Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

100 πλαστά εγγραφα τη μέρα έφτιαχνε το κύκλωμα που εξάρθρωσε το Οργανωμένο - Τα "βιβλία", τα "Τ", τα "λουλούδια" και ο ταξιτζής


"Βιομηχανία" κατασκευής πλαστών εγγράφων, τα οποία χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες σε όλην την Ευρώπη, προκειμένου να εμφανίζονται... νόμιμοι, εξάρθρωσαν τα στελέχη της
Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.
Οι αστυνομικοί έχουν περάσει χειροπέδες σε είκοσι άτομα, ανάμεσά τους και τα τέσσερα βασικά μέλη της σπείρας, οι πλαστογράφοι, ενώ στις 23 έρευνες, που πραγματοποίησαν, εντόπισαν τα τέσσερα εργαστήρια σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας.

Οι τέσσερις πλαστογράφοι, ήταν ιδιαίτερα προσκετικοί και σπάνια είχαν δια ζώσης επαφή με τους πελάτες τους. Έπαιρναν τις παραγγελίες τους είτε μέσω τηλεφώνου είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και από την Ελλάδα και από άλλα κράτη της Ευρώπης.

Συνεργοί τους, σε ρόλο delivery, παρέδιδαν δια ζώσης τα πλαστά έγγραφα και έπαιρναν την αμοιβή για τους εν Ελλάδι πελάτες ή μέσω εταιρειών courier για τους υπολοίπους. Ένα από τα μέλη, μάλιστα, είναι επαγγελματίας οδηγός ΤΑΞΙ και αυτός είχε τη δυνατότητα να κινείται πιο εύκολα, χωρίς κανένας να τον υποψιάζεται.

Οι πλαστογράφοι έφτιαχναν εξ αρχής ή νόθευαν ταξιδιωτικά έγγραφα, άδειες παραμονής, κάρτες υγείας, πιστωτικές, ουσιαστικά όποιο έγγραφο ήθελε ο καθένας, με τους αστυνομικούς να λένε ότι το αποτέλεσμα ήταν υψηλής πιστότητας, "ένα κλικ κάτω από τα αυθεντικά".

"Βιβλία" ή "βιβλιάρια" αποκαλούσαν τα διαβατήρια στις συνομιλίες τους, "κάρτες" ή "Τ" τις ταυτότητες, "οδηγούς" τα διπλώματα, "αυτοκόλλητα" τις άδειες διαμονής και "λουλούδια" ή "πατάτες" τις σφραγίδες θεώρησης.

Στα τέσσερα εργαστήρια έφτιαχναν καθημερινά 100 πλαστά έγγραφα, κάτι που σημαίνει ότι μέσα στο τετράμηνο τής αστυνομικής έρευνας κατάφεραν να φτιάξουν περίπυ 12.000.



ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ;

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι από αυτά τα χιλιάδες έγγραφα, περίπου τα μισά διακινήθηκαν σε παράνομους μετανάστες στην Ευρώπη. Κανένας δεν γνωρίζει ακόμα ποιοι τα παρέλαβαν και για αυτό κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια από αυτά τα έγγραφα να βρίσκονται στα χέρια "μοναχικών λύκων" του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.
Όπως τόνισαν, όμως, οι επικεφαλής της Ασφάλειας Αττικής και της αρμόδιας υπηρεσίας της Europol μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, που να συνδέει τη σπείρα με τους τζιχαντιστές.

ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΑΓΓΛΙΑ

Το κύκλωμα, εκτός από τα πλαστά έγγραφα, διακινούσε παράνομους μετανάστες στην Ευρώπη. Η πρώτη διαπιστωμένη διακίνηση είναι το 2014 και συνολικά οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι είναι λιγότερες από πενήντα.

Στην έρευνά τους είδαν ότι... εξυπηρετούσαν υπηκόους Αλβανίας με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για αυτούς, πριν αναλάβουν δράση, τα μέλη του κυκλώματος έκαναν πρώτα τηλεφωνική συνέντευξη των ενδιαφερομένων, ζητούσαν να δουν φωτογραφίες και εάν δεν γνώριζαν καλά την ελληνική γλώσσα, εάν ήταν ιδιαίτερα μελαψοί, τότε τους έλεγαν ότι δεν μπορούν να τους αναλάβουν.

Μαζί με το "καινούργιο" διαβατήριο τους έδιναν μπόνους ελληνικό δίπλωμα οδήγησης, πιστωτική και κάρτα υγείας έτσι, ώστε σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο να μπορούσαν να πείσουν και τους πιο δύσπιστους με τα υπόλοιπα... έγγραφα. Το πακέτο κόστιζε 2.500 ευρώ και στις περισσότερες περιπτώσεις οι διακινούμενοι έφυγαν μέσω του αερολιμένα "Ελευθέριος Βενιζέλος" και με τράνζιτ στάσεις σε Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία, κατέληξαν στον τελικό προορισμό, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μανώλης Ασαριώτης



_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια