Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η ΕΛ.ΑΣ. ανησυχεί για επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

Ειδικά μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξει επέκταση των καταστροφικών επεισοδίων από 

αντιεξουσιαστές προς την πλευρά της πλατείας Συντάγματος, την οδό Ερμού, το Κολωνάκι και σε άλλα κεντρικά σημεία της Αθήνας, φέρεται να λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ. εν όψει της επετείου του Πολυτεχνείου. 

Υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ αναρχικών και αστυνομικών γύρω από το Πολυτεχνείο και στο «άβατο» των Εξαρχείων. Με το δεδομένο ασφαλώς ότι από το πρωί της Τετάρτης υπήρξε παρουσία εκατοντάδων αντιεξουσιαστών στον χώρο του Πολυτεχνείου, που ήταν έτοιμοι για σύγκρουση, και πολιτικών Νεολαίων - κυρίως της ΚΝΕ.

Η κατάληψη του ιδρύματος έγινε σε συνέχεια του Φεστιβάλ Εξέγερση, με την παρουσία και ξένων αναρχικών, που θεωρείται και σαν μια προσπάθεια μίμησης των γεγονότων του Πολυτεχνείου του 1973. Με τους αναρχικούς να απευθύνουν εκκλήσεις να τους δοθούν φαγητό, τσιγάρα και… πολεμοφόδια, ενώ έχουν φέρει εντός των κτιρίων του Πολυτεχνείου μέχρι και… μαγειρικά σκεύη!

Με δεδομένη την παρουσία στον χώρο και πολλών ευρωπαίων αναρχικών, σε ανακοίνωσή τους οι καταληψίες του Πολυτεχνείου αναφέρουν: «Σήμερα, 15 Νοέμβρη 2017, προχωρήσαμε στην κατάληψη του Πολυτεχνείου για να φέρουμε στο προσκήνιο τη ζωντανή εξέγερση που προσπαθεί να ξαναθεριέψει εδώ κι εκεί σε όλο τον πλανήτη. Τέρμα στη βολική αναποφασιστικότητα και στην αναβλητικότητα. Πόσο θάνατο και εγκλεισμό θέλει μια κοινωνία για να αποδεχτεί την παταγώδη αποτυχία της σε σχέση με την ελευθερία και επιτέλους να δώσει ένα τέλος στο ψέμα της;».
Εντύπωση όμως προκαλεί και η αναφορά σε θέματα ντυσίματος και οίκων μόδας… Οπως σημειώνεται, ανάμεσα στους λόγους αυτής της κινητοποίησης είναι και «η μόδα που υποδεικνύει την παράδοση των σωμάτων στα μέτρα των εταιρειών». 

Οι συγκρούσεις κατά... παράδοση γύρω από το Πολυτεχνείο θεωρούνται από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ως προβλέψιμη, «διαχειρίσιμη» κατάσταση, με τις λιγότερες επιπτώσεις σχετικά. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, μετά την πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ θα υπάρξουν ορισμένες συγκρούσεις αστυνομικών και αναρχικών σε διάφορα σημεία της «διαδρομής» και ακολούθως θα κατευθυνθούν προς την οδό Πατησίων, τα Εξάρχεια και το Πολυτεχνείο, όπου θα υπάρξει η καθιερωμένη… ολονυκτία συγκρούσεων με την ΕΛ.ΑΣ. Η πρόβλεψη αυτή ενισχύεται και από πρόσφατες ανακοινώσεις αναρχικών ομάδων που ζητούν βοήθεια από τους κατοίκους των Εξαρχείων. 

Ανάμεσα σε άλλα ζητούν να τους παρέχουν πληροφορίες για τις κινήσεις των αστυνομικών, να καταφεύγουν στις πολυκατοικίες τους σε περίπτωση καταδίωξής τους αλλά και να πετούν γλάστρες στους αστυνομικούς. Με την επισήμανση, ωστόσο, ότι οι «γλάστρες δεν πρέπει να περιέχουν φυτά». Κι αυτό, όπως πιστεύουν οι αστυνομικοί, «όχι για να μην υπάρξει κάποιος θανάσιμος τραυματισμός ενστόλου από μια γλάστρα γεμάτη με χώμα, αλλά για να μην αμφισβητηθεί η οικολογική ευαισθησία των αντιεξουσιαστών. Οπως ίσως και για να προστατευτεί η… ανθοκομία στα πέριξ της πλατείας Εξαρχείων». 

Ομως κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι των αρχών Ασφαλείας φοβούνται ότι ίσως ο περιορισμός των επεισοδίων σε συγκεκριμένα, πολύπαθα σημεία της πρωτεύουσας αποδειχθεί, το ερχόμενο τριήμερο, μια ουτοπία…

Εκτιμούν ότι η δυναμική του αναρχικού χώρου είναι τους τελευταίους μήνες σημαντική και ότι θα επιχειρηθεί διεύρυνση των επεισοδίων στην «καρδιά» της Αθήνας, όπως είχε συμβεί τον Φεβρουάριο του 2012 αλλά και τον Ιούλιο του 2017, οπότε υπήρξαν εκτεταμένες καταστροφές καταστημάτων στην οδό Ερμού. Το τελευταίο, όπως και η μεταφορά της βίας σε άλλα κεντρικά σημεία της Αθήνας, θεωρείται για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. το πλέον «οδυνηρό σενάριο». Οπως και να υπάρξουν μεθοδευμένες επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια…

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κύριο σχεδιασμό την ΕΛ.ΑΣ. για την 44η επέτειο του Πολυτεχνείου, όπου αναμένεται η συμμετοχή 1.500 περίπου ατόμων (και άλλων τουλάχιστον 3.000-4.000 σε ρόλους γενικής εποπτείας και επιφυλακής), προβλέπεται η φύλαξη της οδού Ερμού στο Μοναστηράκι, του Κολωνακίου, μέχρι και γραφείων στην περιοχή του Νέου Κόσμου, του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ κ.ά. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στο ειδικό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προσδιορίζεται η φύλαξη 50 πολιτικών και κομματικών γραφείων, ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών ή ινστιτούτων ξένων χωρών, υπουργείων, φορέων του Δημοσίου. Ακόμη προβλέπεται έλεγχος σε όλους τους κεντρικούς σταθμούς του μετρό για σωματικό έλεγχο ατόμων και κυρίως σακιδίων που μπορεί να κουβαλούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχεδιασμό των αρχών Ασφαλείας θα υπάρχει ακόμη και ειδική μέριμνα για να μην αποφευχθεί εισβολή αντιεξουσιαστών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο αλλά και σε άλλα κτίρια που μπορεί να αποτελέσουν ορμητήριά τους. Αναφέρεται, τέλος, ότι το γαλλικό κομβόι 10 τουλάχιστον οχημάτων με ανθρωπιστική βοήθεια για καταλήψεις κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας παρέδωσε τα σχετικά αγαθά πρώτης ανάγκης χωρίς τελικώς να υπάρξει έλεγχος από την ΕΛ.ΑΣ. του σχετικού φορτίου.

Βασίλης Λαμπρόπουλος - tovima.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια