Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η ΠΕΑΛΣ για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας

Στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου συζητείται το πουνομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας το οποίο περιέχει ρυθμίσεις και για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. 


Υπόμνημα κατέθεσε η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Λιμενικού Σωματος με τις δικές της προτάσεις:

Πειραιάς, 14-11-2017

Αριθμ.Πρωτ.: Φ.200/Ε/135/17

ΑΠΟ:  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ  
κ. Χαρά Καφαντάρη


Θέμα : Σχέδιο Νόμου «Ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής  στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού  προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις»

Κυρία Πρόεδρε,

Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση.

Η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λ.Σ. ως θεσμικός εκπρόσωπος των Αξιωματικών Λ.Σ. εκφράζει με την μη παρουσία της σήμερα την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία της για τον «αποκλεισμό» της στην διαμόρφωση του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου του ΥΝΑΝΠ.

Σε καμία περίπτωση βεβαίως δεν θα θέλαμε να εκληφθεί η μη παρουσία μας ως απαξίωση ή διάθεση προσβολής της Επιτροπής Παραγωγής Εμπορίου και των συμμετεχόντων σε αυτή. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και μέχρι την τελευταία στιγμή σε όλα τα στάδια προσπαθήσαμε  γνήσια, με γνώση των ζητημάτων και διάθεση συνεργασίας, να συνεννοηθούμε, να συνεισφέρουμε εγγράφως και προφορικώς, με συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις, που δυστυχώς δεν ελήφθησαν υπόψη.

Καμιά πρότασή μας δεν έγινε δεκτή. Καμιά εισήγησή μας δεν ελήφθη υπόψη. Συνεπώς δεν μπορούμε και δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε για κορυφαία θεσμικά ζητήματα που φέρνουν πίσω το Λιμενικό Σώμα και τα στελέχη του, ιδιαίτερα τους Αξιωματικούς Λ.Σ. που εκπροσωπούμε.

Ζητήματα όπως αυτά των μεταθέσεων, των μετατάξεων, της ιεραρχικής εξέλιξης, του πειθαρχικού δικαίου, της αξιολόγησης, της αποκοπής αρμοδιοτήτων από το Λ.Σ., της μεταφοράς υπηρεσιών σε άλλο φορέα, της εισαγωγής των Αξιωματικών στο Λ.Σ., τις τοποθετήσεις σε θέσεις εξωτερικού, της επιλογής στρατιωτικής ηγεσίας, της τροποποίησης των οργανικών θέσεων,  την απαγόρευση του δικαιώματος των Αξιωματικών Λ.Σ. στην εργασία μετά την αποστρατεία τους, την δημιουργία Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών ΥΝΑΝΠ και λοιπά δε μας βρίσκουν σύμφωνους και δεν τα στηρίζουμε.

Κυρία Πρόεδρε,

Σας καταθέτουμε σχετικό υπόμνημα ως κάτωθι και παρακαλούμε όπως περιέλθει εις γνώση των κ. εισηγητών επί του σχεδίου νόμου και των κ. βουλευτών.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΜΕΡΟΣ Γ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α   • Άρθρα 26 - 27 – 28 -29- 30   Τοποθετήσεις - Μεταθέσεις

Εμμένουμε στην
απόσυρση των άρθρων. 

Η ΠΕΑΛΣ έχει υποβάλλει απόψεις επί νέου σχεδίου π.δ. όπως της είχε ζητηθεί τουλάχιστον εδώ και ενάμισι χρόνο από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ.
Το εν λόγω σχέδιο τύγχανε καθολικής αποδοχής (στρατιωτικής ιεραρχίας και του έτερου συνδικαλιστικού φορέα) και αντιμετώπιζε τις όποιες δυσλειτουργίες του π.δ. 33 (Κώδικας Μεταθέσεων) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Θεωρούμε ότι το προαναφερόμενο π.δ. θα μπορούσε εκ νέου να τεθεί ως βάση διαλόγου για έναν νέο Κώδικα Μεταθέσεων.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε την μετατροπή του Συμβουλίου Τοποθετήσεων - Μεταθέσεων σε γνωμοδοτικό καθώς τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) θα τοποθετούνται, μετατίθενται και αποσπώνται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

• Άρθρα 31-32-33-34-35-36   Μετατάξεις

Για τις μετατάξεις υφίσταται σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, η αντικατάσταση του οποίου με τα παραπάνω άρθρα δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β  • Άρθρο 37   Αξιολόγηση στελεχών Λ.Σ.

Επισημάναμε ότι υφίσταται σχετικό νομοθετικό πλαίσιο (π.δ. 81/2012) για το οποίο προτείνουμε την τροποποίησή του κι ως εκ τούτου διαφωνούμε με το άρθρο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ   • Άρθρα 38-39-40-41-42-43-44-45-46-47-48-49-50-51
Πειθαρχικός Έλεγχος στελεχών Λ.Σ.

Προτείνουμε την απόσυρση των εν λόγω άρθρων και όπου απαιτείται την τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.
Σε κάθε περίπτωση μεγάλο προβληματισμό μας προκαλεί η προσθήκη ως πειθαρχικού προϊστάμενου των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΜΕΡΟΣ Δ • Άρθρο 52-53-54-55-56  Στρατηγικός Επιχειρησιακός σχεδιασμός Λ.Σ.

Διαφωνούμε να διαμορφώνεται η δομή σε προσωπικό και μέσα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Δομή Δυνάμεων). με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.), που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

ΜΕΡΟΣ Ε  Θέματα προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚ.Τ.
• Άρθρο 58    Επιλογή στρατιωτικής Ηγεσίας

Προτείνουμε την απόσυρση του άρθρου.
Να αφαιρεθούν οι λέξεις  "οποτεδήποτε¨ και "Αρχιπλοιάρχων¨"

·     Άρθρο 64   Τροποποίηση Οργανικών Θέσεων

Προτείνουμε την τροποποίηση των οργανικών θέσεων σε ότι αφορά στην επέκταση των ενιαίων θέσεων και για τους Αξιωματικούς ΛΣ προέλευσης ΣΝΔ από τον βαθμό του Σημαιοφόρου έως του Αντιπλοίαρχου, όπως ακριβώς προβλέπει το εν λόγω άρθρο και για τους Αξιωματικούς απευθείας κατάταξης. Σε διαφορετική περίπτωση διαφωνούμε με το εν λόγω άρθρο.

• Άρθρο 65   Υπολογισμός χρόνου στρατιωτικής θητείας

Προτείνουμε την απόσυρση ή τροποποίηση του άρθρου.
Το άρθρο όπως έχει διαμορφωθεί αποτελεί διακριτική μεταχείριση σε βάρος των γυναικών στελεχών Λ.Σ. και άνιση μεταχείριση μεταξύ των υπολοίπων ανδρών στελεχών του Λ.Σ. (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1)

• Άρθρο 70   Ειδικά – τυπικά προσόντα προαγωγής

Να συμπεριληφθεί στο άρθρο κι η Υπηρεσία ΚΣΕΔ Λ.Σ.– ΚΕΠΙΧ Λ.Σ. στις υπηρεσίες που λαμβάνονται υπόψη για την προαγωγή στο βαθμό του Πλωτάρχη ΛΣ.

• Άρθρο 73  Εκπροσώπηση στελεχών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Να διαγραφούν οι φράσεις «και εκλέγονται από την Γενική Συνέλευση των ανωτέρω φορέων αντίστοιχα» και των δύο περιπτώσεων

ΜΕΡΟΣ Ζ΄  • Άρθρο 79
Μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης στελεχών Λ.Σ.

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην εισαγωγή Αξιωματικών Λ.Σ. μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων καθώς κατά την άποψή μας δεν υπάρχει και δεν έχουμε διαπιστώσει μέχρι σήμερα προσπάθειες για κατάλληλη κτιριακή υποδομή, για κατάλληλη εκπαιδευτική ύλη, για κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και εκπαιδευτικό προσωπικό για την επιχειρούμενη εφαρμογή εισαγωγής μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων.
Η εισαγωγή των Αξιωματικών ΛΣ πρέπει να γίνεται μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να παραμείνει η δυνατότητα άντλησης ανθρώπινου δυναμικού με πτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, και πτυχία ΑΕΝ τους οποίους έχουν αποκτήσει αφενός αδαπάνως για το Κράτος και αφετέρου μπορείς να επικεντρωθείς σε ειδικότητες που χρειάζεσαι μέσω μιας κοινής εκπαίδευσης και μια κοινής επετηρίδας. Η επιπρόσθετη ακαδημαϊκή αλλά και στρατιωτική εκπαίδευσή τους παρέχεται από την Σχολή ΣΝΔ η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεχιστεί.

Για τα δε στελέχη Υπαξιωματικούς ΛΣ και Λ/φ προτείνουμε μεταβατική διάταξη μέχρι την 1η έξοδο από την σχολή δηλ. 3-4 χρόνια καθώς το μεγάλο διάστημα 3-4 ετών που απαιτείται για την αποφοίτησή τους έχει ως συνέπεια την μη πρόσληψη νέων στελεχών.
Θα πρέπει επίσης να υπάρξει νέα ρύθμιση για εισαγωγή στην σχολή Υ/Ξ (ταχύρυθμη) μόνο μέσα από τους υπηρετούντες στο Σώμα ή την εισαγωγή του μέσω ΑΣΕΠ για την διατήρηση των ανάλογων ειδικοτήτων που απαιτούνται για την λειτουργία του Σώματος. (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2)

ΜΕΡΟΣ Ι  • Άρθρα 107-108-110
Μετασχηματισμός συστήματος εποπτείας πλοίων

Διαφωνούμε σε κάθε περίπτωση με τα άρθρα. Η διατήρηση του Τοπικών Κλιμακίων Επιθεώρησης Πλοίων είναι επιβεβλημένη.

• Άρθρο 114   Ενίσχυση της διαφάνειας σε θέματα αρμοδιότητας ΥΝΑΝΠ

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην απαγόρευση του δικαιώματος των Αξιωματικών ΛΣ στην εργασία μετά την αποστρατεία τους σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις που προβλέπονται για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου στην υφιστάμενη σχετική νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη την πρόωρη, όχι τη αίτηση τους, συνταξιοδότηση των Αξιωματικών ΛΣ και την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης – λαμβανομένων υπόψη της οικονομικής κατάστασης της Χώρας και των ασαφών κριτηρίων βάσει των οποίων κρίνονται οι Αξιωματικοί.

• Άρθρο 115   Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών ΥΝΑΝΠ

Δηλώνουμε αντίθετοι με την δημιουργία Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου με αυξημένες αρμοδιότητες, οι οποίες κατά την άποψή μας έρχονται σε σύγκρουση με τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, δημιουργώντας παράλληλα προβλήματα καθώς η δράση της θα αφορά ένα ένστολο στρατιωτικά συντεταγμένο Σώμα Ασφαλείας και πιθανώς να οδηγεί στην κατάργηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ή την συγχώνευση της με τις Εσωτερικές Υποθέσεις του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ενέργεια με την οποία επίσης διαφωνούμε.

• Άρθρο 116   Αξιοποίηση στελεχών σε θέσεις εξωτερικού

Διαφωνούμε με το άρθρο, αιτούμαστε την απόσυρσή του.

Σε διαφορετική περίπτωση προτείνουμε την αυστηρή τήρηση της διετίας και την εκτέλεση των διαταγών κατά τους θερινούς μήνες. Ο τυχόν πέραν της διετίας χρόνος που θα προκύπτει από την εφαρμογή, προτείνεται να κατανεμηθεί σταδιακά μεταξύ του παραδίδοντος και παραλαμβάνοντος Αξιωματικού.

Για την περ. 3 προτείνεται η ισχύς των διατάξεων του προηγούμενου εδαφίου σχετικά με την πιστοποίηση του άρθρου 3 του παρόντος του νόμου να αρχίζει τέσσερα έτη από την δημοσίευση του παρόντος και όχι δύο.

Επιπρόσθετα διαφωνούμε στην υποβολή σε έλεγχο καταλληλότητας των Αξιωματικών για τους οποίους εκδίδεται διαταγή μετάθεσης στις Έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων.
Για τα κριτήρια μετάθεσης των Αξιωματικών προέλευσης ΣΝΔ πρέπει να υπάρξει μεταβατικό στάδιο εφαρμογής για τους ήδη υπηρετούντες με το βαθμό του Αντιπλοιάρχου και του Πλοιάρχου (π.χ. Καλή γνώση Αγγλικής Γλώσσας ή της χώρας που πρόκειται να μετατεθούν, πιστοποίηση του άρθρου 3 του παρόντος σχεδίου νόμου).
Επιπρόσθετα άπαντες οι Αξιωματικοί (όλων των κατηγοριών) οι οποίοι πρόκειται να τοποθετηθούν σε έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα ίδια πραγματικά ειδικά προσόντα, τα οποία και πρέπει να επανακαθοριστούν για το σκοπό αυτό.
Δεν μας βρίσκει σύμφωνους η περ. ιβ (β) της παρ.5.

Τέλος, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα να εισαχθούν στο σχέδιο νόμου διατάξεις όπως αυτές έχουν υποβληθεί, και αφορούν στα κάτωθι: 

1) την τροποποίηση του απαρχαιωμένου και αναχρονιστικού νομικούπλαισίου διενέργειας των κρίσεων, που σε κάθε περίπτωση δεν είναι ικανό να ανταποκριθεί στην σύγχρονη εποχή και δεν εμπεδώνει το αίσθημα δικαίου του κρινόμενου, αλλά και μεταξύ των στελεχών
2) την δυνατότητα άμεσης καταβολής προκαταβολής από το ΤΑΛΣ σε όσους αποστρατεύονται ως «ευδοκίμως τερματίσαντες» ή με την διαδικασία των κρίσεων, καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών τόσο αναφορικά με την καταβολή της σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όσο και με την άμεση υιοθέτηση του προτεινόμενου σεναρίου – ρύθμισης από το ΤΑΛΣ, που καθορίζει τις εισφορές υπέρ του ταμείου και το ποσοστό των αποδοχών για το καθορισμό του εφάπαξ βοηθήματος στους ασφαλισμένους.
3) την αναβάθμιση των πτυχίων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

4) την ρύθμιση για τους Αξιωματικούς που έχουν αποφοιτήσει από ΑΕΝώστε  να μπορούν να αναβαθμίζουν και διατηρούν το δίπλωμα τους και τα πτυχία τους εν ισχύ, στα νέα πρότυπα, ως εν ενεργεία αξιωματικοί ΛΣ ή να παρέχεται η δυνατότητα αυτή έστω και μετά  την αποστρατεία τους.
5) την εξεύρεση λύσης για τους Αξιωματικούς που είναι ασφαλισμένοι στοΤΣΜΕΔΕ.
6) την βαθμολογική εξέλιξη - προαγωγή Αξιωματικών ΛΣ. και συγκεκριμένα:
α) Υποπλοίαρχων ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. προέλευσης Σ.Δ.Σ.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. οι οποίοι, ενώ κρίθηκαν προακτέοι με το από 22-04-2015 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 427 Γ'/6-5-2015), δεν προήχθησαν με το από 05-11-2015 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 1193 Γ'/25-11-2015), κατ' εφαρμογή του άρθρου 8 παράγραφος 1 του ΠΔ 81/2015 (Α' 139) και
β) των από 13-11-2015, Υποπλοίαρχων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ ειδικότητας Τεχνικού οι οποίοι, ενώ κρίθηκαν προακτέοι με το από 22-04-2015 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 427 Γ'/6-5-2015), δεν προήχθησαν με το από 05-02-2016 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 156 Γ'/24-02-2016), κατ' εφαρμογή του άρθρου 8 παράγραφος 1 του ΠΔ 81/2015 (Α' 139).
Οι ανωτέρω Υποπλοίαρχοι Λ.Σ., φέρουν πλέον τον βαθμό του Πλωτάρχη αλλά με ένα χρόνο διαφορά από τους Πλωτάρχες της τάξης τους. Προτείνεται ο βαθμός τους να δοθεί αναδρομικά από 20.10.2015 προκειμένου να μην διαταραχθεί η ιεραρχική σχέση μεταξύ τους.
7) την ρύθμιση θεμάτων κανονισμού εργασίας και πενθημέρων. Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιλύονται οριστικά θέματα τα οποία έχουν αποτελέσει σημείο τριβής και λανθασμένων ερμηνειών.
8) την ίδρυση λεσχών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στην ίδρυση θεσμών στο πλαίσιο της διοικητικής μέριμνας του προσωπικού ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.
9) την ρύθμιση για το επίδομα παραμεθορίου. Να προστεθούν στο άρθρο 127 του ν. 4472/17 και  οι Νομοί Θεσπρωτίας και Κέρκυρας καθώς και η Νήσος Σκύρο στις παραμεθόριες περιοχές όπως αυτές έχουν καθορισθεί σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρο 114 του ν. 3978/11 με τον οποίο αντικαταστάθηκε το άρθρο 24 του ν. 1892/1990.
10) Την αποδοχή της διάταξης που αφορά στην προαγωγή επτά Αξιωματικών Λ.Σ. για την επίτευξη ίσης μεταχείρισης στην προαγωγή μεταξύ Αξιωματικών Λ.Σ. του ίδιου Σχολείου και των ίδιων προσόντων.
Για το Δ.Σ.
                 Ο Πρόεδρος                        Ο Γενικός Γραμματέας


              Σπύρος ΠΑΣΣΑΚΟΣ               Γιάννης ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ 
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια