Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Βαρκελώνη το... Ηράκλειο λόγω "Τυφώνα"

Λας Ράμπλας όπως  25ης Αυγούστου. Ηράκλειο όπως Βαρκελώνη… 

Μία τρομοκρατική επίθεση στο Ηράκλειο, όπως έγινε στην ισπανική πόλη, εξετάστηκε και αναλύθηκε χθες στην πολύωρη άσκηση επί χάρτου παρουσία στελεχών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, εκπροσώπων του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και με τη συμμετοχή αξιωματικών της Αστυνομίας από όλο το νησί, της ΕΥΠ και της ΥΠΑ.
Στην κατά γενική ομολογία πολύ ενδιαφέρουσα επιμόρφωση από την «αφρόκρεμα» των εκπαιδευτών έγινε εξαρχής ξεκάθαρο ότι «δεν υπάρχει πληροφόρηση για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση στο νησί και η άσκηση γίνεται για προληπτικούς λόγους».
Οι αναλύσεις των σεναρίων έγιναν τμηματικά.
Ένα σενάριο αφορούσε επίθεση στο αεροδρόμιο των Χανίων, ενώ ένα άλλο εξέγερση στις φυλακές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υποθετική επίθεση τζιχαντιστών στο κέντρο του Ηρακλείου οι αναλυτές παρουσίαζαν τα δεδομένα, (είχαν μάλιστα τραβηχτεί και βίντεο από σημεία του Ηρακλείου αλλά και εικονικό τηλεοπτικό κανάλι που παρουσιάζει το γεγονός και γινόταν προσπάθεια να βγουν άμεσα σωστά συμπεράσματα για το τι προκάλεσε μια πιθανή αιματοχυσία.
Μέσα από τα πρώτα δεδομένα οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να δουν εάν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός ή για μία τρομοκρατική επίθεση. Σε αυτό θα βασιστούν στις πληροφορίες πολιτών, για παράδειγμα εάν είδαν άτομα να τρέχουν στον δρόμο οπλισμένοι, και σταδιακά αλλά άμεσα  θα επιχειρήσουν την επόμενη κίνησή τους.
Στόχος είναι πέρα από την πρόληψη αυτού του είδους των επιθέσεων, η άμεση αντίδραση των αρχών, ώστε να γρήγορος αφοπλισμός και η σύλληψη των δραστών, η ανταλλαγή πληροφοριών κ.ά.
Στους αστυνομικούς που συμμετέχουν δόθηκε σχετικό «εγχειρίδιο» με την ονομασία «ΠΛΑΙΣΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στην άσκηση επί χάρτου «Τυφώνας 2017».
Το αντικείμενο της άσκησης, όπως αναφέρεται, είναι η αντιμετώπιση νέας μορφής απειλών.
ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ στο Ηράκλειο
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της άσκησης, αρχικά έγινε η προβολή σεναρίου, σύσκεψη ομάδων εργασίας, ανταπόκριση.
Η άσκηση ήταν χωρισμένη σε έξι φάσεις και στο τέλος της έγινε παρουσίαση συμπερασμάτων, συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, συμπλήρωση ερωτηματολογίου και αξιολόγηση της άσκησης. Το σενάριο προέβλεπε οπτικοποιημένη μορφή (βίντεο με αφήγηση) και περιλαμβάνει προσομοιωμένα περιστατικά ασφαλείας.
Η ονομασία «Τυφώνας» δεν επελέγη τυχαία, αφού ο τυφώνας συμβολίζει την θρησκευτική υποκινούμενη τρομοκρατία.
Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν:
να εξεταστεί/δοκιμαστεί η επάρκεια και πληρότητα του υφιστάμενου επιχειρησιακού σχεδιασμού και των συνήθων επιχειρησιακών διαδικασιών ασφάλειας/βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, κάτι που θα συνέβαινε και στην πραγματικότητα, εξάγοντας συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στη βελτιστοποίησή τους. Επί μέρους στόχοι ήταν οι εξής:
  • Διαλειτουργικότητα και συντονισμός υφιστάμενων Κ.ΕΠΙΧ.
  • Διαχείριση/ροή πληροφοριών μεταξύ των επιπέδων διοίκησης.
  • Εφαρμογή ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων.
  • Διαδικασία ενημέρωσης/ενεργοποίησης λοιπών υπηρεσιών/φορέων κατά τη διαχείριση παρόμοιων περιστατικών.
  • Οργάνωση/συντονισμός ειδικών δράσεων (ενημέρωση συγγενών, ενδιαφερομένων μερών, πρεσβειών κ.λπ.).
  • Οι συμμετέχοντες (παίκτες) μέσω ενός προσομοιωμένου και ασφαλούς επιχειρησιακού περιβάλλοντος:
– Να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις υπό την πίεση του χρόνου
– Να εισηγηθούν/προτείνουν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων
– Να αξιολογήσουν/εκτιμήσουν πληροφορίες και περιστατικά ασφάλειας,
– Να θέσουν προτεραιότητες, ιεραρχώντας δράσεις/ενέργειες υπηρεσιών,
– Να διαχειριστούν τους διατιθέμενους πόρους (προσωπικό/μέσα)
– Να συνθέσουν βέλτιστες πρακτικές, αναπτύσσοντας συνεργασίες.
Οι παραπάνω στόχοι προσδίδουν προστιθέμενη αξία στην άσκηση, διότι μέσω της συζήτησης, αλληλοενημέρωσης και ομαδικής συνεργασίας, ανά επίπεδο διοίκησης θα αναδειχθούν τυχόν κενά/ελλείψεις και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, μέσω του μεθοδολογικού μοντέλου των ασκήσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νέων κινδύνων ασφάλειας (υβριδικές απειλές).

patris.gr


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια