Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Λιγότερο από 5 λεπτά διαρκεί κατά μέσο όρο η επίσκεψη στο γιατρό σε πολλές χώρες του κόσμου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη


Η επίσκεψη στο γιατρό, για το μισό πληθυσμό του πλανήτη, δεν κρατά πάνω από πέντε λεπτά, σύμφωνα με μια νέα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, διεθνή επιστημονική μελέτη.

Στο ένα άκρο βρίσκεται το Μπανγκλαντές όπου οι γιατροί «ξεπετούν» τους ασθενείς μέσα σε μόλις 48 δευτερόλεπτα, ενώ στο άλλο άκρο είναι η Σουηδία όπου ο γιατρός αφιερώνει στον ασθενή 22,5 λεπτά κατά μέσο όρο.

Σε 15 χώρες όπου ζει ο μισός περίπου πληθυσμός της Γης, το ιατρικό ραντεβού διαρκεί λιγότερα από πέντε λεπτά. Σε άλλες 25 χώρες διαρκεί έως δέκα λεπτά το πολύ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το δρα Γκρεγκ Ίρβινγκ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal Open», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 178 μελέτες που αφορούσαν 67 χώρες και πάνω από 28,5 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα μικρής διάρκειας ραντεβού με το γιατρό έχουν συσχετισθεί με πολυφαρμακία (συνταγογράφηση πολλών φαρμάκων ιδίως αντιβιοτικών), μηδαμινή επικοινωνία γιατρού-ασθενούς και γενικότερα χειρότερη υγεία για τους ασθενείς στο μέλλον, καθώς επίσης με αυξημένο κίνδυνο σωματικής και ψυχικής εξάντλησης για τους γιατρούς.

«Λίγα πράγματα μπορούν να επιτευχθούν σε λιγότερα από πέντε λεπτά», τονίζουν οι ερευνητές και επισημαίνουν ότι «ένας μέσος όρος πέντε λεπτών είναι το όριο κάτω από το οποίο η επίσκεψη δεν είναι τίποτε παραπάνω από απλή συνταγογράφηση».

Στις ανεπτυγμένες χώρες η κατάσταση είναι συγκριτικά καλύτερη σε σχέση με τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Στις ΗΠΑ η επίσκεψη διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά, στο Βέλγιο, στην Πορτογαλία, στο Λουξεμβούργο και στην Κύπρο περίπου 15 λεπτά, ενώ στη Βρετανία σχεδόν δέκα. Η μελέτη δεν ανέφερε στοιχεία για την Ελλάδα.


Πηγή: newsbeast.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια