Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ιρακινές Δυνάμεις εισέρχονται στην αμφισβητούμενη πόλη Kirkuk καθώς οι Κούρδοι υποχωρούν


Οι Ιρακινές Κυβερνητικές Δυνάμεις εισήλθαν στο κέντρο του Kirkuk μετά από την κατάληψη των βασικών εγκαταστάσεων και υποδομών που βρισκόταν έξω από την πόλη και υπερασπιζόταν από
τους Κούρδους μαχητές. Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη μπροστά από την προχώρηση των ιρακινών δυνάμεων.
Ο Ιρακινός Στρατός κινήθηκε προς την κατάληψη του Kirkuk ακριβώς τρεις εβδομάδες μετά από το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής του Κουρδιστάν, που πραγματοποιήθηκε σε όλη την Περιφερειακή Διοίκηση του Κουρδιστάν (Kurdistan Regional Government (KRG).
Οι Ιρακινές Κυβερνητικές Δυνάμεις έχουν στόχο να ξαναπάρουν πίσω και υπό τον έλεγχο του Ιρακινού κράτους όλες εκείνες τις περιοχές του Βορείου Ιράκ που βρίσκονται αυτή την στιγμή  υπό τον έλεγχο των κούρδων. Έλεγχος που κερδήθηκε από αυτούς σχετικά πρόσφατα και μετά την μάχη της Μουσούλης και την βίαια απομάκρυνση από την περιοχή των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Απομάκρυνση που όλοι μαζί ( Κούρδοι, Κυβέρνηση Ιράκ, Αμερικανοί, Τούρκοι, Ιρανοί και άλλοι) υποστήριξαν την προηγούμενη περίοδο στις μάχες για την ανακατάληψη της Μουσούλης.
Οι κάτοικοι των ελεγχόμενων πλέον από τους Κούρδους περιοχών, συμπεριλαμβανομένου και του Kirkuk, υποστήριξαν στο σύνολο τους την απόσχιση της περιοχής τους από το Ιράκ στη ψηφοφορία που έγινε στο Κουρδιστάν  την 25η  Σεπτεμβρίου 2017. Και ενώ βέβαια το Kirkuk είναι έξω από αυτό που ορίζεται επίσημα (ίσως;) ως το Ιρακινό Κουρδιστάν, κάτοικοι της πόλης είχαν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα αυτό.
Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ Αλ Αμπαντί είχε καταγγείλει την ψηφοφορία, στο δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής του Κουρδιστάν, ως αντισυνταγματική. Αλλά η Περιφερειακή Διοίκηση του Κουρδιστάν (KRG) επέμεινε ότι ήταν νόμιμο.
Οι Αξιωματούχοι των ΗΠΑ που ήταν ήδη «απασχολημένοι για την αποκλιμάκωση της έντασης από όλες τις πλευρές στο Ιράκ», ενώ ο Πρόεδρος Donald Trump είπε ότι οι Αμερικανοί «δεν θα πρέπει να πάρουν το μέρος κάποιας από τις πλευρές εκεί». «Σε εμάς δεν αρέσει καθόλου το γεγονός ότι αυτοί αλληλοσυγκρούονται,» πρόσθεσε ο Πρόεδρος.
Σε Twitter που δημοσιεύτηκε από το Κουρδικό @RudawEnglish επισημαίνεται ότι οι Ιρακινές Κυβερνητικές Δυνάμεις βρίσκονται ήδη στο γραφείο του Κυβερνήτη του Kirkuk.
Ο  Πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ Αλ Αμπαντί (Abadi) είπε σε μια δήλωση του τη Δευτέρα ότι η Επιχείρηση στο Kirkuk ήταν απαραίτητη για «την προστασία της ενότητας της χώρας, η οποία διέτρεχε τον «κίνδυνο του διαμελισμού» λόγω του δημοψηφίσματος των κούρδων. «Καλούμε όλους τους πολίτες να συνεργαστούν με τις ηρωικές Ένοπλες Δυνάμεις μας, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να υλοποιήσουν με αυστηρότητα τις οδηγίες μας για την προστασία των αμάχων κατά προτεραιότητα, και να επιβάλουν την ασφάλεια και την τάξη, και την προστασία των εγκαταστάσεων και οργάνων του κράτους» πρόσθεσε.
Ο Ιρακινός Στρατός ανέφερε τη Δευτέρα (16-10-17) ότι οι μονάδες του είχαν πάρει τον έλεγχο της στρατιωτικής βάσης Κ1, τα πεδία πετρελαίου και αερίου της Baba Gurgur και τα γραφεία της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου.
Η Κυβέρνηση στη Βαγδάτη είπε ότι οι Κούρδοι Μαχητές (Peshmerga) είχαν αποσυρθεί από τις θέσεις τους «χωρίς μάχη». Ωστόσο, συγκρούσεις αναφέρθηκαν στα νότια της περιοχής από τον ήχο των πυροβολισμών που πιάστηκαν από ένα κάμεραμαν του BBC που έκανε ‘γύρισμα’ κοντά σε ένα σημείο ελέγχου.
Οι Ιρακινές Κυβερνητικές Δυνάμεις, σύμφωνα με το Reuters, κατέβασαν την κουρδική σημαία που μέχρι τότε αναπετούσε μαζί με την εθνική σημαία του Ιράκ,. Ο πρωθυπουργός  κ. Abadi είχε διατάξει να αναρτηθεί η σημαία του Ιράκ πάνω από όλα τα αμφισβητούμενα εδάφη στο Βόρειο Ιράκ.
Από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (16-10-17)  χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από την πόλη του Kirkuk φοβούμενοι τις επικείμενες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ τα ιρακινά στρατιωτικά οχήματα κινούνταν μέσα στην καρδιά του Kirkuk. Μια εικόνα, που έχει μοιραστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίζει μέλη των ιρακινών δυνάμεων να κάθονται στο γραφείο του κυβερνήτη του Kirkuk.
REUTERS- Media λεζάντα Ιράκ: Η ομοσπονδιακή αστυνομία δήλωσε ότι πήρε τον έλεγχο από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μετα από την ‘σύμπτυξη’ των Κούρδων Μαχητών από τη περιοχή του Kirkuk την 16η Οκτωβρίου 2017.

Η ταχύτητα με την οποία Ιρακινές Κυβερνητικές Δυνάμεις έφτασαν στο κέντρο της πόλης του Kirkuk έχει οδηγήσει τα δύο κυρίως ένοπλα κόμματα του Κουρδιστάν (PDK-PUK) να αλληλο-κατηγορούνται για «προδοσία». Η Γενική Διοίκηση των Κούρδων Μαχητών (Peshmerga), στην οποία είναι επικεφαλής ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν (Massoud Barzani) του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν (KDP), κατηγόρησε τους αξιωματούχους από την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) ότι υποβοηθούν «στο πραξικόπημα εναντίον του λαού του Κουρδιστάν». Το PUK αρνήθηκε ότι διέταξε την οποιαδήποτε απόσυρση από εκεί, λέγοντας ότι «δεκάδες από τους μαχητές του έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί, αλλά σημείωσε, αλλά κανένας Peshmerga από το KDP έχει γίνει ‘μάρτυρας’ πέφτοντας νεκρός στις μάχες στο Kirkuk».
Εν τω μεταξύ η Τουρκία, όπου οι φόβοι της για την τυχόν ανεξαρτησία των Κούρδων στο Ιράκ θα μπορούσε να οδηγήσει και σε παρόμοιες προκλήσεις από τη δική της κουρδική μειονότητα, εξήρε την Βαγδάτη για την επιχείρηση της , λέγοντας ότι ήταν «έτοιμη για κάθε μορφή συνεργασίας με την ιρακινή κυβέρνηση, προκειμένου να τερματίσει την παρουσία του PKK σε ιρακινό έδαφος». Το PKK - ή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν - είναι μια Κουρδικό-Τουρκική ομάδα ανταρτών, η οποία αγωνίζεται για την αυτονομία από το 1980. Θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από Τουρκία, καθώς και από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Γιατί είναι Kirkuk στην καρδιά αυτής της κρίσης στο Κουρδικό Ζήτημα;
Το Kirkuk είναι μια πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία που την ‘θέλουν’ όλοι, τόσο οι Κούρδοι όσο και η Κυβέρνηση του Ιράκ. Θεωρείται ότι κατοικείται στην πλειοψηφία της από Κούρδους, αλλά ως επαρχιακή πρωτεύουσα του Ιράκ έχει μεγάλους πληθυσμούς από Άραβες και Τουρκμένους. Εξ αλλού η διευθέτηση από τους Sykes-Picot είναι αυτή, που γέννησε, έναν αιώνα πριν, τις  δυσαρέσκειας στη περιοχή και απέκλεισε τους Κούρδους να έχουν ένα κράτος.
Οι Δυνάμεις των Κούρδων Peshmerga κέρδισαν τον έλεγχο του Kirkuk καθώς και ένα μεγάλο μέρος της επαρχίας μόλις το 2014, του πληρώνοντας το κενό που άφησε η αδυναμία αντίστασης του Ιρακινού Στρατού στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (IS) που τότε σάρωσαν ολόκληρο το Βόρειο Ιράκ και επέβαλαν ‘χαλιφάτο’ στις περιοχές αυτές του Βορείου Ιράκ. Τότε ο Στρατός του Ιράκ κατέρρευσε. Στη συνέχεια, και για την απομάκρυνση Ισλαμικού Κράτους, ενώθηκαν όλοι μαζί ( Κούρδοι, Κυβέρνηση Ιράκ, Αμερικανοί, Τούρκοι, Ιρανοί και άλλοι) και στις μάχες για την ανακατάληψη της Μουσούλης. Μετά την ‘απελευθέρωση’ της Μουσούλης και την απομάκρυνση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, το ζήτημα των πετρελαίων του του Kirkuk μπήκε σε μια πολύ ευαίσθητη φάση αντιπαράθεσης μεταξύ όλων των ΄παικτών’ της περιοχής.
Μετά την ανακοίνωση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής του Κουρδιστάν, το Ιρακινό Κοινοβούλιο ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ιράκ κ. Abadi να αναπτύξει τα Ιρακινά Στρατεύματα στο Kirkuk αλλά και σε άλλες επίμαχες περιοχές, αλλά όπως ο ίδιος είπε την περασμένη εβδομάδα, θα δεχόταν οι περιοχές αυτές να κυβερνώνται από μια «joint administration - κοινή διαχείριση» και ότι δεν ήθελε την ένοπλη αντιπαράθεση.
Επίσης την Κυριακή, το Υπουργικό του Συμβούλιο του Ιράκ κατηγόρησε την Περιφερειακή Διοίκηση του Κουρδιστάν (KRG) για την ανάπτυξη στο Kirkuk μαχητών που δεν ήταν Peshmerga και μάλιστα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν και μέλη του ΡΚΚ, που όπως δήλωσε ισοδυναμεί με «αιτία πολέμου». Αλλά αξιωματούχοι της Περιφερειακή Διοίκησης του Κουρδιστάν (KRG) το αρνήθηκαν.

Μετάφραση-Απόδοση: Σεραφείμ Παποστόλου Αντιστράτηγος ε.α.



_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια