Από πού πήρε την ονομασία «Ελλάς Βερόνα» η γνωστή ιταλική ποδοσφαιρική ομάδα;


Οι επιρροές από την αρχαία Ελλάδα σε ονόματα ομάδων είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο στον αθλητισμό.

Με πιο γνωστό παράδειγμα τον Άγιαξ (Αίαντας) υπάρχουν και άλλα παραδείγματα όπως οι Ολυμπίκ Λυόν, Ολυμπίκ Μαρσέιγ, Σπάρτα Πράγας κ.ά. Η ιταλική ποδοσφαιρική ομάδα Βερόνα όμως έχει συμπεριλάβει τη λέξη Ελλάς στο όνομά της χωρίς να έχει άμεση σχέση με το ελληνικό στοιχείο, όπως για παράδειγμα η Ελλάς Μελβούρνης στην Αυστραλία. Ας δούμε όμως πώς προέκυψε το όνομα «Ελλάς Βερόνα».


Η ομάδα της Βερόνα ιδρύθηκε το 1904 (ή 1903 κατ’ άλλους), εποχή που το ποδόσφαιρο στην Ιταλία ήταν ουσιαστικά υπόθεση των βιομηχανικών πόλεων, του Τορίνο, του Μιλάνου και της Γένοβας. Το άθλημα, βέβαια, γινόταν όλο και πιο δημοφιλές, με αποτέλεσμα μια παρέα μαθητών στο λύκειο Scipione Maffei της Βερόνα να αποφασίσει να ιδρύσει μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Οι μαθητές, δεν είχαν τα χρήματα που χρειάζονταν για τις πρώτες ανάγκες της δημιουργίας συλλόγου, με αποτέλεσμα να ζητήσουν τη βοήθεια του Ντέτσιο Κορούμπολο, καθηγητή στο σχολείο τους, ο οποίος δίδασκε αρχαία λογοτεχνία. Ο Κορούμπολο δέχθηκε με χαρά να βοηθήσει τους μαθητές του και μάλιστα τους πρότεινε και το όνομα: Associazione Calcio Hellas.

Ο καθηγητής επέλεξε το Hellas λόγω της αγάπης του για την Ελλάδα, με την ονομασία να αλλάζει το 1929, όταν δημιουργήθηκε το εθνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, σε A.C. Verona, για να επανέλθει το Hellas με τη μετονομασία σε «Ελλάς Βερόνα» το 1958, όταν αποφασίστηκε η ομάδα να επιστρέψει πιο κοντά στις ρίζες της.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την περίοδο 1984-85 η Ελλάς Βερόνα κατέκτησε το πρωτάθλημα Ιταλίας.


Πηγές: forzajuve.gr, perierga.gr
_