Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κων. Τσουβάλας: Τι λέει για υπόθεση Λεμπιδάκη, αναδιάρθρωση, ελλείψεις και κρίσεις στην ΕΛΑΣ

«Περιμένουμε, ίσως, νέα στοιχεία από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας για την υπόθεση της απαγωγής του κ. Λεμπιδάκη». «Η αναδιάρθρωση που έγινε είναι μια
πρώτη υλοποίηση ενός μέτρου που άργησε πολλά χρόνια». Αυτές είναι κάποιες από τις απαντήσεις του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ κ.  Κ. Τσουβάλα  σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Π»
Ο κ. Τσουβάλας αναφέρεται ακόμη στις ελλείψεις που υπάρχουν σε υλικοτεχνική υποδομή και στους τρόπους που μπορούν να καλυφθούν αυτές, ενώ με το ήθος που τον διακρίνει, απαντά με το δικό του τρόπο στην ερώτηση- επιθυμία που θα ήθελαν να του απευθύνουν πολλοί αστυνομικοί για το εάν παραμείνει στο τιμόνι του Σώματος και στις επερχόμενες κρίσεις.



Περιμέναμε για χρόνια την Αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη. Δυστυχώς, όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων των αστυνομικών,  «η αναδιάρθρωση μετέτρεψε το Ηράκλειο σε φρούριο και την ύπαιθρο σε ξέφραγο αμπέλι». Λαμβάνετε αυτά τα μηνύματα; Κι αν τα λαμβάνετε και είναι έτσι, μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Κωνσταντίνος Τσουβάλας: « Η αναδιάρθρωση που έγινε είναι μια πρώτη υλοποίηση ενός μέτρου που άργησε πολλά χρόνια. Πιστεύω ότι είναι μια εφαρμογή που θα αποτελέσει την υποδομή πάνω στην οποία θα πρέπει να στηριχτεί μια ευρύτερη αναδιάταξη- αναδιοργάνωση των υπηρεσιών. Σίγουρα, θα πρέπει να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα από την πρώτη εφαρμογή,  ως ένα πρώτο βήμα αλλαγής, αναδιάταξης των υπηρεσιών της Αστυνομίας με πρόκριμα όμως, ότι δεν είναι δυνατό κάθε χωριό κάθε κωμόπολη να έχει ένα αστυνομικό τμήμα. Τμήματα που θα είναι άδεια κτίρια με μία σημαία και ελάχιστο προσωπικό. Στην πραγματικότητα, πριν είχαμε αστυνομικά Κ.Ε.Π. Πλέον επιδιώκουμε μία νέα αλλαγή στη φυσιογνωμία των αστυνομικών υπηρεσιών. Τα αστυνομικά τμήματα θα είναι σημεία αναφοράς και η αστυνόμευση της υπαίθρου θα πρέπει να γίνεται με εποχούμενες περιπολίες, η παρουσία των οποίων πρέπει να είναι αισθητή σε όλους τους πολίτες».

Θα υπάρξει ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ στο νησί είτε σε υλικοτεχνική υποδομή είτε σε έμψυχο δυναμικό;

Κωνσταντίνος Τσουβάλας: «Γίνεται μια προσπάθεια για την υποστήριξη σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό για όλη την Ελλάδα. Τα οικονομικά ζητήματα που υπάρχουν είναι γνωστά. Προσπαθούμε όμως να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες που μας παρέχονται είτε από το ΕΣΠΑ, είτε  αξιοποιώντας χρηματοδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Ο τακτικός προϋπολογισμός μας παρέχει λίγες δυνατότητες, ευελπιστούμε όμως ότι μέσα στο 2018 θα είναι χρόνος παραλαβής των πρώτων ειδών που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα που σας προανέφερα».


Γνωρίζουμε ότι εσείς ήσασταν εκείνος που πήρε πάνω του το βάρος ώστε να ανάψει το πράσινο φως και να γίνει η επιτυχής επέμβαση της ΕΛΑΣ και η απελευθέρωση του Μ. Λεμπιδάκη. Από κει και πέρα, υπάρχει αισιοδοξία για περαιτέρω εξελίξεις; Υπάρχουν  μηνύματα για να φτάσει η υπόθεση στο τέλος της;  Να συλληφθούν δηλαδή και οι εμπνευστές της απαγωγής;

Κωνσταντίνος Τσουβάλας : «Η Αστυνομία δουλεύει με σύνεση, σωφροσύνη και επαγγελματισμό. Έτσι, εξελίχτηκε η ιστορία των 182 δύσκολων ημερών ομηρίας του κ. Λεμπιδάκη. Οι χειρισμοί από τους αστυνομικούς της Κρήτης και την ηγετική ομάδα που καθοδηγούσε τις διαδικασίες και επόπτευε ήταν εξαιρετική. Ο συντονισμός ήταν άψογος. Σχηματίστηκε μια πολύ καλή ομάδα και είχαμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε… Η Αστυνομία δε σταματά, συνεχίζει να δουλεύει. Αναμένουμε ίσως νέα στοιχεία από τα εργαστήριά μας».

Ζητήθηκε από συναδέλφους σας επικεφαλής τμημάτων και υπηρεσιών να αναφέρουν τις ελλείψεις που έχουν με αφορμή τη δωρεά της οικογένειας Λεμπιδάκη. Εκτιμάται ότι θα έχουμε σύντομα κάλυψη κάποιων αναγκών υλικοτεχνικής υποδομής που υπάρχουν;

Κωνσταντίνος Τσουβάλας: «Εγώ δε γνωρίζω κάτι σχετικά με το τι έχει ζητηθεί από τους συναδέλφους να αναφέρουν ως προς τις ελλείψεις που έχουν. Παραμένω στην έκφραση βούλησης της οικογένειας Λεμπιδάκη, η οποία είναι σεβαστή για την Ελληνική Αστυνομία».

Κύριε Αρχηγέ πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Τυφώνας» στην Ελλάδα και στην Κρήτη. Εξαρχής ειπώθηκε από τους επικεφαλής της άσκησης ότι γίνεται προληπτικά και πως δεν υπάρχει κίνδυνος για ένα χτύπημα τζιχαντιστών στη χώρα και στο νησί μας. Πόσο σίγουροι όμως μπορούμε να είμαστε ότι η Ελλάδα και η Κρήτη  δε θα αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο θέμα;

Κωνσταντίνος Τσουβάλας: «Η Αστυνομία ως υπεύθυνος Οργανισμός Ασφάλειας και ως Αρχή επιβολής του Νόμου με ευρωπαϊκό χαρακτήρα και προσανατολισμό δεν μπορεί παρά να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και θεωρητικό. Σε αυτό το πλαίσιο διεξήχθη η άσκηση σε όλη τη χώρα, χωρίς καμία ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο θέμα το οποίο μας απασχολεί. Απλά, προετοιμαζόμαστε σε ένα θεωρητικό, πλην όμως ρεαλιστικό σενάριο για να έχουμε υψηλό δείκτη προσαρμοστικότητας, ευελιξίας και αντίδρασης. Στοιχεία που είναι απαραίτητα για μια σύγχρονη Αστυνομία, όπως φιλοδοξούμε να είναι η Ελληνική Αστυνομία».

Για το τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι που θέλουν να μάθουν αστυνομικοί που  γνωρίζω και μου ζήτησαν να σας θέσω αυτή την ερώτηση. Τον Ιανουάριο έχουμε τις κρίσεις στο Σώμα. Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί να παραμείνετε στο «τιμόνι» της ΕΛ.ΑΣ, γιατί λένε χαρακτηριστικά ότι έχετε φέρει άλλη πνοή στην ΕΛ.ΑΣ. Έχετε πάρει την εντολή για τη συνέχιση των καθηκόντων σας; Σας ρωτώ αυτό επίσης διότι ακούσαμε για πρώτη φορά Έλληνα πρωθυπουργό, συγκεκριμένα τον κ. Τσίπρα, να απαντά σε ερώτηση του προέδρου της Ν.Δ και να αναφέρεται στο πρόσωπό σας, λέγοντας ότι με την ερώτηση περί ανομίας που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, «προσβάλει τον Αρχηγό της Αστυνομίας και το σύνολο των αστυνομικών»

Κωνσταντίνος Τσουβάλας: «Θα ήθελα να πω μόνο ότι με τιμά η αγάπη και η εκτίμηση του αστυνομικού προσωπικού. Ανταποδίδω με τη δουλειά μου και με την έγνοια μου γι αυτούς, την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν»


Συνέντευξη στον Θάνο Περβοραλάκη για την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια