Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Φάρμακα +αλκοόλ= ατύχημα - Tου Κωνσταντίνου Τζέκη

Είναι γνωστές οι επικίνδυνες συνέπειες από τον συνδυασμό φαρμάκων και αλκοόλ. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι  ότι δεν είναι ανάγκη να παίρνει κανείς ψυχοφάρμακα ή ναρκωτικά για να γίνει η ζημιά.

Ακόμη και αν κάποιος παίρνει αντιρρευματικά, αντιαλλεργικά ή και ορισμένα αντιβιοτικά φάρμακα, συνδυάζοντάς τα έστω και με μικρή ποσότητα αλκοόλ, οι συνέπειες είναι το ίδιο βλαβερές.

Οι οδηγοί νεαρής ηλικίας, μπορούν να επηρεασθούν με μικρότερη ποσότητα αλκοόλ. Άλλωστε έχουν μειωμένη αίσθηση του κινδύνου.

Διαβάστε παρακάτω την άποψη των ειδικών του κέντρου απεξάρτησης «Αλλαγή ζωής» τηλ   2392062515, 6948362450, 6945784070 ή στο site info://allagizois.com, Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης

Γενικά αν κάποιος παίρνει, Ηρεμιστικά, Αντιψυχωσικά, Αντιεπιληπτικά, Αντιισταμινικά, Αντιυπερτασικά, Αναισθητικά φάρμακα και οδηγεί, ας ρωτήσει αν μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά του στην οδήγηση.

Πόση όμως ποσότητα οινοπνεύματος περιέχουν τα ποτά που πίνουμε;

Ένα ποτήρι μπύρα που περιέχει 330 χιλιοστά του λίτρου, με 5% οινόπνευμα, περιέχει 13 γραμμάρια οινοπνεύματος.

Ένα ποτήρι    κρασί που περιέχει 125 χιλιοστά του λίτρου, με 12% οινόπνευμα, περιέχει 12 γραμμάρια οινοπνεύματος.

Ένα ποτήρι   παλαιωμένο κρασί που περιέχει 75 χιλιοστά του λίτρου, με 18% οινόπνευμα, περιέχει 11 γραμμάρια οινοπνεύματος.

Ένα ποτήρι λικέρ που περιέχει 30 χιλιοστά του λίτρου, με 40% οινόπνευμα, περιέχει 9,5 γραμμάρια οινοπνεύματος

Ένα ποτήρι ουίσκι που περιέχει 30 χιλιοστά του λίτρου, με 40% οινόπνευμα, περιέχει 9,5 γραμμάρια οινοπνεύματος.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι χαρακτηριστικά της απατηλής θεώρησης του αλκοόλ, αναφορικά με την ακίνδυνη μπύρα, ή το αθώο κρασάκι.

Μπορεί να περιέχει μικρή ποσότητα οινοπνεύματος, σε  σχέση με τα άλλα ποτά, αλλά πίνουμε περισσότερο. Κανείς δεν στέκεται σε ένα ποτήρι μπύρας ή ένα ποτηράκι κρασιού.

Προχωρώντας  τη σκέψη μας πρέπει να υπολογίσουμε ότι ένας άνδρας που ήπιε δύο σφηνάκια ουίσκι ή λικέρ με περιεκτικότητα 40 γραμμάρια οινοπνεύματος και ζυγίζει 80 κιλά, έχει 80Χ70% υγρά, 56 κιλά υγρά. Διαιρώντας το οινόπνευμα των τριών ποτηριών ουίσκι,30 χιλιοστών του λίτρου(σφηνάκια),  28,5 γραμμάρια : 56 =50,8 γραμμάρια. Συνεπώς είναι μεθυσμένος. Το ίδιο συμβαίνει με τρία μεγάλα ποτήρια μπύρα, τέσσερα ποτηράκια κρασί κλπ.

Για τις γυναίκες που τα υγρά τους στο σώμα τους είναι λιγότερα,(60%) απαιτείται κατά πολύ λιγότερη κατανάλωση.

Σημειώνουμε ότι τα φάρμακα επιτείνουν τους βαθμούς οινοπνεύματος, καθώς σαν κατασταλτικά ή διεγερτικά που είναι δημιουργούν αλυσιδωτές δυσμενείς επιδράσεις στον οργανισμό. Βέβαια σε όλα αυτά δεν υπολογίζουμε την κούραση, την πολυφαγία, την υπνηλία για να καταδείξουμε την σοβαρότητα των κινδύνων που μας απειλούν κατά την οδήγηση των αυτοκινήτων μας.


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια