Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αφιέρωμα του BBC στο νησί που ένας 80χρονος θεωρείται … νέος!


Έχει γίνει γνωστό στα πέρατα του κόσμου, όχι μόνο για τις ομορφιές και το φυσικό του κάλλος, αλλά για τη μακροβιότητα των κατοίκων του.

Πολλοί μάλιστα ερευνητές έχουν καταφύγει στο νησί για να μπορέσουν να μελετήσουν και να ανακαλύψουν τα αίτια αυτής της κατάστασης. Ο λόγος φυσικά για την Ικαρία!  

Το BBC βρέθηκε στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου για να εξερευνήσει αυτό ακριβώς για το οποίο είναι διάσημο, τη μακροζωία. Εκεί ζει και η κ. Ιωάννα Πρωίου η οποία υφαίνει ακούραστα τσάντες και ρούχα τα οποία πουλά σε ένα μικρό μαγαζάκι στο Χριστό Ραχών- ένα χωριό με 300 κατοίκους.

Με τα λεπτά, λευκά μαλλιά της να είναι πιασμένα με κοκαλάκι στο πλάι και τα χοντρά γυαλιά να στέκουν στο κόκαλο της μύτης της, η κ. Ιωάννα γλιστρά τα ζαρωμένα χέρια της πάνω από το γαλάζιο μάλλινο υφαντό που έχει μπροστά της. Με σταθερές κινήσεις, χτυπά το στημόνι του αργαλειού της ξανά και ξανά, μια τέχνη που γνωρίζει με κλειστά μάτια.

Η δημοσιογράφος εντυπωσιάζεται από την ενέργεια και το πάθος της γλυκιάς γιαγιάς μιας και είναι 105 ετών! «Κάνε στη ζωή σου πράγματα που σε παθιάζουν», είναι η συμβουλή της. «Όταν πέθανε ο άντρας μου πριν μια δεκαετία, συνέχισα να κάνω αυτό που αγαπώ. Αργότερα, ένας άλλος άντρας ζήτησε να τον παντρευτώ και αρνήθηκα: είμαι παντρεμένη με τον αργαλειό μου!».


Εδώ, το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει για πάνω από 90 χρόνια. Μαζί με τη Σαρδηνία στην Ιταλία, τη Nicoya στην Κόστα Ρίκα, την Οκινάβα στην Ιαπωνία και τη Loma Linda στην Καλιφόρνια, η Ικαρία ανήκει στις περιοχές της μπλε ζώνης, μια από τις πέντε περιοχές στον πλανήτη όπου ζει και βασιλεύει η μακροζωία.

Οι ειδικοί συχνά αναφέρουν πως μια υγιεινή διατροφή και ένας ενεργός τρόπος ζωής είναι το κλειδί για τη μακροζωία. Οι γιατροί και ανθρωπολόγοι που μελετούν τα της μπλε ζώνης, σημειώνουν επίσης τη σημασία των στενών οικογενειακών δεσμών και τη συμμετοχή σε κοινότητες με βάση την πίστη. Οι Ικαριώτες προσπαθούν να παραμένουν στενά συνδεδεμένοι με τις οικογένειες και τους γείτονές τους, ενώ οι ηλικιωμένοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινότητα. Οι παππούδες συχνά βοηθούν στο μεγάλωμα των εγγονιών τους ή ακόμα έχουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Όμως η κ. Ιωάννα αποδίδει τη μακροζωία της στο πάθος της για την ύφανση και στη στάση ζωής. «Δεν θέλετε περισσότερα από ό, τι χρειάζεστε πραγματικά. Εάν ζηλεύεις τους άλλους, αυτό μπορεί να σου δώσει μόνο άγχος» είπε χαρακτηριστικά.

Ο συνταξιούχος γιατρός Χριστόδουλος Ξενάκης, δίνει τη δική του θεωρία για το πώς οι  Ικαριώτες αποφεύγουν το στρες. «Κανείς δεν κλείνει ραντεβού εδώ», τόνισε ενώ χαιρετά έναν 81χρονο συντοπίτη του- μια ηλικία που για τα δεδομένα της Ικαρίας θεωρείται νεανική... «Ο χρόνος είναι σχετικός... Εδώ λέμε «θα σε δω το πρωί, το απόγευμα, το βράδυ». Δεν αγχωνόμαστε».


Πηγή: news.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια