Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μανταρίνι: Ο μικρός θησαυρός του χειμώνα!


Το μανταρίνι είναι ένα φρούτο γεμάτο γλύκα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Σίγουρα θα μπορούσε κάποιος με βεβαιότητα να ισχυριστεί ότι αποτελεί έναν μικρό θησαυρό που κυριαρχεί ανάμεσα στα φρούτα του χειμώνα.

Έχει ιστορία 3.000 ετών και… κατάγεται από την Κίνα, ενώ στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική έφτασε γύρω στο 1830. Λέγεται πως πήρε το όνομά του από τους ανώτατους αξιωματούχους της κινεζικής αυτοκρατορίας, τους Μανδαρίνους, λόγω της ομοιότητας του χρώματος της στολής τους με το έντονο πορτοκαλί χρώμα του μανταρινιού, αλλά και επειδή το αντάλλασαν ως δώρο.

Είναι ένα κατεξοχήν χειμερινό φρούτο καθώς διατίθεται στην αγορά από τα μέσα Νοεμβρίου έως και το Φεβρουάριο. Μικρό, ζουμερό και νόστιμο, το μανταρίνι αποτελεί αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων.


Στη χώρα μας, το μανταρίνι ήρθε από τα βάθη της Κίνας γύρω στο 1800. Τρώγεται κυρίως ωμό, ενώ αποτελεί και ένα πρώτης τάξεως γλυκό του κουταλιού (όπως άλλωστε και η φλούδα του). Αποτελεί ένα ακόμη συστατικό μιας χορταστικής φρουτοσαλάτας ενώ δίνει ένα γευστικότατο χυμό. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας μάλιστα, ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία, ο χυμός του μανταρινιού μετατρέπεται σε λικέρ.

Θρεπτική αξία

Το μανταρίνι διαθέτει θρεπτικά συστατικά κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. Πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνες (Α και C), που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις, ενώ είναι πολύτιμη πηγή υδατανθράκων, σίδηρου, καροτίνης και φωσφόρου. Επίσης, περιέχει νάτριο, πρωτεΐνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, αλλά και φολικό οξύ.

Η συχνή κατανάλωσή του προστατεύει τον οργανισμό από τα κοινά κρυολογήματα και τη γρίπη, ενώ η ισχυρή δράση του καταπολεμά και σοβαρότερες ασθένειες. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση μανταρινιού μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή, διαβήτη, αρτιοσκλήρυνση ή διάφορα είδη καρκίνου.

Ωστόσο, οι προληπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες, δεν σταματούν εδώ. Έχει αποδειχθεί πως το μανταρίνι επιταχύνει τις λειτουργίες της πέψης, ενώ η δράση του είναι και ηρεμιστική-καταπραϋντική.


Επίσης, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το μανταρίνι είναι ένα φρούτο με ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην όραση, βελτιώνοντάς την αλλά και καταπολεμώντας σοβαρές ασθένειες, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Καταπολεμά επίσης την αρθρίτιδα και ενδυναμώνει τα οστά, χαρίζοντας ένα γερό και δυνατό σώμα.

Τέλος, όλες οι ποικιλίες του μανταρινιού (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι πλούσιες σε καροτενοειδή, ενώ η θερμιδική αξία του είναι σχεδόν αμελητέα για τον οργανισμό, καθώς ένα φυσιολογικού μεγέθους μανταρίνι έχει μόνο 45-50 θερμίδες.


Πηγή: eretikos.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια