Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τόσκας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συλληφθέντες προετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα

O Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, παραχώρησε συνέντευξη στη διάρκεια του βραδινού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1
και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Το κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ καλησπέρα σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλησπέρα κύριε Χατζηνικολάου.

Δημοσιογράφος : Θέλω να ξεκινήσω με ένα ερώτημα που ξέρω ότι ίσως είναι ακόμη δύσκολο να απαντηθεί, αλλά είναι το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων μας και φαντάζομαι βρίσκεται και στα χείλη των δημοσιογράφων από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από την πλευρά της Τουρκίας. Οι προσαχθέντες σήμερα ετοίμαζαν, αυτό μπορείτε να μας το πείτε, ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου δεν υπάρχουν ενδείξεις μέχρι τώρα τουλάχιστον, που να προσανατολίζουν σε κάτι τέτοιο. Η Ελληνική Αστυνομία δουλεύει όχι ευκαιριακά, αλλά δουλεύει με σύστημα. Είναι λογικό τις ημέρες που έρχεται ένας ξένος επίσημος να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα, πλην όμως, δεν δουλεύει ούτε με βάση τον τηλεοπτικό χρόνο, ούτε με βάση το χρόνο των επισκέψεων. Δουλεύει με βάση τις ενδείξεις που έχει για την αντιμετώπιση παράνομων ενεργειών. Είχαμε ενδείξεις, έγινε παρακολούθηση, βρέθηκαν αυτά που ανακοινώθηκαν και συνεχίζουμε τις έρευνες.

Δημοσιογράφος: Βέβαια φαντάζομαι όταν κανείς μιλά για τρομοκρατική δράση, μιλά για μια τρομοκρατική ομάδα που ευθύνεται και για επιθέσεις στην Τουρκία και εικάζει ότι η συγκεκριμένοι ανήκουν σε αυτή την ομάδα, η πρώτη σκέψη που κάνει όταν αυτά συμβαίνουν λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, είναι ότι πιθανόν κάτι να ετοίμαζαν αλλά φαντάζομαι αυτό θα είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει και διερευνά η Αντιτρομοκρατική.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς, είναι θέμα των ερευνών των επόμενων ημερών. Έχει εξετασθεί ο χώρος που ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι, μόνο σε ένα ορισμένο ποσοστό. Κοιτάζουμε μήπως υπάρχουν και άλλοι χώροι και προσπαθούμε να διαλευκάνουμε τί σκοπούς είχαν και τί προετοίμαζαν.

Δημοσιογράφος: Σε αυτά τα σπίτια που βρέθηκαν, σε αυτές τις «γιάφκες», έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος; Έχουν εντοπισθεί ήδη κάποια σημαντικά στοιχεία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουν βρεθεί αυτά που ήδη ανακοινώθηκαν ή τελοσπάντων σε γενικές γραμμές ανακοινώθηκε ότι υπήρχαν κάποια υλικά με τα οποία μπορούσε να κατασκευασθεί εκρηκτική ύλη εμπορικού τύπου. Βρέθηκαν και κάποια έτοιμα εκρηκτικά εμπορικού τύπου που σημαίνει χαμηλής έντασης, όχι στρατιωτικά εκρηκτικά, βρέθηκε και ένα πιστόλι. Αυτά έχουν βρεθεί για την ώρα.

Δημοσιογράφος: Τώρα οι προσαχθέντες είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό – Μέτωπο» η οποία δρα στη Τουρκία; Σε αυτό έχουν καταλήξει οι αρχές;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όπως ανακοινώθηκε ένα μέλος της ομάδας, ο ένας από τους συλληφθέντες είχε ανάμειξη στην υπόθεση της Χίου, το 2013. Υπήρχε ένταλμα σύλληψης για το συγκεκριμένο άτομο και ανήκε στην συγκεκριμένη ομάδα. Από εκεί και πέρα μπορούμε να κάνουμε συνειρμούς, αλλά δεν έχουν αποδεχτεί ότι ανήκουν σε συγκεκριμένη ομάδα.

Δημοσιογράφος: Άκουσα λίγο πριν τους ρεπόρτερ μας, να μεταδίδουν κ. Υπουργέ ότι δεν είναι ιδιαιτέρως συνεργάσιμοι και εμφανίζουν μια σκληρή εικόνα οι προσαχθέντες, είναι έτσι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμοι, αλλά είναι ευχαριστημένοι με τις συνθήκες κράτησης. Σκοπός μας δεν είναι να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους ανθρώπους με σκληρό τρόπο. Παρέβησαν το νόμο και θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Είμαστε μια δημοκρατική χώρα και σεβόμαστε και τους συλληφθέντες.

Δημοσιογράφος: Τους παρακολουθεί καιρό η Αντιτρομοκρατική και υπήρξε κάποια συνεργασία, κάποια επικοινωνία με τις Τουρκικές αρχές για τους συγκεκριμένους;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καμία συνεργασία δεν υπήρχε με καμία ξένη Υπηρεσία. Οι πληροφορίες και οι έρευνες και ό,τι σχετίζεται με αυτή την υπόθεση είναι καθαρά θέμα της Ελληνικής Αστυνομίας και δεν έχει γίνει καμία συνεργασία με άλλες αρχές ούτε ήρθε κάποια πληροφορία από τις Τουρκικές αρχές.

Δημοσιογράφος: Σας ζήτησαν έστω εκ των υστέρων κάποια ενημέρωση οι Τούρκοι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, δεν έχουν ζητήσει για την ώρα κάποια ενημέρωση.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, τώρα θέλω επ’ ευκαιρία να κάνω δύο ακόμα ερωτήματα πολύ σύντομα πριν κλείσουμε. Το ένα αφορά τον Ρουβίκωνα και τη δράση του. Τα μέλη αυτής της αναρχικής συλλογικότητας, αυτής της αναρχικής ομάδας συνεχίζουν τις επιθέσεις μετά την εισβολή στο Υπουργείο Άμυνας, επιτέθηκαν και στην Περιφέρεια Αττικής.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει μια παθητική στάση απέναντι σε ένα φαινόμενο που τείνει να γίνει καθημερινό, που τείνει να γίνει συνήθεια και που προσλαμβάνει πολλές φορές τον χαρακτήρα αυτοδικίας. Το ερώτημα είναι απλό, θα δράσετε και πως;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου, η αντιπολίτευση θα έπρεπε να κοιτάξει πώς αντιμετωπίζουμε τις εγκληματικές οργανώσεις, πώς αντιμετωπίζουμε αυτούς οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για την κοινωνία μας και δημιουργούν προβλήματα στην ησυχία των πολιτών, όπως αντιμετωπίζουμε αυτούς οι οποίοι συνελήφθησαν σήμερα.

Από εκει και πέρα ο Ρουβίκωνας, όπως έχω ξαναπεί, προσπαθεί να παίξει περπατώντας στα όρια του νόμου. Εμείς από την πλευρά μας σαν κρατικός μηχανισμός δεν μπορούμε να περπατάμε στα όρια του νόμου, πρέπει να έχουμε στοιχεία και όταν έχουμε στοιχεία έχουν συλληφθεί κατ’ επανάληψη τα άτομα του Ρουβίκωνα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, οι καταστροφές σε δημόσια κτίρια δεν είναι στα όρια του νόμου, είναι παράνομη δραστηριότητα. Οι καταστροφές στην Περιφέρεια Αττικής, η εισβολή σε στρατόπεδο και μάλιστα στο Πεντάγωνο, είναι παράνομη δραστηριότητα, δεν είναι στα όρια του νόμου.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου, υπενθυμίζω ότι αρκετές φορές μέλη του Ρουβίκωνα έχουν συλληφθεί και έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη. Από εκει και πέρα είναι θέμα της δικαιοσύνης. Εμείς εφαρμόζουμε το νόμο και εκτελούμε εντολές των δικαστικών αρχών.

Δημοσιογράφος: Πάντως και η απάντηση που μου δώσατε ότι κινούνται στα όρια του νόμου, μου δείχνει ότι τους αντιμετωπίζετε έτσι, ως ένα είδος γραφικής δραστηριότητας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καθόλου γραφικής, μας δημιουργεί προβλήματα, ξέρετε και στην καθημερινή ζωή σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά και επικοινωνιακά και δεν μας αρέσουν αυτά τα περιστατικά, αλλά όπως είπα και πριν, εμείς σαν κρατικός μηχανισμός πρέπει να πράττουμε με βάση στοιχεία. Πρέπει να πράττουμε με βάση συγκεκριμένες πράξεις για να τους προσαγάγουμε στη δικαιοσύνη.

Δημοσιογράφος: Τώρα θέλω κλείνοντας, ξέρω ότι σας έχω θέσει πολλές φορές μονότονα το ερώτημα, θα επαναλάβω το ερώτημα για τα Εξάρχεια και για τους λεγόμενους μπαχαλάκηδες.

Πριν από μια βδομάδα είχαμε τον τραυματισμό και σοβαρό τραυματισμό από φωτοβολίδα μιας δικηγόρου στο πόδι, σφαίρες καρφώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κινδύνευσε η ζωή ενός αστυνομικού, ευτυχώς εκεί δεν είχαμε τραυματισμό ή θύμα ενώ οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ είναι πλέον κάτι σαν εβδομαδιαίο καθιερωμένο ραντεβού, γίνεται σχεδόν κάθε Σάββατο.

Θέλω να ρωτήσω αν η κυβέρνηση έχει κάποιο σχέδιο για να ελέγξει, για να επιβάλλει το κράτος, το νόμο και σε αυτή την περιοχή της Αθήνας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου, να υπενθυμίσω και εγώ με τη σειρά μου την εκκένωση προχθές της συγκεκριμένης κατάληψης Gare στα Εξάρχεια, όπου διαβιούσαν άνθρωποι όχι τυχαίοι, άνθρωποι που είχαν σχέση με τον κλειστό αυτόν πυρήνα που είχε κάνει την κατάληψη στο Πολυτεχνείο και άνθρωποι που έχουν σχέση με συγκεκριμένους κύκλους που γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με αυτό το χώρο.

Ξέρουμε λοιπόν και περνάμε τα μηνύματα και με χειρουργικές επεμβάσεις περνάμε τα μηνύματα εκεί που πρέπει, χωρίς να δημιουργούμε γενικότερες ταραχές αλλά μειώνοντας τις δράσεις τους, και μειώνοντας τις εντάσεις με χειρουργικό τρόπο. Να υπενθυμίσω βέβαια την γενικότερη αντιμετώπιση των τρομοκρατών από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, να πω για Ρούπα, να πω για 29χρονο κ.λπ.

Δημοσιογράφος: Τις ημέρες του Πολυτεχνείου βέβαια δεν υπήρξε αυτό στο οποίο αναφέρεστε, αυτή η ελεγχόμενη να το πούμε έτσι και χειρουργική παρέμβαση. Εκείνες τις ημέρες είχαμε και πάλι στο κέντρο της Αθήνας, τη συνήθη εικόνα που έχουμε τα τελευταία χρόνια συν τον τραυματισμό της δικηγόρου.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι κύριε Χατζηνικολάου, θα διαφωνήσω μαζί σας. Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου ήταν η πιο ήρεμη εάν εξαιρέσουμε το περιστατικό της κυρίας Τσουκαλά, το τραγικό περιστατικό, με την οποία μίλησα σήμερα και ευτυχώς πάει καλύτερα στην υγεία της. Ήταν ηπιότερη, γιατί τα μέτρα που είχαν ληφθεί ήταν πολύ αποτελεσματικά.

Δημοσιογράφος: Σχέδιο υπάρχει ώστε τα Εξάρχεια να γίνουν μια κανονική γειτονιά της Αθήνας;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το σχέδιο αυτό δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο αστυνομική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Πρέπει να περιλαμβάνει και δράσεις από Δήμους, από Περιφέρειες, από κρατικούς μηχανισμούς. Θέλει και μία διαχρονικότητα, την οποία δυστυχώς δεν έχουμε δει, δεν είδαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ίσα -ίσα είδαμε συσσώρευση προβλημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή. Εμείς προσπαθούμε με διαδοχικά βήματα να ελέγξουμε την κατάσταση και να υπενθυμίσω το χτύπημα των ναρκωτικών στη συγκεκριμένη περιοχή, το οποίο έδωσε τα μηνύματα που έπρεπε σε συγκεκριμένες ομάδες.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ ευχαριστώ, κύριε Χατζηνικολάου.

_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια