Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέος Σοφρωνιστικός Κώδικας: Δωμάτια συνευρέσεων στις φυλακές - 'Εκτιση ποινής φυλάκισης Σαββατοκύριακα ή αργίες

Μια σειρά πρωτότυπων ιδεών που μπορούν να αλλάξουν σημαντικά το σωφρονιστικό σύστημα και 


στις συνθήκες κράτησης στις φυλακές περιλαμβάνει ο νέος σωφρονιστικός κώδικας των 88 άρθρων που τέθηκε προ ημερών σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για έναν συγκερασμό δοκιμασμένων στο εξωτερικό αλλά και πρωτότυπων ιδεών που φιλοδοξεί να χτίσει την επόμενη μέρα των ελληνικών φυλακών.

Μερικές από τις πιο ευρηματικές ιδέες:

-Έκτιση της ποινής ακόμα και τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες. Το άρθρο 61 προβλέπει την τμηματική έκτιση της ποινής σε καταδίκους που εκτίουν ποινή μέχρι έξι μηνών. Αυτοί θα μπορούν να την εκτίσουν μπαινοβγαίνοντας στη φυλακή μέχρι την απόλυσή τους. Όπως εξηγείται, "η τμηματική έκτιση της ποινής γίνεται κατά τις ημέρες του τέλους της εβδομάδας ή κατά τις ημέρες των αργιών. Οι ημέρες της εβδομάδας κατά τις οποίες ο κατάδικος διαβιώνει εντός καταστήματος κράτησης λογίζονται ως ημέρες έκτισης ποινής".
-Προσωπικά επισκεπτήρια από συντρόφους ή συζύγους. Οι ιδιωτικές επισκέψεις αφορούν  κατάδικους που δεν λαμβάνουν τακτικές άδειες, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να δέχονται ανά δίμηνο ελεύθερες επισκέψεις συζύγου ή συντρόφου, με τον οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Οι συναντήσεις θα διαρκούν τουλάχιστον δύο ώρες, σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, που θα διασφαλίζει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της συνάντησης. Ο έλεγχος των κρατουμένων και των επισκεπτών για λόγους ασφαλείας καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια θα ρυθμίζονται από τον εσωτερικό κανονισμό του καταστήματος.

Επαφές μέσω skype με τους οικείους τους. Με τις βιντεοκλήσεις, όπως διατυπώνεται στο άρθρο 51, οι κρατούμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με τηλεδιάσκεψη με τα πρόσωπα που δικαιούνται ή επιτρέπεται να δέχονται σε επισκεπτήριο.
-Εισαγωγή των νέων κρατουμένων: μία νέα διαδικασία, η οποία προβλέπεται ότι διαρκεί επτά ημέρες (η διαδικασία δηλαδή προσαρμογής), προκρίνει το σχέδιο νόμου. Στόχος η σωστή ενημέρωση του εγκλείστου για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της ζωής του.
-Η δυνατότητα σε καταδίκους, εφόσον έχουν εκτίσει την ποινή τους, να προσφύγουν ενώπιον της Δικαιοσύνης για τις συνθήκες κράτησής τους. Σε περίπτωση, δηλαδή, που ο εγκλεισμός τους δεν είχε συγκεκριμένες προδιαγραφές, μεταξύ των οποίων επιφάνεια τουλάχιστον 4 τ.μ. για κάθε κρατούμενο ή η απαραίτητη οικοσκευή, τότε, όπως γράφει το capital.gr, "ο κρατούμενος μπορεί μετά την αποφυλάκισή του και εντός έξι μηνών από αυτήν να ζητήσει με αίτηση δίκαιη ικανοποίηση. Η αίτηση στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, νομίμως εκπροσωπούμενου από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

antenna.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια