Δεν προσθέτετε λάδι στις σαλάτες σας; Δείτε τι πολύτιμο χάνετε!


Το βέλτιστο θρεπτικό όφελος από την κατανάλωσή τους μπορεί να σας βοηθήσει να αντλήσετε αν προσθέσετε μία ή δύο κουταλιές λάδι στις σαλάτες και τα λαχανικά σας.

Η κατανάλωση ενός συνδυασμού συγκεκριμένων τροφών είναι συχνά πιο επωφελής από το να καταναλώνονται μόνες τους, καθώς οι βιταμίνες και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα συνεργάζονται μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει και με το λάδι, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα. Μπορεί η περίσσεια λιπαρών να θεωρείται κακή για την υγεία, αλλά η μελέτη αυτή δείχνει ότι η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας στη σαλάτα σας μπορεί να ενισχύσει τα οφέλη της.

Η έρευνα, η οποία έγινε στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και εμφανίστηκε πρόσφατα στην αμερικανική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι όταν 12 νεαρές γυναίκες κατανάλωσαν σογιέλαιο σε διάφορες κάθε φορά ποσότητες μαζί με τη σαλάτα τους, ο οργανισμός τους μπορούσε να απορροφήσει πιο εύκολα οκτώ θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται για την καλή υγεία.

Οι ουσίες αυτές ήταν ή άλφα και βήτα καροτίνη, το λυκοπένιο, η λουτεΐνη, η βιταμίνη Κ και δύο μορφές βιταμίνης Ε. Το λάδι βοήθησε επίσης στην απορρόφηση της βιταμίνης Α, η οποία παράγεται στα έντερα από την άλφα και β-καροτίνη. Περίπου 2 κουταλιές της σούπας λαδιού, πιο συγκεκριμένα 32γρ, επέτρεψαν τη μέγιστη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, οπότε δεν χρειάζεται οι σαλάτες και τα λαχανικά που σερβίρετε να «κολυμπάνε» στο λάδι.


Η πιθανή εξήγηση για τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι ότι ορισμένες βιταμίνες -κυρίως οι A, D, E και K- είναι λιποδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι προτιμούν τα έλαια και όχι το νερό. «Ο καλύτερος τρόπος για να το εξηγήσω θα ήταν να πω ότι η προσθήκη διπλάσιας ποσότητας ελαίου στη σαλάτα οδηγεί σε διπλάσια απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών», δήλωσε η καθηγήτρια Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, Wendy White.

Παρόλο που η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε σαφώς ότι το να περιχύνουμε με έλαια τις σαλάτες παρουσιάζει πλεονέκτημα, το σογιέλαιο μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με διάφορους διατροφολόγους οι οποίοι θεωρούν ότι το ελαιόλαδο θα ήταν πολύ πιο υγιεινό.

Το σογιέλαιο περιέχει επεξεργασμένα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία προάγουν τις φλεγμονές, μια κατάσταση που αποτελεί τη βάση για τις περισσότερες χρόνιες ασθένειες. Αντίθετα, το ελαιόλαδο, ένα λίπος πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σημαντικές βιταμίνες, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιαγγειακές διαταραχές και ο διαβήτης.


Πηγή: itrofi.gr
_