Ξύπνησαν μνήμες από την πολύνεκρη νεροποντή του 1977 στην Αθήνα (φωτό)

Οι φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική ξυπνούν στους παλαιότερους μνήμες μιας από τις μεγαλύτερες και καταστροφικότερες καταστροφές που προκάλεσε η νεροποντή στην Αθήνα το
1977.
Το ημερολόγιο έγραφε 2 Νοεμβρίου όταν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η βροχή που έπεφτε από το πρωί πηρε τη μορφή σφοδρής καταιγίδας που αργότερα θεωρήθηκε η δεύτερη ισχυρότερη από εκείνη που είχε συμβεί το 1961 με 43 νεκρούς, 3.700 άστεγους και περίπου 4.000 κατεστραμμένα.
tragodia3
Η ένταση της καταιγίδας διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ωστόσο η βροχόπτωση συνεχίστηκε έως αργά το βράδυ και μετέτρεψε την Αθήνα και τον Πειραιά σε εμπόλεμη ζώνη με δεκάδες πνιγμούς.
makedonia-1977c-plimmyra
Αν και ακόμα υπήρχαν ανοιχτά ρέματα η ποσότητα του νερού που έπεσε ήταν τόσο πρωτοφανής που υπερχείλισε ο Κηφισός, πλημμύρισαν σχεδόν 2000 υπόγεια, παρασύρθηκαν 170 αυτοκίνητα και οι νεκροί έφτασαν τους 37 ανάμεσά τους και παιδιά.
plimmyra-1977
Ηλεκτροδότηση και τηλεφωνία έπαθαν μπλακ άουτ σε πολλές περιοχές με τις αρχές να τρέχουν όπου προλάβαιναν για να σώσουν ζωές και περιουσίες. Μάλιστα οι κεραυνοί διέλυσαν το δίκτυο των σειρήνων με αποτέλεσμα αυτές να ηχούν ασταμάτητα εντείνοντας το σκηνικό βιβλικής καταστροφής.
to-vima-1977
Το φονικό φαινόμενο ήρθε από τον Σαρωνικό εν μέσω αμέτρητων κεραυνών και μέσα σε λίγη ώρα έπνιξε τα παράλια μέτωπα και προχώρησε απτόητο προς την Αθήνα.
Τα πάντα καλύφθηκαν από λάσπη και μπάζα καθώς και ότι διέλυσε το νερό στο πέρασμά του. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και 4 μέρες αργότερα τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν νεκρούς μέσα από τα βουνά της λάσπης.
plimira-1977
Τα χρόνια πέρασαν ωστόσο η πρόοδος δεν ήταν αρκετή για να αλλάξουν τα μυαλά όσων για μικροσυμφέροντα βιάζουν τη φύση έτσι εκείνη συνεχίζει να εκδικείται.

_