Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εντυπωσιακή επιχειρησιακή άσκηση Λιμεναρχείου- Frontex στη νότια Χίο (βίντεο)

Μία εντυπωσιακή άσκηση στην οποία έλαβαν μέρος θαλάσσια και εναέρια μέσα του Λιμεναρχείου Χίου, των σκαφών της Frontex και της Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Κώμης.

Το σενάριο προέβλεπε την περισυλλογή ναυαγών, με το υπερσύγχρονο περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης «Γαύδος 090» να αποτελεί το «στρατηγείο» συντονισμού των συνεργαζόμενων δυνάμεων.

Οι κινήσεις  είχαν απόλυτη ακρίβεια, το επιχειρησιακό πρόγραμμα τηρήθηκε κατά γράμμα, και η συνεργασία αποδείχθηκε άριστη. Τα 100 άτομα διασώθηκαν  από το Ρουμάνικο σκάφος της Frontex και οι υπόλοιποι από τα σωστικά σκάφη, την Ελληνική Ομάδα διάσωσης και το ελικόπτερο Super puma. 

Ακολούθως οι υποτιθέμενοι ναυαγοί πληροφόρησαν τους διασώστες  ότι έχει χαθεί άλλη μια βάρκα με πρόσφυγες, με τους οποίους ξεκίνησαν μαζί, αλλά λόγω της κακοκαιρίας έχασαν την επαφή τους. Τότε απογειώθηκε το Λετονικό  ελικόπτερο, ερεύνησε την περιοχή, τους εντόπισε ανοιχτά του Λιλικά και κάλεσε το Super Puma να επέμβει.

Πρώτοι τους φρόντισαν οι διασώστες που είχαν προστρέξει και στη  συνέχεια τους βοήθησαν να ανέβουν στο ελικόπτερο super puma  που είχε καταφθάσει και τους μετέφερε στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις.

Όλα αυτά εκτελέστηκαν κατά γράμμα στην 2η άσκηση Έρευνας και Διάσωσης που πραγματοποιήθηκε στο Β.Α. Αιγαίο  για να διαπιστώσουν οι συνεργαζόμενοι φορείς το επίπεδο του συντονισμού και αν  χρειαστεί  να διορθώσουν τα κακώς κείμενα που εντοπισθούν.

Συγχαρητήρια

Ο επικεφαλής της άσκησης  Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Χριστιανός Διευθυντής της Υπηρεσίας  Ολοκληρωμένης θαλάσσιας Επιχείρησης μετά το τέλος της επιχείρησης, έδωσε συγχαρητήρια στο Λιμεναρχείο για το σχεδιασμό της άσκησης, τη συνεργασία των φορέων, τον άρτιο  σχεδιασμό, την επαρκή  οργάνωση και την  σωστή πρακτική που ακολουθήθηκε. Ο Λιμενάρχης Χρ. Φραγκιάς,  ο οποίος παρακολούθησε την άσκηση από το Π/Θ ΓΑΥΔΟΣ  τόνισε ότι η συνεργασία με την Frontex   είναι άριστη και αποδίδει καρπούς.

 

 Πηγή: politischios


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια