Οι προστατευτικές ιδιότητες του λιναρόσπορου στην υγεία μας


Ο λιναρόσπορος είναι γνωστός εδώ και αιώνες για τις προστατευτικές του ιδιότητες στην υγεία μας.

Οι σύγχρονες έρευνες έρχονται να τις αποδείξουν και να επιβεβαιώσουν την πεποίθηση ότι ο λιναρόσπορος είναι ένα «σούπερ» τρόφιμο. Είτε τον καταναλώσετε αυτούσιο είτε ως έλαιο, το γνωστό λιναρέλαιο, τα οφέλη για την υγεία μας μπορεί να είναι σημαντικά.

Πέντε περίπου κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου την ημέρα, σε ένα μήνα μπορούν να μειώσουν την «κακή» χοληστερόλη κατά 10%.  Επιπλέον, ο λιναρόσπορος περιέχει συγκεκριμένα φυτοοιστρογόνα, που προλαμβάνουν τον καρκίνο ή καθυστερούν την εξέλιξή του, προστατεύουν την καρδιά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί ακόμη να ελαττώσει φυσικά την πίεση, αν καταναλώνεται σε ποσότητα 30 γραμμαρίων κάθε μέρα για έξι μήνες.

Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, τόσο διαλυτές όσο και μη διαλυτές σε αναλογία 20% και 60%, που προστατεύουν τον οργανισμό από καρκίνους των εντέρων και βοηθούν σημαντικά άτομα με δυσκοιλιότητα.

Είναι πλούσια φυσική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων -συγκεκριμένα άλφα-λινολεϊκού οξέος- και αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα ωμέγα λιπαρά οξέα έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν την καρδιά, μετριάζουν τα συμπτώματα φλεγμονοδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και πιθανώς προστατεύουν από το διαβήτη.


Το λιναρέλαιο μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του δέρματος. Γυναίκες που κατανάλωναν συμπλήρωμα λιναρέλαιου για 12 εβδομάδες εμφάνισαν βελτίωση στην απαλότητα του δέρματος και στην ενυδάτωσή του, ενώ παράλληλα μειώθηκαν οι ερεθισμοί και η τραχύτητά του.

Πώς μπορώ να τον βάλω στη διατροφή μου;
  • Ρίξτε τον στα δημητριακά ή στη βρώμη σας το πρωί, για να τα κάνετε ακόμα πιο υγιεινά.
  • Βάλτε τον στα smoothies ή ακόμα και στους χυμούς. Η γεύση του είναι αρκετά ουδέτερη.
  • Προσθέστε τον σε λαχανικά πριν τα βάλετε στο φούρνο, για να τα κάνετε πιο τραγανά.
  • Προσθέστε λιναρόσπορο στο γιαούρτι σας μαζί με μερικά φρούτα, ώστε να αποκτήσετε ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα.
  • Αλέστε τον με το αλεύρι που φτιάχνετε το ψωμί.


Πηγή: in2life.gr
_