Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ψευδίζει το παιδί σας; Πότε το γεγονός αυτό θα πρέπει να σας ανησυχήσει;



Ο όρος «ψεύδισμα» δεν υφίσταται επιστημονικά στον τομέα της Λογοθεραπείας.

Είναι μια έννοια αυθαίρετη η οποία χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αδυναμία ενός παιδιού να παράγει το φώνημα /s/.

Το κάθε φώνημα έχει μια συγκεκριμένη ηλικία μέχρι την οποία το παιδί θα πρέπει να το έχει κατακτήσει, μας ενημερώνει ο κ. Ευθύμιος Βαλταδώρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος κέντρου ειδικών θεραπειών ΛΟΓΟΠΑΙΔΙΚΑ. Το ίδιο προφανώς συμβαίνει και με το φώνημα /s/ για το οποίο η κατάλληλη ηλικία μέχρι την οποία θα πρέπει να έχει κατακτηθεί είναι μεταξύ 3,5 με 4 ετών.

Με απλά λόγια δεν υπάρχει κανένας λόγος για ανησυχία αν το παιδί δεν έχει φτάσει σε αυτήν ηλικία και δυσκολεύεται ακόμα να το προφέρει με το σωστό τρόπο. «Εδώ υπάρχει μια μικρή διευκρίνηση που πρέπει να κάνουμε. Για να ισχύουν όλα τα παραπάνω θα πρέπει το παιδί να παρουσιάζει φυσιολογικούς αρθρωτές, όπως είναι η γλώσσα, η υπερώα και τα δόντια, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για την παραγωγή οποιουδήποτε φωνήματος» τονίζει ο ειδικός.

Αν οι αρθρωτές δεν είναι φυσιολογικοί μια επίσκεψη σε ΩΡΛ είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει και έπειτα σε συνεργασία με κάποιο λογοθεραπευτή θα ακολουθηθεί η θεραπευτική διαδικασία.

Συνοψίζοντας λοιπόν, καταλήγει ο κ. Βαλταδώρος, ακολουθούμε κάποιον από τους παρακάτω πίνακες, ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε την ηλικία του παιδιού μας με το φώνημα το οποίο δυσκολεύεται να παράγει και πράττουμε ανάλογα.





Πηγή: mothersblog.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια