, κάναμε γνωστό στους παρευρισκόμενους ότι, για άλλη μια χρονιά, δυστυχώς, οι πιστώσεις των Αρχηγείων μας δεν είναι αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Υπηρεσιών, αλλά ούτε και στις απαιτήσεις της κοινωνίας για το σημαντικό κοινωνικό έργο που προσφέρουν στους πολίτες αυτής της χώρας. Παράλληλα, τονίσαμε, τη μη ύπαρξη κονδυλίων στους προϋπολογισμούς μας, τόσο για την πλήρη υλοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ, όσο και για τη χορήγηση του υπόλοιπου 50% των αναδρομικών που δικαιούνται όλοι οι ένστολοι. Τονίσαμε το δύσκολο έργο των εμπλεκόμενων Σωμάτων στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ελλιπή χρηματοδότηση είτε από τα συναρμόδια Υπουργεία διαχείρισης του προβλήματος, είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται περαιτέρω οι προϋπολογισμοί των Αρχηγείων εις βάρος άλλων λειτουργικών δαπανών τους.
Επίσης, επισημάναμε την έλλειψη πιστώσεων για την εκπαίδευση των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, δεδομένου ότι το εν λόγω κονδύλι δεν αποτελεί δαπάνη όπως οι συνηθισμένες, αλλά επένδυση που αφορά το μέλλον της κοινωνίας μας. Κάναμε δε εκτενή αναφορά στη συσσώρευση δαπανών από προηγούμενα έτη και στη μετακύλιση αυτών υποχρεωτικά στο νέο προϋπολογισμό των Αρχηγείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υλοποίηση του πολύτιμου έργου τους. Τέλος, αναφερθήκαμε στην επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης των μέσων προστασίας των στελεχών μας, προμήθειας ανταλλακτικών και συντήρησης - τεχνικής υποστήριξης των οχημάτων, αλλά και του σύγχρονου εξοπλισμού συνολικά των Σωμάτων. Τέλος, αναφορά έγινε και σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας, κυρίως διοικητικής και λειτουργικής φύσεως.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά τους, αφού αναγνώρισαν τα προβλήματα που υπάρχουν στις πιστώσεις των Σωμάτων μας, αλλά και το σημαντικό – αποτελεσματικό έργο που επιτελούν τα στελέχη αυτών, μας γνώρισαν ότι, δεδομένου του πλαισίου που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα, του 3ετούς προγράμματος που είναι εν εξελίξει και του γεγονότος της έγκρισης «απ' έξω» των οικονομικών στοιχείων, σήμερα είναι δύσκολο να μεταβληθούν τα δεδομένα του προϋπολογισμού, αλλά, παρ' όλα αυτά, θα υπάρξει μια παρέμβαση εξομάλυνσης από πλευράς τους, όπου και αν αυτό είναι εφικτό. Αναφορικά με τα αναδρομικά, μας ενημέρωσαν ότι υπήρξε πρόσφατα συνάντηση των εμπλεκομένων Υπουργείων για την εξέταση χορήγησης αυτών, αλλά, επειδή το κόστος χορήγησής τους ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών, δεν ήταν εφικτό να χορηγηθούν και συνεπώς δεν υφίστανται για το επόμενο οικονομικό έτος τέτοιου είδους πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των Σωμάτων.
Επίσης, τονίστηκε ότι σέβονται τις αποφάσεις του ΣτΕ και τους ενστόλους, αφού, παρότι η χώρα βρίσκονταν το 2015 υπό καθεστώς πτώχευσης, η Κυβέρνηση δεν υπαναχώρησε, όπως σε άλλες περιπτώσεις και χορήγησε κανονικά τα αναδρομικά που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Τέλος, σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό των Σωμάτων, μας γνωρίστηκε ότι οι προϋπολογισμοί των Φορέων μπορεί να μη διαθέτουν τα επαρκή κονδύλια, αλλά υπάρχει σχεδιασμός εξασφάλισης μέρους αυτών, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Οι Ομοσπονδίες μας θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες τις ενημερωτικές συναντήσεις τους με τα πολιτικά κόμματα, τονίζοντας την αδήριτη ανάγκη της άμεσης διάθεσης κονδυλίων για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και της λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας. Η ενίσχυσή τους τυγχάνει της καθολικής υποστήριξης της κοινωνίας καθόσον ουδείς μπορεί να θεωρήσει επιλεκτική ή προνομιακή μια τέτοια εξέλιξη.
Η διασφάλιση της νομιμότητας, η προστασία του περιβάλλοντος και η πολιτική προστασία 24 ώρες το 24ωρο σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια κατοχυρώνονται με γενναίες πιστώσεις και όχι με προϋπολογισμούς περικοπών και ανέχειας.
Οι Πρόεδροι 
Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Π.Ο.ΑΞΙ.Α.
Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.
Ε.Α.Π.Σ.
Π.Ε.Α.Λ.Σ.
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος
ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάννης
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος
ΔΡΙΒΑΚΟΣ Γεώργιος
ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ Ιωάννης
ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σπυρίδων


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια