Για ποιο λόγο επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας ο βήχας;Οι ιώσεις αυτήν την εποχή δεν είναι μία ασυνήθιστη κατάσταση.

Πέρα από τον πυρετό, την καταρροή και τη γενικότερη αδυναμία, ο βήχας είναι ένα από τα συνηθισμένα συμπτώματα. Ακόμη, όμως, και αν κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι τόσο έντονος, το βράδυ επιδεινώνεται και γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητικός. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Φταίει η βαρύτητα

Όταν ξαπλώνουμε, οι βλέννες αυτομάτως αρχίζουν να συσσωρεύονται, κάνοντας τα συμπτώματα χειρότερα. Ο καλύτερος τρόπος για να κοιμόμαστε όταν είμαστε κρυωμένοι είναι με ένα έξτρα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι μας, ώστε να μη μαζεύονται οι βλέννες στο πίσω μέρος του λαιμού μας.

Φταίει η ξηρασία

Αν το περιβάλλον στο οποίο ζείτε και κοιμάστε είναι ξηρό, τότε τα συμπτώματά σας θα επιδεινωθούν. Ένας υγραντήρας χώρου μπορεί να σας βοηθήσει να αναπνέετε πιο εύκολα. Αλλά πρέπει να προσέχετε: το νερό που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι καθαρό, διαφορετικά θα εισπνέετε μικρόβια.

Φταίει η συμφόρηση

Ο βήχας, όσο ενοχλητικός κι αν είναι, μας βοηθάει να γίνουμε καλύτερα. Όταν βήχουμε, ο λαιμός μας καθαρίζει, διασπά τις βλέννες και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ίασης. Συνεπώς, το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσετε για να βελτιώσετε το νυχτερινό σας βήχα είναι η βουλωμένη σας μύτη ή η καταρροή.

Άλλες χρήσιμες συμβουλές για το νυχτερινό βήχα:
  • Φροντίστε να πίνετε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά το βράδυ, πριν πέσετε για ύπνο, καθώς θα κάνουν τις βλέννες πιο εύκολες να διασπαστούν.
  • Πριν τον ύπνο, αφήστε να λιώσει στο στόμα σας μια καραμέλα για το βήχα, για να σας ανακουφίσει.
  • Ζητήστε από το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας να σας προτείνει κάποιο σιρόπι για το βήχα και ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που θα σας δώσει.
  • Μιλήστε με το γιατρό σας, αν ο βήχας επιμένει για περισσότερες από 7-10 ημέρες.


Πηγή: iatronet.gr
_