Αύξηση των διατροφικών αλλεργιών σε παιδιά και ενήλικες διαπιστώνουν οι επιστήμονες


Αύξηση σε περιστατικά διατροφικών αλλεργιών τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες έχουν καταγράψει οι επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, καταγράφηκε αύξηση 21% από το 2010 έως σήμερα σ τα περιστατικά παιδιών με αλλεργία στα φιστίκια. Όμως, μια δεύτερη μελέτη συμπέρανε ότι σχεδόν οι μισές διατροφικές αλλεργίες (ποσοστό 45%) εμφανίζονται μετά την ενηλικίωση.

Οι δύο έρευνες, που παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας στη Βοστώνη, δείχνουν ότι οι αλλεργίες σε μία ή περισσότερες τροφές εμφανίζουν διαχρονική αύξηση τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι σχεδόν το 2,5% των παιδιών (ένα στα 40) έχει αλλεργία στα φιστίκια, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στον οργανισμό.

Πάντως πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η αλλεργία αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί, αν -με καθοδήγηση γιατρού- οι γονείς δίνουν φιστίκια στα παιδιά τους από μωρά, όταν αυτά έχουν ήδη εκδηλώσει αλλεργικά συμπτώματα όπως σοβαρό έκζεμα.

Εκτός από τα φιστίκια, σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι αλλεργίες σε άλλους ξηρούς καρπούς, στα οστρακοειδή, στο σουσάμι κ.ά.

Η πιο συχνή διατροφική αλλεργία μεταξύ των ενηλίκων (σε ποσοστό 3,6%), σύμφωνα με τις νέες μελέτες, είναι αυτή στα οστρακοειδή, ενώ στους ξηρούς καρπούς έχει αλλεργία το 1,8% των ενηλίκων.

H διάγνωση μιας διατροφικής αλλεργίας συχνά δεν είναι εύκολη και πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο αλλεργιολόγο.


Πηγή: nooz.gr
_