Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επίδομα παραμεθορίου για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.


Του Κυράνη Κων/νου, πρώην προέδρου ΠΟΕΠΛΣ


Πολλά τα ερωτήματα των συναδέλφων αναφορικά με τη καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου το οποίο και θεσμοθετήθηκε  με το Ν.4472/17 (ΦΕΚ 74 Α') 19-5-17, «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων...», σύμφωνα με τον οποίο χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους εκατό ευρώ (100 €), στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένα στους Νομούς Έβρου (και Σαμοθράκη), Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου.

Το επίδομα αυτό καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην Υπηρεσία της περιοχής που δικαιολογεί την καταβολή του. Επίσης καταβάλλεται και για όσο διάστημα τα στελέχη τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες ενώ σε περίπτωση απομάκρυνσης για οποιονδήποτε λόγο όπως μετακίνηση, απόσπαση, μετάθεση, διάθεση, από την περιοχή η οποία δικαιολογεί τη χορήγησή του, διακόπτεται ισοχρόνως και η καταβολή του.

Σημαντικότερος παράγοντας για τη θεσμοθέτηση του σχετικού επιδόματος αποτέλεσαν οι παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αλλά και των 4 τοπικών ενώσεων :

Ε.Π.Λ.Σ ΛΕΣΒΟΥ – ΛΗΜΝΟΥ –ΑΓ.ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ   
Ε.Π.Λ.Σ ΧΙΟΥ-ΣΑΜΟΥ  
Ε.ΠΛ.Σ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ  
Ε.Π.Λ.Σ ΘΡΑΚΗΣ 

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή και μέχρι την οριστική καταβολή στους δικαιούχους θα πρέπει να αναφερθεί ότι:
Με την υπ΄αριθμ. Πρωτ. 1119.9/13/08/04-6-08 Υ.Α αποφασίστηκε η έγκριση 4 ημερών εκτός έδρας πλέον των δικαιούμενων λόγω θέσης και βαθμού που προβλέπονται στις διατάξεις της παρ. (θ) του αρθρ. 13 Π.Δ 200/1993 (ΦΕΚ 75Α) για το σύνολο των υπηρετούντων στην ανατολική μεθόριο.
Με την αριθμ. Πρωτ. 1119.9/17/08/10-7-08 απόφαση Αρχηγού Λ.Σ καθορίστηκαν τα επιπλέον δικαιολογητικά καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια .

Με το Ω.Π 271330/07-10 σήμα ΥΠτΠ/ΔΠΛΣ Δ΄-ΔΟΥ γνωστοποιήθηκαν οι τροποποιήσεις στη «Μόνιμη εγκύκλιο περί οδοιπορικών εξόδων εσωτερικού»  που αποτέλεσμα είχαν την αύξηση της απόστασης ως προς την καταβολή ημερήσιας αποζημίωσης από 15 χλμ σε 60 χλμ με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό όλων των νησιών που δεν τα καλύπτουν.

Η αυστηρή τήρηση της νομιμότητας και σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια χρημάτων οδήγησε στο να περιοριστούν ή και να σταματήσουν οι εγκρίσεις των απαιτούμενων χρημάτων ενώ σε κάποιες υπηρεσίες μικρότερων νησιών  (Σαμοθράκη – Αγ.Ευστράτιος – Οινούσες – Καστελόριζο – Κάσος κ.α) η δυνατότητα καταβολής έπαψε να υφίσταται.  

Τον Δεκέμβριο του 2016 και με την ανάληψη των καθηκόντων του ΥΝΑΝΠ από τον κ.Κουρουμπλή άρχισε ένας νέος κύκλος πιέσεων της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων  ο οποίος και οδήγησε στην από κοινού συνεργασία της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. της Πολιτικής και της Φυσικής Ηγεσίας .

Την 23/02/2017 σε σύσκεψη στο γραφείο του ΥΝΑΝΠ κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη με τα προεδρεία των ενώσεων Λέσβου-Λήμνου – Αγ.Ευστρατίου, Χίου-Σάμου, Δωδεκανήσων παρουσία του Αρχηγού  του Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχου ΛΣ Ράπτη Σταμάτιου και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου μας κ. Καλαματιανού Διονύσιου συζητήθηκαν οι επιλογές για την οριστική λύση του προβλήματος  . 

Αποτέλεσμα όλων των πιέσεων που ασκήθηκαν ήταν η θεσμοθέτηση του επιδόματος παραμεθορίου με το 3ο Μνημονίου και για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ (καθώς αρχικά προβλέπονταν μόνο για το στρατό ).
 Έτσι λοιπόν το  Μάιο του 2017 εντάχθηκε στο κείμενο του Ν.4472/17 (ΦΕΚ 74 Α') η σχετική διάταξη μετά και από παρέμβαση της Ομοσπονδίας στις συζητήσεις των επιτροπών του Κοινοβουλίου ,σε μία περίοδο μεγάλων εντάσεων και αρνητικών αιφνιδιασμών από πλευράς Κυβέρνησης που ψήφισε «εν κρυπτώ» ένα μισθολόγιο για τους ένστολους με τις Ομοσπονδίες να διαμαρτύρονται δυναμικά .

Σύμφωνα με το 3Ο Μνημόνιο οι αλλαγές στο μισθολόγιο θα έχουν εφαρμογή από την 1-1-2017 συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος παραμεθορίου . 

Στο επίμαχο ερώτημα για την έναρξη καταβολής του επιδόματος παραμεθορίου (άρα και του νέου μισθολογίου )μέχρι και σήμερα δεν υπήρχε σαφής απάντηση .

Λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισαν τα ταμεία αλλά και τα οικονομικά επιτελεία των Σωμάτων η εφαρμογή του μισθολογίου υπολογίζεται με τη μισθοδοσία του Γενάρη του 2018 .
Το ΓΕΣ με σχετική διαταγή του αναφέρει  ως μήνα καταβολής τον Δεκέμβρη.

Σε κάθε περίπτωση όμως και εφόσον τα αναδρομικά αφορούν ένα έτος η αναδρομική καταβολή τους θα αρχίσει τον Φεβρουάριο του 2018 και λογικά θα γίνει τμηματικά και όχι εφάπαξ αν βέβαια το ποσό είναι μεγάλο.  

Η ημερομηνία καταβολής του επιδόματος θα αποτελέσει τρανό παράδειγμα ότι όταν το συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικεί το προφανές ,το αποτέλεσμα είναι πάντα θετικό .

Τόσο οι αποφάσεις του ΣτΕ όσο και το επίδομα παραμεθορίου αποδεικνύουν ότι η δυναμική του δικαίου ξεπερνά τα Μνημόνια γιατί η ασφάλεια του πολίτη και η προστασία της πατρίδας μας αποτελούν αξίες που δεν περικόπτονται .     

http://eplskentel.blogspot.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια