Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα μπορεί να αποφασίζει για μεταγωγές κρατουμένων


Η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης και στον γενικό γραμματέα του υπουργείου να αποφασίζουν για μεταγωγές κρατουμένων από ένα σωφρονιστικό κατάστημα σε άλλο, προβλέπεται
στον υπό συζήτηση νέο σωφρονιστικό κώδικα, σύμφωνα με πρόταση του υπουργείου και όχι της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. 

Αυτό προκύπτει από όσα είπε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο πρόεδρός της εισαγγελέας Εφετών Π. Μπρακουμάτσος, παίρνοντας αποστάσεις ασφαλείας από την πρόταση αυτή. 

Όπως είπε «δεν ήταν πρόταση της επιτροπής διότι η τελική επεξεργασία γίνεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης», σημειώνοντας πως «εμείς δεν παίρνουμε θέση ούτε υπέρ ούτε κατά». «Είναι μια από τις επιμέρους αλλαγές που έκανε στην τελική επεξεργασία το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει ακόμα τη νομοθετική πρωτοβουλία, εφόσον δεν έχει εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές και κυρίως στην Ολομέλεια, ως Κώδικας, να προβεί και σε άλλες αλλαγές», διευκρίνισε, ενώ υπήρξαν αντιδράσεις όπως του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της ΝΔ Χ. Αθανασίου ο οποίος είπε: «Συγγνώμη, ο υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας, διατάσσουν μεταγωγές; Αυτό, είναι πρωτάκουστο». 

Ο κ. Μπρακουμάτσος εξήγησε ότι «έτσι έχει προβλεφθεί, εγώ είμαι υποχρεωμένος να το αναφέρω». «Απλά, η πρότασή μου, επειδή δεν μπορούμε να αποστερήσουμε αυτό το δικαίωμα, θα μπορούσε αυτό να γίνεται για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως τώρα πρόσφατα με τους Τούρκους που ζήτησαν πολιτικό άσυλο. 

Αυτό, είναι μια προσωπική μου άποψη, δεν είναι άποψη της Επιτροπής», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, είναι το όργανο, ακριβώς για να μην εμπλέκονται ο υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας σε αυτού του είδους τη διαδικασία, γιατί είναι εκατοντάδες οι υποθέσεις που συζητιούνται, να μην αναμειγνύονται ο υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας, με τέτοιου είδους θέματα». 

Και κατέληξε λέγοντας ότι «η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών είναι στελεχωμένη έτσι, που παρέχει τις εγγυήσεις για τη διαφάνεια και την εντιμότητα». Αντιδράσεις υπήρξαν από τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Γκιουλέκα ο οποίος τόνισε ότι «δεν έχει κανένα λόγο ο υπουργός ή ο Γενικός Γραμματέας, να αποφασίζει για τις μεταγωγές». «Δεν είναι δουλειά του υπουργού. 

Και από την άλλη πλευρά, ίσως, αυτό το πράγμα μπορεί να ερμηνεύεται, κατά περίπτωση και διαφορετικά, εάν διαταχθεί δηλαδή από το υπουργείο Δικαιοσύνης, από τον υπουργό ή τον Γενικό Γραμματέα η μεταγωγή ενός συγκεκριμένου κρατούμενου, ο καθένας μπορεί να το δει ή να το σχολιάσει ή να το αποδώσει σε άλλα κίνητρα ή σε άλλες προθέσεις. Δεν πρέπει να εμπλέκεται καθόλου».


tovima.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια