Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Tόσκας: ''Οι εγκέφαλοι είναι μεταξύ των συλληφθέντων''

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε σήμερα, Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, συνέντευξη στους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Ελένη Χρονά κατά τη
διάρκεια της εκπομπής «Μαζί το Σαββατοκύριακο» στην ΕΡΤ.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Λοιπόν πάμε να επιστρέψουμε στα θέματα μας. Είναι κοντά μας όπως σας είπαμε και πριν ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κύριος Νίκος Τόσκας. Καλημέρα κ. Υπουργέ.
Δημοσιογράφος: Καλημέρα κύριε Υπουργέ. Καλώς ήρθατε.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κυρία Χρονά. Καλημέρα κύριε Σκάλκο.
Δημοσιογράφος: Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αυτή την βδομάδα επικεντρώθηκε και εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην υπόθεση απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Πολύ μεγάλη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας που έπρεπε και έγινε όντως υπό τις συνθήκες που έπρεπε έτσι ώστε να έχει επιτυχή έκβαση και χωρίς να υπάρξει καμία απώλεια σε ανθρώπινες ζωές, χωρίς καν να υπάρξει ένας τραυματισμός. Κύριε Υπουργέ, καταρχήν πόσο καιρό ήταν η Αστυνομία στα ίχνη των απαγωγέων και υπάρχουν πληροφορίες που είχατε οι οποίες προέρχονται και εκτός συνόρων για να φτάσει μέχρι εκεί;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η Ελληνική Αστυνομία και όλος ο κόσμος και της Κρήτης και ευρύτερα ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από αυτή την υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Έξι μήνες κρατήθηκε αυτός ο άνθρωπος, ταλαιπωρήθηκε φοβερά και οι συνθήκες της κράτησης του ήταν επίσης τραγικές.
Από ’κει και πέρα σε ό,τι αφορά το θέμα των ερευνών, χωρίς να μπω σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες, ακόμη και τώρα που έχει λήξει το θέμα, γιατί μπορεί να αποκαλυφθούν θέματα που δεν πρέπει να αποκαλυφθούν για το μέλλον για μελλοντικές επιχειρήσεις, ήταν κοντά σε κάποιους δράστες, όχι σε όλους, σε κάποιους απαγωγείς για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν ο τόπος που κρατείτο ο κύριος Λεμπιδάκης, άρα δεν μπορούσαν να γίνουν συλλήψεις, παρά μόνο μετά την απελευθέρωση του απαχθέντος.
Όπως καταλαβαίνετε, ο κύριος αντικειμενικός σκοπός ήταν να απελευθερωθεί ο άνθρωπος και να μην υποστεί κάτι από αυτούς τους απαγωγείς. Ε, αυτό επετεύχθη. Επετεύχθη επίσης να μην χυθεί καθόλου αίμα, δεν πληρώθηκαν λύτρα και συνελήφθησαν οι απαγωγείς, σε χρόνο ρεκόρ θα έλεγα.
Δημοσιογράφος: Συνελήφθησαν όλοι οι απαγωγείς ή η Ελληνική Αστυνομία αναζητάει μέλη και άλλων από την ομάδα, γιατί οι πληροφορίες λένε ότι ήταν διευρυμένη η ομάδα, δεν ήταν μόνο αυτοί…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Συνελήφθησαν οι απαγωγείς για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία. Από ’κει και πέρα η έρευνα έχει πάρει το δρόμο της στο δικαστικό επίπεδο, οι ανακριτές κάνουν την δουλειά τους…
Δημοσιογράφος: Οι εγκέφαλοι κύριε Υπουργέ, είναι μεταξύ των συλληφθέντων; Οι εγκέφαλοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες σας, είναι μεταξύ των συλληφθέντων;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πιστεύουμε ότι ναι είναι μεταξύ των συλληφθέντων. Από ΄κει και πέρα όμως δεν αποκλείουμε τίποτα, αν βρεθούν άλλα αποδεικτικά στοιχεία είτε από τις αστυνομικές έρευνες που και αυτές συνεχίζονται, είτε από τις ανακριτικές έρευνες, το θέμα θα προχωρήσει.
Δημοσιογράφος: Άρα η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η κύρια ομάδα πιστεύουμε ότι έχει συλληφθεί.
Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι έχει συλληφθεί η κύρια ομάδα γιατί οι πληροφορίες μέχρι τώρα που προέκυπταν από τα ρεπορτάζ ήτανε ότι οι δυο εγκέφαλοι της σπείρας διαφεύγουν.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, αυτές τις μέρες έχουν ειπωθεί πάρα πολλά, σε σημείο που προβληματιζόμαστε όλοι και λέμε: α, δεν το ξέραμε αυτό; Όμως πέρα από τα διάφορα σενάρια, μερικά έχουν βαθμό αλήθειας, κάποια από τα σενάρια που κυκλοφορούν δεν έχουν σχέση με την αλήθεια, πλησιάζουν το μυθιστόρημα ή είναι απλές εικασίες.
Δημοσιογράφος: Σε σχέση με το ότι εμπλέκονται και Ρώσοι κακοποιοί στην όλη υπόθεση.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη αλλά σας είπα ότι συνεχίζονται οι έρευνες και μπορεί να οδηγήσουν κάπου που δεν ξέρουμε ακόμη.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει σχέση των δραστών με την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πάλι μπαίνουμε στις εικασίες, πάλι μπαίνουμε στις διάφορες υποθέσεις, δεν υπάρχουν στοιχεία αυτή την στιγμή, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται και δεν θα ήθελα να μπω στα επιχειρησιακά θέματα. Γιατί και δεν είναι δουλειά δική μου αλλά και δεν ήθελα να αποκλείσω οτιδήποτε που μπορεί να έχει σχέση με τις έρευνες…
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Λοιπόν χθες είχαμε άλλο ένα στυγερό έγκλημα στην Κρήτη, στην Σητεία, που λέγαμε και στην εισαγωγή της εκπομπής, με δράστη έναν Βούλγαρο υπήκοο. Εκεί εντοπίστηκε γρήγορα ο δολοφόνος. Αυτό είναι ένα γεγονός στο οποίο βοήθησαν αυτόπτες μάρτυρες ή υπήρχαν κάποιες πληροφορίες ήδη στις αστυνομικές Αρχές;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πράγματι σε χρόνο ρεκόρ αποκαλύφθηκε ο δράστης και αυτό δείχνει και την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας στην Κρήτη, στο Λασίθι συγκεκριμένα, και την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας γενικότερα, η οποία βλέπετε τον τελευταίο καιρό, θα έλεγα εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει πολύ σημαντικές επιτυχίες στο θέμα των ναρκωτικών, στο θέμα του χτυπήματος του μεγάλου εγκλήματος, των πολύ σοβαρών εγκλημάτων όπως είναι ληστείες, όπως είναι άλλα εγκλήματα και κυρίως στην εξάρθρωση διαφόρων ομάδων, οργανώσεων που λυμαίνονταν τη χώρα και έκαναν ληστείες, παράνομες πράξεις σε όλη τη χώρα.
Δημοσιογράφος: Πάντως στο πεζοδρόμιο με τις μολότοφ δεν έχετε κερδίσει τη μάχη. Πάλι το βράδυ είχαμε επεισόδια, με επίθεση ομάδων με μολότοφ στη Χαριλάου Τρικούπη που μονίμως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διαμαρτύρεται αλλά και στο Πολυτεχνείο πλησίον και προχθές το βράδυ και κάθε βδομάδα χωρίς να υπάρχουν προσαγωγές.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το θέμα της δράσης, της αναρχικής δράσης κάποιων ομάδων που νομίζουν ότι έτσι θα κάνουν την επανάσταση τους και θα αλλάξουν τον κόσμο -ποτέ δεν άλλαξε κανένα κομμάτι του κόσμου με τέτοιες πράξεις με τέτοιες ενέργειες- συνεχίζεται, έχουμε προβλήματα σε αυτό τον τομέα. Προσπαθούμε να μειώσουμε τη δράση τους. Η λύση και τα προβλήματα των τελευταίων χρόνων καθώς και η έλλειψη μαζικών κινημάτων και μαζικών οργανώσεων έχει συμβάλει σε αυτόν τον τομέα όμως…
Δημοσιογράφος: ... Αυτό είναι άλλο θέμα κύριε Υπουργέ με συγχωρείτε, εδώ πέρα υπάρχει ομάδα που κάθε Παρασκευή βράδυ, κάθε Σάββατο βράδυ, πάει και ρίχνει βόμβες μολότοφ στη διμοιρία των ΜΑΤ….
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: …όμως οφείλω να πω ότι έχει γίνει σημαία το θέμα των Εξαρχείων από την αντιπολίτευση, ένα πρόβλημα υπαρκτό και παραβλέπονται άλλοι τομείς όπως είναι η Δυτική Αττική που και εκεί πήγαν να κάνουν σημαία προβλήματα χρονίζοντα αλλά δεν βγήκε, όπου η κατάσταση έχει ηρεμήσει αρκετά.
Όμως όλα αυτά τα προβλήματα και στη Δυτική Αττική, και στα Εξάρχεια, οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, δεν είναι θέμα μόνο αστυνομικής αντιμετώπισης. Έχουν όλα αυτά τα ζητήματα σχέση με πολύ ευρύτερους παράγοντες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε…
Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει ότι, αφήνετε αιχμές και σε συναδέλφους σας από το Υπουργικό Συμβούλιο ότι δεν σας συμπαρίστανται για να βελτιώσετε την κατάσταση στα Εξάρχεια;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι - όχι καμία αιχμή, αλλά δεν πρέπει να απομονώνουμε τα περιστατικά σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, παραβλέποντας το τι γίνεται με τα θέματα της ασφάλειας σε όλη τη χώρα. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που βγήκαν προχτές...
Δημοσιογράφος: Αυτό ήθελα να πω κύριε Υπουργέ για τα στοιχεία για τα εγκλήματα. Αλλά πριν μας πείτε για το τι καταδεικνύουν τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με τα εγκλήματα, να μιλήσουμε και για ένα άλλο στυγερό έγκλημα που έγινε χθες στο Ρέντη και ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε από κάποιον που φαίνεται ότι ήταν γνωστός του με 18 μαχαιριές και θεωρείται ένα από τα πλέον στυγερά εγκλήματα των τελευταίων ετών και φαίνεται ότι ήταν γνωστός του, γιατί δεν υπήρξαν στοιχεία διάρρηξης, ίχνη διάρρηξης.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κυρία Χρονά, μακάρι να μπορούσαμε να φτιάξουμε έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο ή ένα κόσμο χωρίς εγκλήματα, χωρίς παραβατικότητα αλλά δυστυχώς υπάρχουν, θα υπάρχουν και παραβατικές συμπεριφορές και εγκλήματα. Το θέμα είναι πώς θα τα περιορίσουμε, πώς το κράτος μέσω της αστυνομίας θα μπορεί να αντιδρά γρήγορα για να βρίσκει τους ενόχους και έτσι να αποτρέπονται.
Δημοσιογράφος : Αναφέρθηκα στο περιστατικό, μήπως έχετε κύριε Υπουργέ κάποιες πληροφορίες για τελευταία στοιχεία, θα έχουμε και ρεπορτάζ δηλαδή επί του θέματος.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε δε θέλω να μπαίνω στο αστυνομικό ρεπορτάζ και σε λεπτομέρειες που δεν είναι θέμα των άμεσων καθηκόντων μου. Για τα θέματα της απαγωγής της Κρήτης λέω κάποιες λεπτομέρειες παραπάνω γιατί είναι κάτι πολύ σημαντικό.
Από εκεί και πέρα μας ενδιαφέρει να μειώσουμε το έγκλημα, να μειώσουμε την παραβατικότητα. Από τα στοιχεία που βγήκαν προχτές, τα οποία συγκρίνουν το πρώτο εξάμηνο του 2017 με το πρώτο εξάμηνο του 2016, φαίνεται ότι υπάρχει σημαντική μείωση σε πάρα πολλούς τομείς όπως είναι οι ληστείες, όπως είναι οι κλοπές ακόμη και τσαντών και οικιών και αυτοκινήτων, φυσικά στα ναρκωτικά υπάρχουν τεράστιες επιτυχίες.
Κοντά 10 τόνοι κατασχέθηκαν ναρκωτικά το πρώτο εξάμηνο του 2017, 10 τόνοι κάνναβης και γύρω στα 187 κιλά κοκαΐνης κι άλλα τόσα ηρωίνης. Πολύ σημαντικές ποσότητες που θα πήγαιναν στην αγορά και θα κατέστρεφαν νέα παιδιά και κόσμο. Αυτά όλα είναι σημαντικές επιτυχίες.
Η Αστυνομία ανταποκρίθηκε στις κύριες κατευθύνσεις που έχω δώσει με κύρια προτεραιότητα τα ναρκωτικά και φυσικά, όπως σας είπα και πριν, δεν μπορούμε να εξαλείψουμε ή να μηδενίσουμε το έγκλημα και την παραβατικότητα.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Τώρα όμως υπάρχει και ένα άλλο έγκλημα αυτό το οποίο αντιμετωπίζει κυρίως η Αγγλία, η Βρετανία, αλλά και η Γαλλία, οι δύο αυτές μεγάλες Χώρες, αυτό της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας και θέλω να σας ρωτήσω κ. Υπουργέ αν υπάρχουν σχέδια και προβλέψεις από την Ελληνική Αστυνομία για αποτροπή ή αν έχει απασχολήσει μέχρι στιγμής κάποιο άτομο ή κάποια μέλη που πιθανότατα να θέλουν να δράσουν και στην πατρίδα μας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς η Βρετανική Αστυνομία αν δεν κάνω λάθος, νομίζω ανακοίνωσε ότι δεν έχει σχέση με τζιχαντιστική τρομοκρατία…
Δημοσιογράφος: Όχι δε μιλάω για το χθεσινό. Μιλάω γενικότερα. Μιλάω για τα πέντε χτυπήματα που έχει δεχθεί όμως. Είναι στο Λονδίνο τα τέσσερα και στο Μάντσεστερ το πέμπτο.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τραγικές καταστάσεις και επικίνδυνες καταστάσεις στο Λονδίνο κι όχι μόνο, και στις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις. Εμείς ευτυχώς δεν έχουμε τέτοια περιστατικά, όμως προετοιμαζόμαστε και δουλεύουμε, ώστε να μην έχουμε. Γιατί το να λες δεν έχεις και να επαφίεσαι στην ήρεμη κατάσταση είναι ό,τι πιο επικίνδυνο και ό,τι χειρότερο.
Εμείς δουλεύουμε με τις Υπηρεσίες της Αστυνομίας, με τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, συνεργαζόμαστε με ξένες Υπηρεσίες Πληροφοριών, ευρωπαϊκές και όχι μόνο, προκειμένου να αποτρέψουμε τέτοια περιστατικά.
Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά δεν υπάρχει κάποιος πυρήνας εδώ στην Ελλάδα και ότι απλώς προετοιμαζόμαστε σε επίπεδο πληροφορίας εάν μας αποκαλυφθεί κάτι;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όλες οι ενδείξεις που έχουμε, και οι δικές μας αλλά και από άλλες πηγές, δείχνουν ότι δεν υπάρχει οργανωμένος πυρήνας τζιχαντιστών στην Ελλάδα. Από 'κει και πέρα έχω ξαναπεί ότι ποτέ δεν μπορείς να αποκλείσεις μεμονωμένους, μοναχικούς λύκους όπως λέγονται, και γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα τα οποία χρειάζεται να πάρουμε.
Η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βλέπετε τι γίνεται στον περίγυρο και στα Βαλκάνια και στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική γενικότερα.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Θα λειτουργήσει όμως το τζαμί στην ελληνική πρωτεύουσα. Αυτό σημαίνει με την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του τζαμιού θα αποκλειστούν όλοι οι άλλοι χώροι που είναι σε διασπορά είτε στη Δυτική Αττική είτε στην Ανατολική; Λατρευτικοί χώροι, οι οποίοι δεν έχουν πάρει αρκετοί εξ’ αυτών έγκριση. Επίσημη έγκριση από την πολιτεία.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι άτυποι χώροι προσευχής που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δε σημαίνει ότι είναι και κέντρα τζιχαντιστών. Είναι χώροι προσευχής, άτυποι γιατί δεν υπάρχει ο κανονικός χώρος προσευχής, ο νόμιμος. Πιστεύουμε ότι όταν λειτουργήσει ο νόμιμος χώρος προσευχής για τους μουσουλμάνους, κύρια για τους μουσουλμάνους μιλάμε τώρα, θα πηγαίνουν εκεί οι άνθρωποι και έτσι θα αποδυναμωθούν ή θα καταργηθούν οι υπόλοιποι χώροι.
Πιστεύω ότι θα μειωθεί ο ρόλος τους και όλη η κατάσταση θα είναι, αν θέλετε και από πλευράς ασφαλείας, πιο ελεγχόμενη. Εμάς μας συμφέρει. Εμείς θέλουμε να έχουμε χώρους ελεγχόμενους από πλευράς ασφαλείας και όχι χώρους που δεν ξέρει κανένας τι γίνεται.
Δημοσιογράφος: Ναι απλώς σας ρωτάω αν θα υπάρξει πρωτοβουλία από εσάς, γιατί υπάρχουν κάποιοι χώροι προσευχής, οι οποίοι δεν έχουν λάβει καμία άδεια.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αναπόφευκτα αυτή τη στιγμή υπάρχουν χώροι προσευχής χωρίς άδεια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν ελέγχονται. Εμείς παίρνουμε όλα τα μέτρα από πλευράς ασφαλείας προκειμένου να υπάρχουν πληροφορίες, να ελέγχονται και αυτή τη στιγμή οι άτυποι χώροι προσευχής.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ να πάμε σε γενικότερα θέματα ασφάλειας. Είπατε ότι η Ελλάδα θεωρείται μία ασφαλής χώρα δεδομένων και όσων συμβαίνουν στις γειτονικές χώρες. Μπορούμε αυτό να το πούμε με απόλυτη βεβαιότητα για τους πολίτες τους Έλληνες, αλλά και για όσους ενδεχομένως θέλουν να ταξιδέψουν, στη χώρα μας, ότι η Ελλάδα αποτελεί μία ασφαλή χώρα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Νομίζω ότι αυτό φάνηκε σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Χθες ταξίδεψα στη Θεσσαλονίκη για τη τετραμερή σύσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στη χώρα μας, την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία και η κίνηση στο Αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” σχεδόν ήταν περισσότερη από τις καλύτερες μέρες του καλοκαιριού. Αυτό αποδεικνύει ότι οι τουρίστες, οι ξένοι πολίτες εμπιστεύονται τη χώρα μας και την εμπιστεύονται πολύ περισσότερο ακόμη και από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, για να μην πω για άλλες χώρες που παραδοσιακά ήταν τουριστικός προορισμός, στον περίγυρό μας.
Δημοσιογράφος: Και στα θέματα ασφάλειας που συζητήσατε με τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών που αναφέρατε, έχουν παρθεί αποφάσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα ενδυναμώσουν την αίσθηση ασφάλειας, αλλά και στην πράξη αν υπάρξουν μέτρα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ξέρετε η ασφάλεια δεν επιτυγχάνεται μόνο με μέτρα που λαμβάνονται μόνο στο εσωτερικό της χώρας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση παίζει μεγάλο ρόλο το τι μέτρα λαμβάνονται και τι συνεργασίες γίνονται στον περίγυρο ή γενικότερα στο διεθνές περιβάλλον. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και με αυτή τη σύσκεψη που έγινε, Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών στη Θεσσαλονίκη.
Συζητήθηκαν θέματα παραδοσιακά, κλασικά, θέματα της εξωτερικής πολιτικής και οι διμερείς σχέσεις και γενικότερα οι σχέσεις στα Βαλκάνια, αλλά και θέματα προάσπισης της ασφάλειας και συνεχούς, καθημερινής συνεργασίας με αυτές τις χώρες, όπως το ίδιο έχουμε κάνει και με άλλες χώρες και της Μέσης Ανατολής αλλά φυσικά και Ευρωπαϊκές.
Δημοσιογράφος: Θα υπάρξουν κάποιες συνεργασίες μεταξύ των χωρών που αναφέρατε, δηλαδή την Ελλάδα και των χωρών της Μέσης Ανατολής ή της Βουλγαρίας, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια στον περίγυρο των συνόρων;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό συμφωνήθηκε. Ήδη αύριο θα συναντηθεί ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Αρχηγό της Αστυνομίας των Σκοπίων και στη συνέχεια, μέχρι τον Δεκέμβριο θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις, και σε τετραμερές επίπεδο στη Θεσσαλονίκη, των Αρχηγών των Αστυνομιών ή κλιμακίων των Αστυνομιών αλλά παράλληλα και συναντήσεις των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των χωρών στην Πτολεμαΐδα όπου έχει δημιουργηθεί πριν από ένα χρόνο μια εξαιρετική Πυροσβεστική Ακαδημία.
Δημοσιογράφος: Τώρα, κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα θέμα το οποίο δεν σας αφορά άμεσα, εμμέσως όμως υπάρχει ένα ζήτημα, διότι οι συνδικαλιστές της αστυνομίας είπαν, σε σχέση και αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, ότι δεν θα μπαίνουν ενδιάμεσα για να προστατεύουν τη διαδικασία και δεν θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα βάλουν φραγμό στους ανθρώπους που πιθανότατα να χάνουν τα σπίτια τους. Ποια είναι η δική σας η θέση;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η όλη θέση της Κυβέρνησης, η κεντρική θέση της Κυβέρνησης, είναι να μην επηρεαστούν οι άνθρωποι που έχουν και νομίζω δεν θα επηρεαστεί κάποιος που έχει μια κατοικία. Οι πλειστηριασμοί πιστεύω αφορούν αυτούς που έχουν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία και οι αστυνομικοί βλέπετε ότι δεν έχουν κύριο ρόλο στη διευθέτηση των προβλημάτων.
Δημοσιογράφος: Ναι αλλά βλέπουμε σκηνές rock κάθε φορά, κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία, τουλάχιστον της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εκεί ποια είναι η συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η Ελληνική Αστυνομία κρατάει το ρόλο τον ισορροπημένο τον οποίο πρέπει να κρατάει είτε σε εργασιακές διεκδικήσεις, είτε διεκδικήσεις ή συγκρούσεις αν θέλετε ή διαφωνίες της μορφής που αναφέρατε και αυτό το ρόλο θα συνεχίσει να κρατάει.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ θα ήθελα να ρωτήσω σε σχέση με την αντιπυρική περίοδο, η οποία ολοκληρώνετε νομίζω τέλος του μήνα, τέλος Οκτωβρίου. Ωστόσο ήταν ένα καλοκαίρι αυτό που ζήσαμε στην Ελλάδα, ενδεχομένως αν δε με απατά η μνήμη μου και τα στοιχεία του ρεπορτάζ, με τις περισσότερες σε αριθμό φωτιές, που εκδηλώθηκαν ποτέ, ωστόσο με τις καμένες εκτάσεις, τι απολογισμός υπάρχει;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κυρία Χρονά, άνθρωποι καλών προθέσεων όπως είσαστε εσείς, όπως είναι πολλοί φίλοι μου λένε ότι φέτος το καλοκαίρι κάηκε η χώρα.
Δημοσιογράφος: Εγώ δεν είπα κάτι τέτοιο, είπα για τον αριθμό...
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι λέω για τους φίλους μου. Αυτή η εντύπωση προκλήθηκε από έναν αριθμό μέσων ενημέρωσης. Πλην όμως εγώ μιλάω με αριθμούς και οι αριθμοί θα βγουν τις επόμενες μέρες, σε παρουσίαση που θα γίνει.
Δημοσιογράφος: Πάντως η Ζάκυνθος κάηκε, τα Κύθηρα κάηκαν.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, αν πάρουμε ένα-ένα κομμάτι... μιλάμε για όλη τη Χώρα. Η Ζάκυνθος κάηκε…
Δημοσιογράφος : Προσπαθούσαν οι πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν τρία μέτωπα, ξαφνικά ξεφύτρωναν στην πλάτη τους άλλα πέντε.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Απόλυτα δίκιο έχετε κ. Σκάλκο. Πλην όμως να σας μιλήσω για όλη τη χώρα και μετά πάμε αν θέλετε στη Ζάκυνθο. Σε όλη τη χώρα οι καμένες εκτάσεις είναι από τις λιγότερες τη τελευταία δεκαετία με αρκετά μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, αλλά οι καμένες εκτάσεις λέω, οι ζημιές, ήταν περιορισμένες και μάλιστα οι καμένες εκτάσεις ανά πυρκαγιά ήταν οι λιγότερες στη διάρκεια της δεκαετίας. Και αυτό σημαίνει τι;
Όταν έχεις πολλές πυρκαγιές και λίγες εκτάσεις ανά πυρκαγιά σημαίνει ότι ήταν άμεση η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Αν θέλετε η άμεση επέμβαση με παλιά μέσα, με μεγάλες προσπάθειες, με πολύ κόπο των πυροσβεστών, με αυτοθυσία των πυροσβεστών.
Δημοσιογράφος: Με αυτοθυσία των πυροσβεστών και αυταπάρνηση γιατί δούλεψαν ηρωικά.
Δημοσιογράφος: Και χωρίς υλικά κύριε Υπουργέ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και το αποτέλεσμα πιστεύω ότι ήταν πολλές πυρκαγιές, λίγες εκτάσεις. Στη Ζάκυνθο που είπατε κύριε Σκάλκο, οι περισσότερες πυρκαγιές αφορούσαν το βόρειο μέρος του νησιού, μια κατάσταση όπως την περιγράψατε. Σβήναμε μια φωτιά προέκυπταν δύο στη πλάτη των πυροσβεστών, κοντά 120 πυρκαγιές.
Την ημέρα που είχαμε τη πυρκαγιά στο Κάλαμο ήταν 24 πυρκαγιές στο Βόρειο μέρος της Ζακύνθου, προφανώς αυτές οι πυρκαγιές δεν ήταν τυχαίες, υπήρχαν συμφέροντα που τις προκάλεσαν και είναι κάτι το οποίο συνεχίζουμε να ερευνούμε.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, να μείνουμε λίγο σε αυτό και αν έχετε τη καλοσύνη να μας πείτε σε σχέση με τους εμπρηστές, που και κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών το καλοκαίρι, είδαμε ότι το αναφέρατε πάρα πολλές φορές ότι υπάρχουν εμπρηστές. Πιστεύετε, εκτιμάτε ή έχετε στοιχεία ότι αυτό το κύκλωμα των εμπρηστών έχει έδρα και συμφέροντα εκτός Ελλάδος;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα, αλλά υπάρχουν συμφέροντα. Υπάρχουν συμφέροντα οικοπεδικά, υπάρχουν αντεκδικήσεις μεταξύ διαφόρων πλευρών σε κάποιο τόπο, υπάρχουν και λίγοι πυρομανείς, υπάρχουν διαφορετικά τέλος πάντων συμφέροντα που τα ερευνούμε.
Δημοσιογράφος: Εντός Ελλάδας είναι αυτά, από εντός της χώρας ορμώνται αυτά τα συμφέροντα ή πιστεύετε ότι υπάρχει και σχέδιο;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν έχουμε ένδειξη ότι υπάρχει κάποιος εκτός Ελλάδος που προκάλεσε τις πυρκαγιές. Κυρίως είναι οικοπεδικά συμφέροντα.
Δημοσιογράφος: Κλείνοντας κύριε Υπουργέ, επειδή είναι επί θύρας η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου και έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στην συμπολίτευση, θέλω ένα δικό σας σχόλιο ακούγοντας στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. να λένε ότι θα καταψηφίσουν και μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών έχουνε σημειώσει ότι θα καταψηφίσουν και οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει για την λεγόμενη Τουρκική ένωση Ξάνθης. Υπάρχει χάσμα πλέον στην Κυβέρνηση;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν υπάρχει κανένα χάσμα στη Κυβέρνηση. Είναι λογικό και σε οποιαδήποτε οικογένεια υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αντιρρήσεις. Στο θέμα της αλλαγής φύλου μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου ή συμφωνεί ή αποδέχεται κατά κάποιο τρόπο αυτούς τους εκσυγχρονισμούς και αυτές τις ρυθμίσεις.
Τα πράγματα και οι νομοθεσίες και οι αντιλήψεις δε μπορεί να είναι όπως πριν 100 χρόνια. Πρέπει να γίνονται σεβαστά και τα δικαιώματα πολύ μικρών ομάδων, είτε μας αρέσει είτε όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά.
Δημοσιογράφος: Εσείς προσωπικά κύριε Υπουργέ θεωρείτε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο, ειδικά σε ότι αφορά τη δυνατότητα ένας 15χρονος να μπορεί να αποφασίσει να κάνει αλλαγή φύλου;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, πιστεύω ότι η κυβερνητική κατεύθυνση είναι στη σωστή κατεύθυνση που επιβάλουν οι ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών και βέβαια δεν είναι κεντρικά ζητήματα αυτά που απασχολούν τη πολιτική μας και που πρέπει να απασχολούν την κοινωνία μας. Είναι εκσυγχρονισμοί, πιστεύω ότι σε άλλες χώρες περνούν με λιγότερες εντυπώσεις.
Δημοσιογράφος: Πώς χαρακτηρίζεται την αντίδραση βουλευτών του συγκυβερνώντος κόμματος των ΑΝ.ΕΛ. σε αυτό;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αντιδράσεις και απόψεις μπορεί να υπάρχουν για οποιοδήποτε θέμα. Αυτή είναι η ομορφιά του διαλόγου και έτσι γίνεται στις δημοκρατικές κοινωνίες.
Δημοσιογράφος: Άρα λέτε ότι δε κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι δε κινδυνεύει η κυβερνητική συνοχή όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν εδώ. Ευελπιστούμε και σε άλλες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ σύντομα, αναίμακτες όπως ήταν αυτή της υπόθεσης Λεμπιδάκη.
Δημοσιογράφος: Να ‘στε καλά κύριε Υπουργέ. Καλή συνέχεια.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ευχαριστώ.

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια